62 artikels

Frietmobiel beloont griepprik in Mintus WZC’s

geplaatst op vrijdag 23 februari 2018

De jaarlijkse griepvaccinatiecampagne bij de WZC’s en het personeel van Mintus, eind 2017, was een schot in de roos. Om dat te vieren werden de medewerkers van WZC De Vliedberg gisteren beloond met een portie friet van de frietmobiel.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “We weten uit statistieken dat de griep elke winter 10% van de bevolking treft. Meestal genezen mensen vanzelf maar het virus kan ernstige gevolgen hebben bij risicogroepen, zoals de bejaarde bewoners van onze WZC’s of jonge kinderen in kinderdagverblijven. Een jaarlijkse griepprik is de beste manier om de griep te ontwijken.”

Het OCMW heeft de prik in het najaar van 2017 daarom gratis aangeboden aan alle personeelsleden, ook die van de Mintus woonzorgcentra. “De WZC’s waar de vaccinatiegraad meer dan 60% bedroeg, zouden een mobiele frituur op bezoek krijgen”, gaat de voorzitter verder. “Uit de cijfers blijkt dat 4 van onze 7 Mintus woonzorgcentra de kaap van 60% met deze vaccinatiecampagne vlot hebben gehaald: WZC De Vliedberg, WZC Van Zuylen, WZC Ter Potterie en WZC Hallenhuis. Dat is een mooi engagement. We belonen het graag met een Belgische lekkernij: een vers pakje friet.”

De traktatie genoot in WZC De Vliedberg alvast heel wat bijval: meer dan 80 personeelsleden schoven aan voor een portie frietjes met bijhorende frinkandel. “Door de inspanningen van het personeel staan we hier vandaag gezond en wel, en mogen we genieten van een ‘heerlijke portie calorieën’ om de kou te trotseren”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Mintus pakt Brugge in met 11 roadshows

geplaatst op woensdag 21 februari 2018

Sinds 1 januari is Mintus, de nieuwe zorgvereniging van het OCMW en stad Brugge, actief in de regio. Mintus bundelt alle zorgdiensten rond seniorenzorg die vroeger onder het OCMW vielen. Om de burger te informeren over deze verandering, trekt Mintus vanaf 20 februari de baan op met een onvervalste roadshow.

Voorzitter Dirk De fauw: “Mintus is sinds nieuwjaar bevoegd voor 7 woonzorgcentra, 2 dagverzorgingscentra, 4 serviceflatgebouwen en talrijke seniorenwoningen in en rond Brugge. Ook de diensten- en ontmoetingscentra vallen onder Mintus. Ook al verandert er eigenlijk niets voor de klanten, de inwoners van Brugge hebben vast vragen bij deze ‘evolutie’. Daarom doen we alles uit de doeken tijdens 11 roadshows in regio Brugge.”

Van Sint-Michiels tot Zeebrugge en van Assebroek tot Lissewege: de Mintus roadshow doet vanaf 20 februari verschillende woonzorgcentra en dienstencentra aan. “We zijn ervan overtuigd dat alle Bruggelingen er baat bij hebben om te weten waar Mintus precies voor staat”, gaat De fauw verder. “We belichten onze dienstverlening met interviews en filmfragmenten, op een laagdrempelige manier. Het publiek krijgt de kans om achteraf vragen te stellen aan onze medewerkers.”

Volgende week krijgen alle  inwoners van Brugge alvast een uitgebreide infofolder over Mintus in de bus. “Ook daarin lichten we ons aanbod toe en nodigen we iedereen uit om één van de roadshows bij te wonen. Alle locaties en data staan opgesomd op een aparte flyer die in die folder steekt. Wie de gratis roadshow wil bijwonen, kan zich nu alvast inschrijven via www.mintus.be of via 050 / 32 78 95”, aldus voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Mintus opent ‘bistro’ De Garve

geplaatst op dinsdag 20 februari 2018

In Mintus-dienstencentrum De Garve is gisteren Bistro De Garve voorgesteld. Iedereen kan er voortaan op weekdagen terecht van 11:30 u tot 13:00 u voor een gezonde lunch. Reservatie hoeft niet.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “Bistro De Garve serveert nu dagelijks 5 lunchmenu’s voor het brede publiek. Voor € 8 krijg je een alcoholvrij aperitief, een hoofdgerecht en een dessert aangeboden. Tot nu toe konden enkel 65-plussers genieten van een dagverse maaltijd in de lokale dienstencentra. Met dit aanbod willen we de dienstencentra nog dichter bij de Bruggeling brengen.”

Nieuw is ook de Maaltijdwinkel in De Garve: bezoekers kunnen er ingrediënten of zogenaamde ‘maaltijdcomponenten’ kopen en thuis bewaren, voor latere consumptie. “Vereniging Ruddersstove van het OCMW investeerde mee in een professionele koeltoog voor dit project”, gaat De fauw verder. “Zo maken we werk van een nog flexibelere aanpak van maaltijdzorg. Ook wie niet in De Garve eet, heeft thuis weleens een portie bereide voeding nodig. Hier kun je die aankopen.”

De klassieke maaltijd voor senioren in dienstencentrum De Garve blijft uiteraard behouden, onder de noemer Resto 65-plus. Voor die formule moet je 2 dagen op voorhand reserveren en betaal je volgens inkomen.

“Bistro De Garve, de Maaltijdwinkel en Resto 65+ zetten, samen met vereniging Ruddersstove, in op maaltijdzorg op maat van de klant. Senioren kunnen hier komen eten, net als andere Bruggelingen. Wie zijn ‘potje’ liever thuis opwarmt, kan gewoon terecht in de Maaltijdwinkel. Daarmee investeren we in duurzame maaltijdzorg en roepen we ook de vereenzaming in de stad een halt toe”, aldus voorzitter De fauw.

Meer info: Bistro De Garve - Pannebekestraat 33 - 8000 Brugge

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

LEDS SAVE THE PLANET schenkt 1.200 lampen aan kwetsbare gezinnen

geplaatst op zondag 18 februari 2018

De actie LEDS SAVE THE PLANET, waarmee OCMW Brugge de Bruggeling eind vorig jaar stimuleerde om duurzame LED-lampen te kopen, is een succes geworden. Door de verkoop mocht OCMW voor haar vereniging De Schakelaar 1.200 ‘geschonken’ LED-lampen in ontvangst nemen.  

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “De boodschap die we in de feestperiode brachten, was duidelijk: via LEDS SAVE THE PLANET koop je een LED-lamp voor € 4,99 en schenk je tegelijkertijd een LED-lamp aan Vereniging De Schakelaar. De Schakelaar gaat die lampen in de loop van 2018 verdelen onder kwetsbare gezinnen, die zo kunnen besparen op hun energiefactuur.”

LEDS SAVE THE PLANET organiseerde de verkoop op 3 verdeelpunten in de stad.  “We hebben de lampen ook verkocht via ambassadeurs, het internet en via de acties van partner Transform 3”, gaat De fauw verder. “We klokken af op een eindresultaat van 1.200 verkochte lampen. Dat betekent dat we ook even veel lampen krijgen en kunnen verdelen via De Schakelaar. Die schenking is maar liefst € 4.908 waard: een indrukwekkend cijfer.”

LED-lampen verbruiken een pak minder dan gloeilampen of halogeenlampen. Kwetsbare gezinnen hebben dus baat bij die vorm van verlichting. Vereniging De Schakelaar ging de eerste ‘gratis’ LED-lamp symbolisch plaatsen bij mevrouw van den Sompele in Brugge, die aangenaam verrast was door de schenking.

 “Je huis verlichten met LED-lampen, betekent slim besparen op de energierekening. Met de groeten van OCMW Brugge, Vereniging De Schakelaar en LEDS SAVE THE PLANET gaan we de komende weken en maanden, zoveel mogelijk kwetsbare gezinnen van dat voordeel laten genieten”, aldus nog OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Internationale Vrouwendag: ontbijtcinema op 11 maart

geplaatst op zaterdag 17 februari 2018

Internationale Vrouwendag, een dag die wereldwijd vrouwen steunt, inspireert en viert! Zo ook in Brugge op 11 maart 2018.

We nodigen jullie uit voor een ontbijt en een film op zondagochtend om samen stil te staan bij de kracht van vrouwen wereldwijd. Anno 2018 moeten vrouwen nog steeds opboksen tegen geweld, uitsluiting, achterstelling, armoede en discriminatie. Hier in België maar ook in tal van andere landen kampen vrouwen met specifieke problemen die niet langer onder de radar mogen blijven.

Dus laat je ochtendhumeur thuis en geniet samen met ons. Meer info: https://www.brugge.be/internationalevrouwendag

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

ESF project: “Brugge(n) voor jongeren werkt!” wordt ant-woord!

geplaatst op donderdag 15 februari 2018

In september 2017 werd het project " Brugge(n) voor jongeren werkt !" succesvol weerhouden door het Europees Sociaal Fonds. Het betreft een partnerschap tussen ons bestuur, de stad (dienst werkgelegenheid), het jongerenteam van CAW Noord West- Vlaanderen, Groep INTRO vzw en VDAB Brugge.

Met het project proberen we kwetsbare jongeren tussen 18 en 25 jaar succesvoller te begeleiden richting werk. Dit door het creëren van cohesie bij begeleiders en installeren van nazorg.

We zetten in dit project een samenwerking op tussen verschillende begeleiders van kwetsbare jongeren, met als focus 'de weg naar de arbeidsmarkt'.

Hoe gaat het in zijn werk? De jongere krijgt één coachteam doorheen het hele traject naar werk. Dit coachteam bespreekt de contactketenlijst en het dashboard van de jongere tijdens tweewekelijkse rondetafels en stuurt bij waar nodig. Verder gaat de coach individueel en outreachend aan de slag met de jongeren. In overleg wordt een traject op maat voor de jongeren uitgewerkt. Dat traject is uniek en divers, gaande van opbouw van vertrouwen tot talentontwikkeling, tot het opdoen van een eerste werkervaring, enzovoort. Via deze integrale en persoonlijke aanpak willen we voor deze jongvolwassenen een succeservaring creëren in de richting van opleiding en tewerkstelling.

Het project ging van start in oktober 2017 en tot op heden werden er al 16 jongvolwassen aangemeld, waarvan er 9 werden weerhouden. Deze 9 personen worden momenteel ondersteund in hun traject op maat door één van de coaches.

Het project kreeg ook een nieuwe naam: ant-woord! Een naam die beter aansluit bij de leefwereld van de jongeren.

We kregen reeds ook al één eerste coachingsbezoek van ESF, die bij alle teamleden als positief werd ervaren.

Houd je zeker niet in om kwetsbare jongeren aan te melden voor ant-woord!,

Jeroen Slambrouck van LoGiN (0472/90 60 31 ) of Maarten Decuypere van Groep INTRO vzw (0473/52 44 92) zullen je met raad en daad bij staan om deze aanvraag verder te verwerken.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Brugse senioren sieren cover Mintus-brochure

geplaatst op dinsdag 13 februari 2018

Gisteren is in Lokaal Dienstencentrum ’t Reitje de eerste “officiële” infobrochure van Mintus overhandigd aan Thierry De Block en Chantal Missiaen. Beide Bruggelingen stonden model voor de cover van de brochure, die in de loop van deze week in alle Brugse brievenbussen zal belanden.

“De folder is een beknopte en overzichtelijke publicatie voor elke inwoner van de stad”, verduidelijkt Mintus-voorzitter Dirk de Fauw. “We leggen uit wat Mintus precies te bieden heeft, waar mensen ons kunnen bereiken en hoe de senioren van Brugge van ons aanbod gebruik kunnen maken. Onze zorgverlening is professioneel, kwalitatief en betaalbaar. Dat willen we met deze publicatie graag onderstrepen.”

Voor de cover van de folder zocht Mintus twee geknipte, vlotte senioren. “We belandden bij Thierry en Chantal, zowat de buren van dienstencentrum ’t Reitje”, gaat de voorzitter verder. “Het zijn geëngageerde vrijwilligers en fantastische vrienden voor de centrumverantwoordelijken.”

Het koppel ontving in primeur het ‘eerste exemplaar’ van de Mintus-folder uit handen van voorzitter de Fauw, samen met een afdruk van de coverfoto. “Mensen zoals Thierry en Chantal maken de slogan van Mintus waar: zorg met een plus. Ze zijn gedreven, altijd bereid om te helpen en iedereen een goed gevoel te geven. Daar zien we fier op”, aldus nog voorzitter de Fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Vrijwilligers dienstencentra krijgen een ‘chapeau’

geplaatst op woensdag 31 januari 2018

Onder het motto ‘Chapeau vrijwilliger’ zijn gisteren alle vrijwilligers van de Mintus dienstencentra beloond met een feest. Dat gebeurde in zaal De Polder in Dudzele.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “De grote opkomst bewijst hoe belangrijk en nodig deze mensen zijn in de  samenleving. De dienstencentra van Mintus doen voor hun dagelijkse werking een beroep op maar liefst 340 vrijwilligers én 91 lesgevers. De meesten van hen zijn hier vandaag ook aanwezig. Het is een cijfer waar ik – in positieve zin – een beetje van duizel.”

Onder het motto ‘Chapeau vrijwilliger’ nam de voorzitter zijn hoed af voor wat de vrijwilligers elke dag realiseren. “Ze bieden ondersteuning van activiteiten in de dienstencentra. Ze staan in voor de bediening aan de toog én aan tafel, wanneer mensen er eten of klinken. Ze regelen begeleiding bij uitstappen, in Brugge of daarbuiten en ze engageren zich in tal van opleidingen en ontmoetingsmomenten. Vrijwilligerswerk is niet altijd zichtbaar, maar het wordt door vele handen gedragen.”

In ruil voor het brede engagement genoten alle vrijwilligers in zaal De Polder van koffie, taart en vertier. “Omdat deze mensen intussen met zo’n immense groep zijn, moesten we voor dit feest verkassen van onze ‘vertrouwde’ dienstencentra naar deze polyvalente zaal in Dudzele. Het is misschien iets minder huiselijk, maar de mensen genieten volop. Het is dik verdiend, gezien hun vrijwillige inzet het hele jaar door”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
62 artikels

archief: