51 artikels

OCMW houdt feestelijke opening op Zorgcampus Ten Boomgaarde

geplaatst op woensdag 13 december 2017

Gisteren is zorgcampus Ten Boomgaarde in Sint-Michiels feestelijk geopend voor het ‘grote publiek’. Dat gebeurde in aanwezigheid van het voltallige Brugse OCMW-bestuur en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen, die het woonzorgcentrum en bijhorende dienstencentrum officieel inhuldigde.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Het originele woonzorgcentrum Ten Boomgaarde dateerde uit de jaren zeventig en was dringend aan renovatie toe. Vandaag kunnen we met enige fierheid zeggen dat er hier een indrukwekkende vernieuwbouw uit de grond is gerezen. Daardoor stijgt de capaciteit van WZC Ten Boomgaarde naar 112 kamers.”

In 2012 nam het OCMW op site al 38 serviceflats in gebruik. “De architectuur van het gloednieuwe WZC en dienstencentrum Ten Boomgaarde vormen nu een geslaagd visueel geheel”, gaat De fauw verder. “Bovendien hebben we op deze campus ook aandacht besteed aan hernieuwbare energie. Een ondergronds energieopslagsysteem, gekoppeld aan een warmtepomp regelt de basistemperatuur. Daardoor dringend we het gasverbruik terug. Een uitgekiend ventilatiesysteem zorgt voor een optimale luchtkwaliteit. Verder garandeert het ontwerp van dit gebouw ook zoveel mogelijk natuurlijke lichtinval boven en onder de grond.”

Ten Boomgaarde is niet louter een WZC, benadrukt de OCMW-voorzitter nog. Het bijhorende dienstencentrum op de campus is een troef voor de hele buurt. “Volgens recente cijfers van de provincie West-Vlaanderen wonen er in Sint-Michiels Brugge en omgeving zowat 41% alleenstaanden. Heel wat van deze mensen zijn 80 of ouder en hebben hun partner verloren. We weten dat deze groep onvoldoende toegang heeft tot ons dienstenaanbod. Het nieuwe lokaal dienstencentrum Ten Boomgaarde is dan ook een meerwaarde. Mensen kunnen hier vertoeven in een gezellige cafetaria met een modern interieur. Tijdens de week wordt het een aangename ontmoetingsplek voor buurtbewoners en bewoners en bezoekers van het WZC én dienstencentrum Ten Boomgaarde”, aldus nog Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Vereniging De Blauwe Lelie: 10 jaar ‘gemandateerde voorziening’

geplaatst op maandag 11 december 2017

Vlak voor het weekend mocht vereniging De Blauwe Lelie van OCMW Brugge 10 kaarsjes uitblazen. De vereniging kreeg 10 jaar geleden immers het statuut van een gemandateerde voorziening.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Het klinkt wat ingewikkeld, maar eigenlijk zijn we als gemandateerde voorziening het coördinatie- en informatiepunt geworden voor flexibele en occasionele kinderopvang. Zo bedienen we de zorgregio Brugge, Damme, Sijsele, Jabbeke en Blankenberge. Bovendien krijgen we sinds die start, nu 10 jaar geleden, vier voltijdse doelgroepmedewerkers ter beschikking om de opvang te organiseren.”


De Blauwe Lelie vangt 66 kinderen op en wil doelgroepmedewerkers opleiden tot volwaardige en gecertificeerde kinderbegeleiders. Voorzitter De fauw: “Dit gebeurt met een jobcoach die de competenties van medewerkers screent, versterkt en voor begeleiding op de werkvloer zorgt. Door samenwerking met het volwassenonderwijs kunnen deze mensen ook het certificaat van kinderbegeleider behalen. Dankzij een kritische geest en flexibele werkhouding, slaagt vereniging De Blauwe Lelie er zo in om kwaliteitsvolle kinderopvang aan te bieden.”

De Blauwe Lelie is vandaag een kwaliteitsvol sociaal economiebedrijf binnen de opvangsector, beaamt De fauw. “De voorbije 10 jaar zijn 15 doelgroepmedewerkers in het traject ingestapt. 9 startten met de opleiding en 7 van hen behaalden het attest ‘begeleider in de kinderopvang’.

Intussen loopt er een samenwerking om expertise over de opvolging en begeleiding van doelgroepmedewerkers uit te wisselen. Zo willen de begeleiding van deze mensen nog beter afstemmen, met de steun van stad Brugge”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

NIEUWE OCMW-PUBLICATIE HELPT JONGEREN “EIGEN BUDGET OP EEN RIJ” HOUDEN

geplaatst op zondag 10 december 2017

In Villa Bota heeft het OCMW van Brugge op 15 november een kersverse publicatie voorgesteld: ‘Straks jij, je eigen budget in een rij’. Het boekje is een kleurrijke samenvatting van 21 workshops die de budgetcoach van het OCMW dit voorjaar gaf, in 12 Brugse middelbare scholen.

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Tijdens de workshops maakten we laatstejaars van april tot juni wegwijs in budgetbeheer. Ze ervaarden zelf wat het betekent om op eigen benen te staan: facturen vallen systematisch in de bus en je kunt maar best een appeltje voor de dorst bijeen sparen. Het lijken banale tips, maar het belang ervan is immens.”

 

Het OCMW wordt (te) vaak geconfronteerd met jongeren die tegen een berg schulden aankijken, bevestigt voorzitter De fauw. “Soms is dat door pech, maar net zo goed door onwetendheid. Jongeren hebben niet altijd veel notie van de financiële verantwoordelijkheid die je als volwassene draagt. De school is één van de plaatsen bij uitstek om hen dat duidelijk te maken. Net daarom hebben we deze workshop op poten gezet, met drie essentiële partners: het OCMW, de dienst budget- en schuldhulpverlening en de Brugse secundaire scholen.”


 

Tijdens de workshop maakten de deelnemers gerichte oefeningen, deden ze aan mindmapping en stelden ze met de budgetcoach een eigen financieel plan op. De fauw: “Het grootste deel van die plannen… eindigde aanvankelijk op een negatief cijfer. Dat zegt iets. Met deze workshop hebben we het financieel bewustzijn van de jongeren aangescherpt. Onze ervaringen en conclusies zijn nu gebundeld in een bijzonder mooie én toffe publicatie: ‘Straks jij, je eigen budget op een rij’. Zowel het onderwijs als het werkveld kunnen ermee aan de slag.”

 

De kersverse OCMW-publicatie bevat ook bijdragen van ervaringsdeskundigen en experten uit de financiële sector. Een aantal van hen, onder wie Els Lagrou (FSMA/Wikifin) en Jens Jaecques (BIZ) gingen tijdens de persconferentie in debat met betrokken leerkrachten en leerlingen. “Zo’n debat maakt nog eens duidelijk waarom ‘financiële opvoeding’ belangrijk is voor wie de schoolbanken verlaat. Ik ben ervan overtuigd dat we er als samenleving moeten blijven investeren, in het belang van onze jongeren. Als zij er beter van worden, plukken we er op termijn allemaal de vruchten van”, aldus nog OCMW-voorzitter De fauw.


 

Wie een exemplaar van “Straks jij, je eigen budget op een rij” wenst, vraagt dit aan via communicatie@ocmw-brugge.be

 

Wie de workshop wil boeken voor zijn/haar school, neemt contact op met
budget-enschuldhulpverlening@ocmw-brugge.be of 050 32 73 69.plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW & LED’S SAVE THE PLANET: samen in de bres voor de Warmste Week

geplaatst op zaterdag 09 december 2017

Onder de noemer LED’S SAVE THE PLANET draagt het OCMW van Brugge dit jaar haar steentje bij aan De Warmste Week, de benefietactie van Studio Brussel. Via LED’S SAVE THE PLANET kunnen mensen een LED-lamp kopen aan € 4,99. Voor elke lamp die ze kopen, schenken ze ook een LED-lamp aan een OCMW naar keuze – in dit geval: dat van Brugge.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Heel wat mensen hebben het vandaag moeilijk om die energiefactuur te betalen. Energie-armoede is geen fabeltje en LED-verlichting maakt een verschil. LED-lampen verbruiken een pak minder dan gloeilampen of halogeenlampen. Alle lampen die via LED’S SAVE THE PLANET aan ons geschonken worden, komen in 2018 terecht in de woonkamers en leefruimtes van kwetsbare gezinnen. Daar engageren de Energiesnoeiers van onze vereniging De Schakelaar zich voor.”

Een LED-lamp geeft snel licht en garandeert een laag verbruik. Voorzitter De fauw: “Door consequent voor LED-verlichting te kiezen, kan het energieverbruik op verlichting tot 90% dalen: daar zijn kwetsbare gezinnen absoluut mee gebaat. Daarom staan we met het OCMW ook achter deze actie. Mensen die LED’S SAVE THE PLANET willen steunen, kunnen een lamp aankopen en schenken via www.savetheplanet.nu of in één van de verkooppunten.”

Wie met een eigen actie geld wil inzamelen voor LED’S SAVE THE PLANET, mag dat uiteraard ook. “Het volstaat om die actie te registreren via de site van de Warmste Week, en het OCMW van Brugge als begunstigde aan te duiden. Zo schenken we – letterlijk – wat licht aan wie het nodig heeft in deze eindejaarsperiode”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

Verkooppunten LED’S SAVE THE PLANET – BRUGGE

Elektro Keukeleire, Leopold I-laan 110, 8000 Brugge

Tweedehandswinkel Den Elder, Langestraat 84, 8000 Brugge
Café De Vetten Os, Hauwerstraat 5, 8000 Brugge

www.savetheplanet.nu

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Kerstconcert brengt magie en sfeer naar site Ter Potterie

geplaatst op vrijdag 08 december 2017

Op 16 december vindt in de kapel van Onze-Lieve-Vrouw Ter Potterie en in het aanpalende OCMW-woonzorgcentrum een heus kerstevenement plaats. Je kunt er voor de gelegenheid genieten van een kerstmarkt, spijs en drank en een uniek concert van 4 koren uit de regio. OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “In de eindejaarsperiode regent het spreekwoordelijk kerstmarkten en kerstconcerten. Maar dit event is meer dan een eenvoudige benefiet of een muzikale vertoning. In WZC Ter Potterie en in Ons Huis slaan we als OCMW elke dag de brug tussen gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Mensen met beperking en zonder beperking reiken elkaar de hand. Net dat willen we tijdens het concert ook doen.”


Het thema van dit jaar is A Christmas Carol, een verwijzing naar het gelijknamige boek van Charles Dickens. De fauw: “Die Christmas Carol kunt u voor de democratische prijs van 4 euro meebeleven, op 16 december vanaf half drie. Het gebeurt in het bijzonder feeërieke kerkje van Onze-Lieve-Vrouw Ter Potterie. Vanaf 11:00 u ’s ochtends kun je in WZC Ter Potterie ook al de kerstmarkt bijwonen, met hapjes, drankjes en sfeervolle decoratie.”

Voor de gelegenheid heeft OCMW-vereniging Ons Huis vier koren op de affiche geplaatst: Santannabeat en de koren van De Nieuwe Notelaar, Ter Potterie en d’Oude Stasie uit Zeebrugge. “Deze 4 koren worden voor gelegenheid gedirigeerd door Vincent Hullegie. Hij zal het geheel muzikaal in goede banen leiden. Tussen de stukken muziek door brengt Lieselot Boone het verhaal van The Christmas Carol. Wie na het concert de innerlijke mens wil verstevigen, mag uiteraard nog eens terugkeren naar de kerstmarkt in Ter Potterie: die loopt door tot 19:00 u ’s avonds”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

Inschrijven voor het kerstconcert van Ter Potterie is wenselijk: stuur een mail naar info@onshuisbrugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Viering 40 jaar AZ

geplaatst op donderdag 07 december 2017

Zaterdag 25 november 2017 was er een academisch zitting voor de viering van 40 jaar AZ Sint-Jan Brugge. Ook minister Jo Vandeurzen was aanwezig. 
Onze 4.000 medewerkers kregen een Powerbank als blijk van waardering! Want zonder hun dagelijkse inzet geen ziekenhuis (én geen viering....).

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Hotel Pannenhuis schenkt dekens aan Lokaal Opvanginitiatief van OCMW

geplaatst op woensdag 06 december 2017

Dekens en handdoeken die nog in goede staat zijn, maar uit dienst gaan: wat doe je ermee? De uitbater van hotel Pannenhuis in Brugge schonk ze voor de gelegenheid aan het Lokaal Opvanginitiatief (LOI) van OCMW Brugge. Dat gebeurde dinsdagmorgen voor dag en dauw, in het bijzijn van OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

De fauw: “Dit materiaal is bijzonder welkom voor de mensen van het LOI. Zij bieden materiële hulp aan asielzoekers die na hun aanvraag in Brussel naar hier zijn doorverwezen. De asielzoekers die in Brugge aankomen, ontvangen een startpakket met onder andere lakens en handdoeken. Ze maken er gebruik van wanneer tijdens hun verblijf in het LOI en ook als ze verhuizen naar een eigen woning of doorgangswoning van het OCMW.”

De nood aan beddengoed en handdoeken is dus permanent en bij het LOI wordt elke schenking met beide handen aangenomen. “Net daarom vinden we deze geste van de uitbaters van hotel Pannenhuis zo mooi. Het bewijst dat de hoteliers in deze stad verder kijken dan het toerisme: ze engageren zich om kwetsbare nieuwkomers een streep extra comfort te bieden.”

Op jaarbasis voorziet het LOI in Brugge in de opvang en (tijdelijke) huisvesting voor een kleine honderd mensen. “Dat ze in de eindejaarsperiode een klein ruggensteuntje krijgen van de lokale horeca, kunnen we alleen maar toejuichen”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW-vereniging Ruddersstove lanceert Maaltijdzorgplatform

geplaatst op vrijdag 01 december 2017

In Dienstencentrum De Garve is gisteren het Maaltijdzorgplatform voorgesteld. Met het platform wil vereniging Ruddersstove van het OCMW uitgekiende maaltijdzorg op maat van elke klant bieden.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “De levenskwaliteit van bewoners en bezoekers van WZC’s en van thuiswonende senioren staat al een tijdje onder druk. De kwaliteit van maaltijden en de manier waarop ze bezorgd worden, speelt daar een belangrijke rol in. Steeds meer senioren worden immers geconfronteerd met een toenemende zorgnood.  Om deze nood te kunnen lenigen, hebben we het Maaltijdzorgplatform gerealiseerd.”


Het platform wil meer dan zomaar een online tool zijn die bestellingen registreert en maaltijden aan zorgbehoevende senioren levert. “De kern van het Maaltijdzorgplatform is samenwerking en zorgverlening over de schotten heen”, onderstreept De fauw. “We detecteren drempels in het dagelijkse leven van senioren, zijn alert voor signalen van mogelijke ondervoeding en benaderen beide problemen met een brede aanpak, binnen onze woonzorgcentra, dienstencentra en in de thuissituatie.”

Ruddersstove levert op vandaag gemiddeld 800 maaltijden per dag. Via het maaltijdzorgplatform worden ook de zorgvragers en de zorgende omgeving betrokken bij de wensen en noden van alle geregistreerde klanten. “Een uitgekiende informatica houdt rekening met gepersonaliseerde informatieplicht over ingrediënten, voedingswaarde en allergenen. De klant kan zelf kiezen en de eigen regie over de maaltijden behouden, op een eenvoudige en toegankelijke manier. De dienst is 7 dagen op 7 bereikbaar per telefoon én digitaal, voor de nieuwe generatie senioren”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
51 artikels

archief: