37 artikels

Ontdek zorgcampus Ten Boomgaarde op 27 augustus

geplaatst op vrijdag 11 augustus 2017

Op 27 augustus 2017 kan het publiek een blik werpen achter de schermen van de vernieuwde zorgcampus Ten Boomgaarde. Het nieuwe OCMW-woonzorgcentrum en het lokaal dienstencentrum Ten Boomgaarde in Sint-Michiels openen pas in oktober de deuren, maar deze maand is er dus al een opendeurdag gepland.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “In 2012 werden 38 gloednieuwe serviceflats opgeleverd op de site van Ten Boomgarde. Die infrastructuur wordt nu uitgebreid met een modern en functioneel WZC met plaats voor 112 zorgbehoevende bewoners. In het bijhorende dienstencentrum voorzien we een waaier van activiteiten, ook voor buurtbewoners.”

Alle voorzieningen op deze site zijn ontworpen op maat van de hulpbehoevende senior, in een hedendaagse architectuur. De gestripte structuur van het vorige, verouderde WZC bleef staan en werd volledig gerenoveerd. De aanpalende nieuwbouw beschikt over alle faciliteiten voor een kwalitatieve zorgverlening.

 

“Tijdens de opendeurdag van campus Ten Boomgaarde kan je een uitgebreide rondleiding volgen in het woonzorgcentrum en kennis maken met het aanbod van het toekomstig dienstencentrum”, gaat de voorzitter verder. “Er zijn ook tal van OCMW-informatiestanden voorzien en een jobstand. Want we zoeken nog steeds een aantal zorg- en verpleegkundigen die op korte termijn in onze WZC’s aan de slag kunnen.”

De zorgcampus Ten Boomgaarde in Sint-Michiels is een nieuwe stap in de brede dienstverlening die het OCMW aan de senioren en aan alle Bruggelingen wil bieden. “Binnenkort gaan ze hier in de meest optimale omstandigheden een ‘rustige’ oude dag tegemoet, of kunnen ze mensen ontmoeten bij een babbel, een maaltijd of een kop koffie. Wie meer info wenst over de campus kan zich wenden tot onze dienst zorgverlening, of tot de website en de Facebookpagina’s van het OCMW en de dienstencentra”, aldus nog voorzitter De fauw.


OPENDEURDAG ZORGCAMPUS TEN BOOMGAARDE

ZONDAG 27 AUGUSTUS 2017 – 10:00u tot 17:00u

TER BEKE 27, 8200 SINT-MICHIELS (BRUGGE)

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

MEROVINGISCH HUIS HOUDT OPENDEUR

geplaatst op maandag 07 augustus 2017

Het Merovingisch huis van OCMW-woonzorgcentrum Hallenhuis te Sint-Andries houdt op vrijdag 25 augustus opendeur. Die namiddag kun je workshops bijwonen en acteurs in een Merovingische outfit aan het werk zien. Het Merovingisch huis opende in 2011, nadat archeologen van RAAKVLAK, de intergemeentelijke dienst voor Archeologie in Brugge en ommeland, er tal van sporen uit vervlogen tijden terugvonden.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Tijdens uitgebreide graaf- en opzoekingswerken haalde men hier restanten van waterputten, potscherven, kralen en andere kleine overblijfselen uit de grond. De vondsten bevestigden dat er op deze site eeuwen geleden een bloeiende economie bestond, vooral rond textiel. Met de ploeg van ons sociale tewerkstellingsproject WOK hebben we die geschiedenis terug tot leven gebracht en dit Merovingisch huis gebouwd.

Het huis is een absoluut huzarenstukje: een skelet uit eikenhout, zonder metalen verbindingsstukken en met een rieten zadeldak, gebonden met wilgentenen. Bezoekers wanen zich in de vroege middeleeuwen, dankzij een waaier aan activiteiten voor jong en oud”, gaat de voorzitter verder. “Er is onder andere een workshop munten slaan en vlechten met wilgentenen voor kinderen, je kunt wol verven en Merovingisch koken met proevertjes. Tot slot is er ook nog een fotoshoot in Merovingische kledij voor wie dat wil.”

Het Merovingisch huis een mooi voorbeeld van hoe archeologie, ouderenzorg, sociale tewerkstelling, educatie en cultureel toerisme hand in hand kunnen gaan.

De sociale meerwaarde is groot, hier vlakbij het woonzorgcentrum. Net zoals de ‘hallen’ destijds de plek waren waar mensen samen kwamen om zich te ontspannen, te praten en te eten, is dit bouwwerk een moderne “hal” voor de hele omgeving. We laten de bezoekers op 25 augustus graag persoonlijk proeven van dat verhaal”, aldus nog De fauw.

Opendeurnamiddag Merovingisch Huis

Vrijdag 25 augustus 2017, doorlopend van 14 tot 20 uur

Campus WZC Hallenhuis
Pastoriestraat 1B, 8200 Sint-Andries

hallenhuis@ocmw-brugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Project “Voedselverlies” is opstap naar klimaatneutraal OCMW

geplaatst op maandag 03 juli 2017

Vereniging Ruddersstove en het AZ Sint-Jan van het OCMW Brugge gaan hun schouders te zetten onder het project “Voedselverlies”. Op die manier wil het OCMW, net als de stad Brugge, op termijn uitgroeien tot een ‘klimaatneutrale’ organisatie. Het project werd vrijdag aan de pers voorgesteld.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Voedselverlies is een noodzakelijk kwaad. Binnen onze vereniging Ruddersstove en het AZ Sint-Jan stemmen we de aankoop van de ingrediënten vandaag al zo goed mogelijk af op verwachte bestellingen. Bij de consumptie van maaltijden aan huis monitoren we ook de overschotten om porties bij te sturen. Maar het verlies is onvermijdelijk, onder andere door wettelijke voedingsnormen.”

Via het project Voedselverlies gaat het OCMW, met de steun van consultancybureau FoodWin, voedselverlies nog meer preventief bestrijden. De fauw: “We moeten niet alleen curatief, maar ook preventief handelen. We willen de verliezen tot een minimum beperken en idealiter zelfs tot nul herleiden. Foodwin zal daarom een verkenningsronde organiseren in de centrale keukens van Ruddersstove. Dit moet ons helpen om nog meer voedseloverschotten te valoriseren.”

Binnenkort engageert vereniging Ruddersstove zich ook op een digitaal platform, dat vraag en aanbod binnen de sector van de voedseloverschotten op elkaar tracht af te stemmen. “Het zijn deze kleine stappen en de gerichte ondersteuning van de mensen van Foodwin die van de strijd tegen voedselverlies een erezaak maken. Zo bouwen we met het OCMW en haar verenigingen mee aan een klimaatneutrale stad tegen 2050”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Leerwerkplaats laat studenten zorgkunde ‘leren in de realiteit’

geplaatst op zondag 02 juli 2017

In de voormalige huisartsenwachtpost van WZC Minnewater is gisteren de nieuwe “leerwerkplaats” zorg- en verpleegkunde voorgesteld. Het project is een samenwerking tussen het OCMW van Brugge en het Vesaliusinstituut.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Deze plek wordt wat men in het vakjargon een teaching-nursing home noemt. De studenten zorg- en verpleegkunde krijgen hier vanaf september theoretisch en praktisch onderricht. Doordat de lokalen letterlijk in het woonzorgcentrum zijn ingebed, maken ze ook geleidelijk kennis met een reële werkplek en de eigenheden ervan.”

De praktijkgerichte samenwerking tussen het OCMW en het Vesaliusinstituut biedt tal van troeven, onderstreept De fauw: “Competenties worden meer dan ooit gevalideerd. Onze studenten hebben er baat bij om de competenties hier vanaf de eerste dag van het academiejaar te verwerven, terwijl ze ook theorie instuderen. Op die manier zijn ze perfect voorbereid op een job in de zorgsector.”

De leerwerkplaats in het Minnewater beschikt over een leslokaal voor het theoretische luik en een volledig ingerichte praktijkklas met verstelbare bedden, een tillift en oefenpoppen. Een opleidingscoördinator is gedurende het jaar permanent aanwezig om vragen van studenten en onderwijzend personeel te beantwoorden.

“Door deze aanpak zijn het OCMW en het Vesaliusinstituut voortaan verankerd in WZC Minnewater, met een gemeenschappelijk doel. Studenten maken vanaf hun prilste opleidingsdagen kennis met de realiteit en ontdekken ook de troeven van het OCMW als werkgever. De 145 senioren die hier verblijven, zullen de voordelen plukken van gesuperviseerde zorg door jonge, leergierige en ervaren studenten.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Mobiele sociale kruidenier KABA trekt naar Zeebrugge

geplaatst op woensdag 28 juni 2017

Zes jaar na de opstart van sociale kruidenier de KABA breiden Vereniging ’t Sas en het OCMW van Brugge deze werking uit. Met een mobiele sociale kruidenier trekken ze op woensdag voortaan wekelijks richting Zeebrugge.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Wie het financieel moeilijk heeft, kan bij de KABA op doorverwijzing producten kopen aan verminderde prijs, of zelfs gratis krijgen. De KABA heeft een breed basisaanbod van voeding en huishoudartikelen. Toch bereiken we niet iedereen omdat de winkel in hartje Brugge ligt en moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer voor wie uit deelgemeenten of uit Zeebrugge komt.”

De oplossing heet vanaf nu een mobiele sociale kruidenier. Die komt er mede dankzij de opbrengst van de solidariteitsklik van Carrefour, waarmee Vereniging ’t Sas een marktkraam en alle benodigdheden aankocht.

“We doen vanaf nu elke woensdag Zeebrugge aan”, onderstreept voorzitter De fauw. “De mobiele kruidenier staat voor het ZOC (d’Oude Stoasie), elke eerste en derde woensdag van de maand. De derde en vierde woensdag zijn we present naast de Albatros. Mensen kunnen er hun aankopen doen van 10:00 u tot 11:30u.”

Naast een verkooppunt wil de mobiele KABA ook een ontmoetingspunt zijn. In de Kabaravan kunnen de mensen een kop koffie of soep drinken en elkaar ontmoeten. “In de toekomst willen we met de Kabaravan ook thuislozen te bereiken, om hier een eenvoudige maaltijd te bereiden. Dit project  zit momenteel nog in de opstartfase”, aldus de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Reminiscentiekoffer laat senioren (her)genieten van sportgeschiedenis

geplaatst op dinsdag 27 juni 2017

De gloednieuwe “Reminiscentiekoffer Sport” is dinsdag voorgesteld in het OCMW-woonzorgcentrum Van Zuylen, in het bijzijn van voorzitter Dirk De fauw. De koffer helpt de zorgteams om senioren – al dan niet met (beginnende) dementie – te laten genieten van het lokale sportverleden.

Voorzitter Dirk De fauw: “Naast lichamelijke gezondheid investeren we met het OCMW in de geestelijke gezondheid van wie in de woonzorgcentra verblijft. Via kleine prikkels en markante verhalen kunnen bewoners samen herinneringen ophalen: het is de beste neurologische stimulans.”

 

De gloednieuwe reminiscentiekoffer Sport vormt de ondersteuning bij dit proces, dat vooral voor mensen met dementie bijzonder heilzaam is. De reminiscentiekoffer is de zesde in haar soort. Eerdere editie focussen op thema’s als school, religie en vrije tijd. Ze zijn graag gebruikt en vaak uitgeleend materiaal voor activiteiten met senioren.

De fauw: “De mensen van de Erfgoedcel hebben bijzonder hard aan dit project gewerkt. Op een eenvoudige manier brengen we zo sportgebeurtenissen terug tot leven. Bijzondere souvenirs uit het sportverleden krijgen aandacht en motiveren onze bewoners om herinneringen op te halen. Zo maken we voor hen het verschil wanneer zelfstandig leven moeilijker wordt en wanneer een babbel en reis in de tijd de broodnodige vitaminen zijn om de dag met nieuwe levenslust door te komen”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Thermografische luchtfoto voor een energieneutraal Brugge

geplaatst op maandag 26 juni 2017

Gisteren is in het Brugse Stadhuis de thermografische luchtfoto van de stad voorgesteld. De foto werd op 4 en 5 december ’s nachts gemaakt en brengt het energieverbruik van woningen en gebouwen in Brugge in kaart. OCMW-vereniging De Schakelaar werkte mee aan het project.
OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Via de “warmtefoto” krijgen we concreet zicht op het energieverbruik en -verlies van ons woonpatrimonium. Inwoners kunnen zelf zien hoe het met hun dakisolatie gesteld is en waar er bijkomende isolatie nodig is om te besparen op de energiefactuur.”

De kleurzones op de thermografische foto spreken voor zich: rood wijst op warmteverlies, blauw toont aan dat een woning of pand relatief weinig of geen warmte verloren laat gaan. Voorzitter De fauw: “Elke Bruggeling kan in het Huis van de Bruggeling op afspraak terecht om de foto van zijn of haar dak te bekijken. De medewerkers van het energieloket van De Schakelaar analyseren het beeld in detail en geven passend advies over energiebesparende ingrepen.”

De thermografische foto kadert in een breed project voor een duurzame toekomst in Brugge.

De stad wil in 2050 klimaatneutraal zijn. “De warmtefoto koppelen we daarom aan een totaalpakket met advies, ondersteuning bij premie-aanvragen, advies bij de keuze van een aannemer en begeleiding bij energiebesparende ingrepen in elke woning”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

De Mantelfluisteraar: ondersteuning op maat van mantelzorgers

geplaatst op maandag 26 juni 2017

Vrijdag is in Dienstencentrum Ter Leyen het Mantelzorgcafé "De Mantelfluisteraar" voorgesteld. Met De Mantelfluisteraar wil het OCMW van Brugge haar hulpverleners nog beter ondersteunen. Dat is nodig, bevestigt OCMW-voorzitter Dirk De fauw:  “Mantelzorg is in onze maatschappij goed ingeburgerd: personen uit de directe omgeving bieden langdurig en vrijwillig hulp aan zorgbehoevenden. Die zorg bestaat uit praktische ondersteuning en basiszorg, maar ook het bieden van een luisterend oor. Toch is er ook nog veel onbekende mantelzorg die een ruggensteun kan gebruiken.”

Om het engagement en de noden van die mantelzorgers beter in kaart te krijgen, organiseerde het OCMW een aantal ontmoetingsnamiddagen. Mantelzorgers konden er ervaringen uitwisselen en noden signaleren. Voorzitter De fauw: “In totaal kwamen 40 mantelzorgers opdagen. Ze waren vragende partij voor meer toegankelijke informatie en ondersteuning bij hun opdracht. Vanuit het OCMW en vanuit onze dienstencentra wilden we proactief inspelen op deze vraag.”

In samenwerking met  het sociale innovatiebureau iDrops werd “De Mantelfluisteraar” of het zogenaamde mantelzorgcafé een feit. “Mantelzorgers komen in DC Ter Leyen voortaan elke eerste donderdag van de maand bijeen. We voorzien een laagdrempelige activiteit als aanzet voor een ontspannende babbel, of voor een gesprek over thema’s die nauw verwant zijn aan mantelzorg”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
37 artikels

archief: