49 artikels

40 zonnepanelen op basisschool Sint-Michiels

geplaatst op donderdag 21 juni 2018

OCMW-vereniging De Schakelaar zet zich dagelijks in voor projecten die energiesparing promoten. In samenwerking met de stad Brugge heeft de vereniging op twee locaties nieuwe zonnepanelen geplaatst: aan het Entrepot en op de basisschool Sint-Michiels. OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “De installatie op afdeling B van de basisschool Sint-Michiels bestaat uit 40 panelen, die jaarlijks 10.000 kWh aan zonne-energie produceren. Daarmee kunnen we tot een vierde van het verbruik van de school opvangen. Het is een flinke stap vooruit op het vlak van duurzame energie.  Ook aan het Entrepot voorzien we een gelijkaardige installatie.”

In het verleden plaatste vereniging De Schakelaar al zonnepanelen op verschillende locaties. “Zonnepanelen zijn en blijven de manier om de milieudoelstellingen van 2020 na te streven”, gaat De fauw verder. “Ze doen het energieverbruik met 20% dalen en laten ons toe om 20% van onze energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Bovendien zorgt deze installatie ervoor dat de basisschool van Sint-Michiels ook op andere vlakken scoort: ze besparen fors op de energiefactuur en vermijden de uitstoot van 45.000 kg CO2.” Door te kiezen voor zonnepanelen, vervult de basisschool een belangrijke voorbeeldfunctie voor ouders en kinderen. “We maken hen, met de hulp van vereniging De Schakelaar, bewust van het belang van duurzame energie en motiveren hen om zelf na te denken over energieverbruik en over te gaan tot actie. Zonnepanelen blijven ook vandaag een goede investering, die zichzelf terugbetaalt in 7 à 8 jaar. De energie die je na die periode opwekt, is dubbele winst: ze is gratis én bovendien niet belastend voor het milieu. Daar worden we met z’n allen beter van”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

‘Clash der Titanen’ brengt voetbalgekte naar WZC Ter Potterie

geplaatst op dinsdag 19 juni 2018

In het kader van het wereldkampioenschap organiseerde WZC Ter Potterie maandag een unieke ‘Clash der Titanen’. Twee ploegen van vijf spelers namen het tegen elkaar op, in de tuin van zorgsite Ter Potterie. De aftrap werd gegeven door niemand minder dan ex-Club Bruggespeler en levende legende Raoul Lambert

“Het is altijd fijn om zien hoe onze mensen in de voetbalsfeer opgaan”, vertelt WZC-directeur Fernand Mus. “Niet alleen de medewerkers genieten ervan om zo’n vriendschappelijke match te spelen. Ook voor de bewoners van de site is het een hele belevenis om erbij te zijn.”

Genieten deden de bewoners in elk geval: langs de zijlijn van het geïmproviseerde voetbalveldje verschenen ze getooid in de Belgische driekleur, met bijhorende toeters en opblaasbare drietanden. Toen de rode ploeg na het fluitsignaal het eerste goal scoorde, was het gejoel te horen tot ver voorbij de muren van de site.

Na twee korte helften – het personeel van het WZC moest immers terug aan de slag – bedroeg de eindstand uiteindelijk 4-4. Ook voorzitter Dirk De fauw maakte aan het eind van de match acte de présence en feliciteerde de m/v spelers uitdrukkelijk met hun prestatie.

Directeur Fernand Mus kijkt tevreden terug op de gelegenheidsmatch.
“We hebben 100% genoten van deze kleine stunt. Af en toe is er wel eens een speler weggedoken achter een boom. En die ene rode kaart die de scheidsrechter, was vooral als grap bedoeld.”

“Tijdens zo’n match mag dat uiteraard”, onderstreept Mintus-voorzitter De fauw. “Onze mensen spelen voor het plezier en voor de groepsgeest. Daardoor promoten we met zorgvereniging Mintus niet alleen zorg met een plus, maar ook sport met een plus.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Danserie zet de zomer swingend in

geplaatst op vrijdag 15 juni 2018

Binnenkort starten de dienstencentra van Mintus met een gloednieuwe, gratis dansinitiatie: ‘Danserie’. Van 25 tot 29 juni kunnen senioren dagelijks deelnemen aan twee demosessies van verschillende dansstijlen.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “Van maandag tot vrijdag zijn de lokale dienstencentra van Mintus voor inwoners van Brugge de ideale plek om anderen te ontmoeten. Ze kunnen er deelnemen aan tal van activiteiten. Recreatie, sport, cultuur, informatie, uitstappen, vormingen: we bieden het allemaal aan. Met de Danserie gaan we nog een stapje verder:  voortaan kunnen bezoekers tal van dansstijlen op eigen tempo aanleren, met professionele coaching.”

Van salsa tot stijldans, van volksdans tot line-dance en tal van genres daartussenin: bij Danserie laten ze niets aan het toeval over. “Er zijn in de week van 25 juni twee sessies per namiddag, om 14:00 u en om 15:00u”, gaat De fauw verder. “Plaats van afspraak is Sport Vlaanderen, Nijverheidsstraat 112 in Assebroek. Wie graag een paar pasjes waagt, moet zich aanmelden bij ons dienstencentrum Ter Leyen. De Danserie wordt afgerond op zondag 1 juli in dienstencentrum Ter Leyen met een dansnamiddag, een aperitief én hapjes.”

Of je nu een ervaren tangodanser bent, of bij de Scottish liever aan de zijlijn blijft staan: bij de Danserie is iedereen welkom. “We willen mensen op een plezante manier in beweging krijgen en laten genieten van muziek en sfeer. De zomer is daar het uitgelezen seizoen voor”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Vernieuwde website voor vereniging De Schakelaar

geplaatst op donderdag 14 juni 2018

De energiefactuur, energieverbruik en duurzame energiebronnen: mensen ze er meer dan ooit mee bezig. Vereniging De Schakelaar van het OCMW Brugge is de organisatie bij uitstek die burgers helpt om de (energie)factuur te drukken. De vereniging lanceert deze week haar volledig vernieuwde website: www.deschakelaar.be

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Het aanbod van vereniging De Schakelaar is door de jaren heen fors uitgebreid. Klanten vinden vaak hun weg via de website, die de volledige dienstverlening bundelt en de link legt naar het Energieplatform Brugge. Maar de digitale wereld evolueert snel. Daarom hebben we beslist om de website nu in een nieuw kleedje te stoppen. We sluiten aan bij de look and feel van de site van stad Brugge, OCMW Brugge en de andere verenigingen.”

 

De vernieuwde site legt sterk de nadruk op laagdrempeligheid en toegankelijkheid, onderstreept De fauw. “De volledige dienstverlening van De Schakelaar staat nu netjes bijeen, op één pagina. Documenten en aanvraagformulieren zijn makkelijker terug te vinden en met één muisklik kun je meerdere diensten aanvragen. Wil je als inwoner van Brugge bijvoorbeeld je dak laten isoleren of  een renovatiescan aanvragen, dan kan dat voortaan in één trek via een online formulier.” De link naar andere diensten van de Schakelaar legt de vereniging zelf, zodat de klant niet onnodig hoeft te zoeken. Zo wil de Schakelaar vooral ook kwetsbare gezinnen de hand reiken. “Mensen die niet over een computer of internet beschikken, kunnen daarnaast nog steeds terecht in het Energieloket van De Schakelaar, in het Huis van de Bruggeling. Wie dat wenst, kan er op afspraak langsgaan en krijgt advies en ondersteuning op maat”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW stelt jaarverslag 2017 voor

geplaatst op vrijdag 08 juni 2018

Gisteren is op Ruddershove, de huidige hoofdzetel van zorgvereniging Mintus, het OCMW-jaarverslag van 2017 voorgesteld. Het is de laatste keer dat OCMW Brugge een “eigen” jaarverslag aflevert.

Voorzitter Dirk De fauw: “Een jaar is zo voorbij: het is een cliché. Maar de meeste clichés bevatten een grond van waarheid. We zijn al halfweg 2018 en kunnen met dit verslag terugblikken op wat 2017 heeft betekend voor het OCMW en haar verenigingen. Het was een jaar vol uitdagingen, boeiende ontmoetingen en geslaagde projecten. Ze waren niet mogelijk geweest zonder alle personeelsleden die zich dag na dag inzetten om onze dienstverlening in de praktijk te brengen.”

Het jaarverslag belicht de belangrijkste realisaties, van A tot Z. “Ze allemaal opsommen, zou ons te ver leiden”, geeft De fauw toe. “Maar er waren heel wat momenten die in 2017 opvielen en dus ook bijblijven. Zo kreeg sociale kruidenier de KABA € 13.000 via de Solidariteitsklik van Carrefour. Het fietslabyrint liet de senioren in onze WZC’s op een interactieve manier de wereld ontdekken. De dienst budget- en schuldhulpverlening gaf een geslaagde workshopreeks ‘budgetbeheer’ bij 276 laatstejaarsstudenten. De eerste steen voor het nieuwe kinderdagverblijf Knuffel werd gelegd op deze site én we openden het vernieuwde WZC en bijhorend dienstencentrum Ten Boomgaarde.”

 

Laagdrempelige en professionele dienstverlening aan op maat aanbieden, met respect voor ieders overtuiging. Dat is de kerntaak van OCMW Brugge. “Het gloednieuwe jaarverslag bevestigt dat ons OCMW die opdracht dag na dag waarmaakt. De inwoners van Brugge vinden de weg naar die dienstverlening, hier op Ruddershove, in de Hoogstraat én in het Huis van de Bruggeling. Als dat om praktische redenen niet lukt, gaan wij naar hen toe of wijzen we hen de weg in hulpverlening.”

Sinds 1 jaar van dit jaar maakt OCMW Brugge samen met de Stad Brugge deel uit van zorgvereniging Mintus. De zorgvereniging bundelt het leeuwendeel van de zorg van senioren, ondersteunende diensten en de dienst huishoudhulp. De volgende jaarverslagen zullen dus letterlijk en figuurlijk in een ander jasje steken.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuwe fietsberging voor buurtbewoners Peterseliestraat

geplaatst op woensdag 30 mei 2018

Uit tellingen en metingen blijkt dat op weekdagen een kleine 1.300 fietsen tegen woninggevels in de Brugse binnenstad worden gestald. Dat aantal stijgt in het weekend tot ruim 2.000 fietsen. Met een gloednieuwe fietsenberging op de campus van het woonzorgcentrum Ter Potterie in de Peterseliestraat willen het OCMW en de Stad Brugge daar verandering in brengen.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “10 jaar geleden werd er in opdracht van de stad een onderzoek uitgevoerd naar beschikbare parkeerruimte voor fietsen, specifiek voor buurtbewoners van de Peterseliestraat. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft het OCMW beslist om een fietsenberging voor de buurtbewoners te voorzien in de tuin van haar woonzorgcentrum Ter Potterie. De structuur van de nieuwe berging werd gebouwd door de technische dienst van Mintus met hout uit onze duurzaam beheerde bossen in de provincie Luxemburg.”

De fietsenberging omvat 34 fietsparkeerplaatsen voor het personeel van het WZC, 34 fietsparkeerplaatsen voor bezoekers en 15 aparte fietskluizen voor de bewoners uit de omgeving van het woonzorgcentrum. Buurtbewoners die dat wensen, kunnen zo’n fietskluis huren via de dienst Eigendommen van de stad, die de vragen in chronologische volgorde behandelt. Een plek huren kost € 61,53 per jaar, inclusief BTW.

“Voor de buurtbewoners die niet over een garage of voldoende brede inkomhal beschikken, is dit een ideale oplossing. Ik ben ervan overtuigd dat deze berging 100% zal renderen en dat het verhuur ‘op wieltjes zal lopen’. De fietsberging is bovendien een uithangbord voor Brugge als duurzame, fietsvriendelijke stad: we bieden fietsers het comfort dat ze verdienen.” aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

ABDEL YAZIDI OP DE LIJST CD&V

geplaatst op donderdag 24 mei 2018

Geboren in Marrakech. Sinds 2005 woont hij samen met zijn partner in België. In 2010 kwam het koppel in Sint-Andries, Brugge wonen.  Zijn roots liggen in het prachtige Marrakech, de stad van duizend en één nacht. Hij werd als kind ingewijd in de wereld van de politiek. Zijn favoriete opa was minister van Jeugd en Sport. Hij bracht uren met zijn eerste kleinzoon door om hem een ruime blik op de wereld mee te geven.

Tijdens zijn studies rechten leerde Abdel zijn partner kennen, een geboren Brugse. Na vier jaar zette hij de stap om naar België te verhuizen en werd op slag verliefd op Brugge. Met zijn talenknobbel leerde hij op geen tijd Nederlands (West-Vlaams zelfs) en ging grafische vormgeving en nadien fotografie studeren in Syntra West. Sindsdien is hij als freelance grafisch vormgever en fotograaf aan de slag en nu ook volop bezig met de opstart van een nieuwe conceptstore met handgemaakte, unieke designstukken.

Abdel bruist van de energie en heeft tal van interesses. Hij gaat naar de moskee, is creatief, sport ontzettend graag (fitness, tennis, basket) en heeft ook een neus voor zaken. Hij is lid van de VVV, waar hij heel wat kennis opdoet over het Brugse zakenleven maar ook kennis deelt over zijn roots en de bagage die hij mee kreeg van thuis. En dat typeert nu net Abdel: het samenbrengen van twee werelden, zijn open houding, en het verder groeien door het beste van beiden te combineren.

 Abdel Yazidi: “Ik ben opgegroeid in een multiculturele stad, ging als moslim naar een katholieke school en heb altijd een diverse vriendenkring gehad. Ook mijn gemengde relatie geeft mij het beste van twee werelden. Ik geloof sterk in de kracht van diversiteit! Ook Brugge, mijn geliefde stad, wordt steeds diverser. Indien ik voldoende voorkeurstemmen haal, zou ik erg graag focussen op het verbinden van mensen en het wegnemen van angst voor het onbekende, vanuit de twee richtingen. Met een open houding kan je zoveel van elkaar leren. Een ideale basis hiervoor is het onderwijs: leerkrachten ondersteunen in het positief inzetten van diversiteit, aanwerven van brugfiguren (Brugge is de enige centrumstad die dit nog niet heeft), het stimuleren van ouderparticipatie en meer kleur onder de studenten aan de hogeschool. Een positieve aanpak hierin: daar snakken zowel ouders als leerkrachten naar.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

FAIR TRADE SJOKLA TE KOOP

geplaatst op dinsdag 22 mei 2018

Brugge en chocolade horen onlosmakelijk samen.

Brugge is naast chocoladehoofdstad van Europa ook Fair Trade Stad. Het beste van twee werelden wordt gecombineerd in deze gloednieuwe chocoladereep. Sjokla, Brugs voor chocolade, is een op-en-top Brugse stadschocolade, gemaakt van fairtradecacao.

 ‘Sjokla laat zien dat culinair genieten, lokale ambacht en mondiale solidariteit een perfecte match zijn.’

Deze artisanale fondant- en melkchocoladetablet werd samen met de Gilde van Brugse chocolatiers ontwikkeld. Met deze primeur toont Stad Brugge haar respect voor het ambacht van de cacaoboer in het Zuiden en voor de lokale chocoladeambacht in Brugge. Als Bruggeling of bezoeker van de stad is Sjokla een absolute must have.

Sjokla is vanaf 8 mei te koop in Mijn Brugge, de Brugse museumshop, Oxfam Wereldwinkel Brugge en de Brugse chocolatiers.

Fair Trade

Waarom kiezen voor fair trade?

  • Fair trade is een van de pijlers van de Brugse duurzame voedselstrategie: https://foodlab.brugge.be

  • Fair trade biedt garanties:

Hoe het nu is

Momenteel hebben de cacaoboeren in het zuiden het niet makkelijk. Klimaatverandering, slechte werkomstandigheden en onvoldoende loon zorgen ervoor dat de cacaoboer in de armoede belandt. Bovendien wordt de vraag naar chocolade groter dan het aanbod. Chocolade wordt dus een schaars product. Om die onzekere positie van de cacaoboer te verstevigen, kan fair trade e

Hoe het kan zijn

Fair trade zorgt voor een eerlijk loon voor de cacaoboer en geeft hem een premie die gebruikt wordt voor duurzame landbouw, onderwijs en gezondheidszorg.

Door te kiezen voor fairtradecacao en – chocolade laten stad Brugge en de Gilde van de Brugse Chocolatiers zien dat mondiale solidariteit, lokale ambacht en culinair genieten een perfecte match zijn.

en antwoord bieden.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
49 artikels

archief: