Ons nieuwe voorplein geeft vlotter toegang tot het ziekenhuis op campus Sint-Jan

geplaatst op donderdag 20 april 2017

In 2016 werd al een groot stuk van het onthaal vernieuwd, waarbij een nieuw schuifdeurengeheel de draaideuren verving en de glazen buitengevel werd vervangen. Dit betekende qua toegankelijkheid al een belangrijke stap voorwaarts. Een nieuw voorplein versterkt de bereikbaarheid van het ziekenhuis nu nog meer, in een mix van trage verkeersstromen. De zwakste gebruiker geniet daarin de grootste voorrang.

 

Vroeger kwamen verschillende verkeersstromen samen aan de ingang van het ziekenhuis: bezoekers, patiënten en hun begeleiders, zowel te voet als met de auto, fietsers, ambulances, leveranciers, koeriers … Ook de doorstroom van het busverkeer was voor verbetering vatbaar.

 

Een aparte parking voor ambulances links vooraan het ziekenhuis scheidt het drukke ziekenvervoer nu van het bezoekersverkeer. Minder mobiele of rolstoelpatiënten vinden aan deze parking een aparte schuifdeurtoegang, dicht bij de liften naar de raadplegingen. Er vlak bij vinden ze ook 'leenrolstoelen' in een van de shelters die over het plein verspreid staan. Ook privébegeleiders kunnen minder mobiele bezoekers of patiënten tot bij de deur brengen. Daarvoor dient de kiss-and-ride-zone rechts op het voorplein. Voetgangers, fietsers en traag autoverkeer kruisen elkaar dus nog steeds op het voorplein, maar in stromen die van elkaar gescheiden zijn. Dat vermindert de verkeersdrukte.

 

Een dubbel busperron met bijhorend bushokje en ticketautomaat van De Lijn integreert het busverkeer. Dankzij een plaatselijke vernauwing van de bezoekersparking naar één rijstrook verloopt dit ook een stuk veiliger.

 

Het plein is uitgewerkt in halfgepolierde beton. Dat is duurzaamheid, effen materiaal, dus obstakels zijn van de baan. Het heeft bovendien goede antislip-eigenschappen. De ingewerkte geleidingen loodsen blinden en slechtzienden naar hun bestemming.

 

Het uitzicht is natuurlijk ook veranderd: strakke betonnen zitelementen op het voorplein wisselen af met LED-verlichting. De fontein is opgefrist, groenvakken geven de nodige ademruimte en shelters die over het plein verspreid zijn zorgen voor een speels element. De rokersruimte verhuisde vanuit het ziekenhuis naar een van deze 'tentjes'.

 

Stressfactoren zijn nu zo veel mogelijk weggewerkt, zodat bezoekers en patiënten al bij aankomst in een veel rustigere omgeving terechtkomen. Het voorplein is nu een extra plaats ter verpozing.

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

archief: