37 artikels

Project “Voedselverlies” is opstap naar klimaatneutraal OCMW

geplaatst op maandag 03 juli 2017

Vereniging Ruddersstove en het AZ Sint-Jan van het OCMW Brugge gaan hun schouders te zetten onder het project “Voedselverlies”. Op die manier wil het OCMW, net als de stad Brugge, op termijn uitgroeien tot een ‘klimaatneutrale’ organisatie. Het project werd vrijdag aan de pers voorgesteld.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Voedselverlies is een noodzakelijk kwaad. Binnen onze vereniging Ruddersstove en het AZ Sint-Jan stemmen we de aankoop van de ingrediënten vandaag al zo goed mogelijk af op verwachte bestellingen. Bij de consumptie van maaltijden aan huis monitoren we ook de overschotten om porties bij te sturen. Maar het verlies is onvermijdelijk, onder andere door wettelijke voedingsnormen.”

Via het project Voedselverlies gaat het OCMW, met de steun van consultancybureau FoodWin, voedselverlies nog meer preventief bestrijden. De fauw: “We moeten niet alleen curatief, maar ook preventief handelen. We willen de verliezen tot een minimum beperken en idealiter zelfs tot nul herleiden. Foodwin zal daarom een verkenningsronde organiseren in de centrale keukens van Ruddersstove. Dit moet ons helpen om nog meer voedseloverschotten te valoriseren.”

Binnenkort engageert vereniging Ruddersstove zich ook op een digitaal platform, dat vraag en aanbod binnen de sector van de voedseloverschotten op elkaar tracht af te stemmen. “Het zijn deze kleine stappen en de gerichte ondersteuning van de mensen van Foodwin die van de strijd tegen voedselverlies een erezaak maken. Zo bouwen we met het OCMW en haar verenigingen mee aan een klimaatneutrale stad tegen 2050”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Leerwerkplaats laat studenten zorgkunde ‘leren in de realiteit’

geplaatst op zondag 02 juli 2017

In de voormalige huisartsenwachtpost van WZC Minnewater is gisteren de nieuwe “leerwerkplaats” zorg- en verpleegkunde voorgesteld. Het project is een samenwerking tussen het OCMW van Brugge en het Vesaliusinstituut.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Deze plek wordt wat men in het vakjargon een teaching-nursing home noemt. De studenten zorg- en verpleegkunde krijgen hier vanaf september theoretisch en praktisch onderricht. Doordat de lokalen letterlijk in het woonzorgcentrum zijn ingebed, maken ze ook geleidelijk kennis met een reële werkplek en de eigenheden ervan.”

De praktijkgerichte samenwerking tussen het OCMW en het Vesaliusinstituut biedt tal van troeven, onderstreept De fauw: “Competenties worden meer dan ooit gevalideerd. Onze studenten hebben er baat bij om de competenties hier vanaf de eerste dag van het academiejaar te verwerven, terwijl ze ook theorie instuderen. Op die manier zijn ze perfect voorbereid op een job in de zorgsector.”

De leerwerkplaats in het Minnewater beschikt over een leslokaal voor het theoretische luik en een volledig ingerichte praktijkklas met verstelbare bedden, een tillift en oefenpoppen. Een opleidingscoördinator is gedurende het jaar permanent aanwezig om vragen van studenten en onderwijzend personeel te beantwoorden.

“Door deze aanpak zijn het OCMW en het Vesaliusinstituut voortaan verankerd in WZC Minnewater, met een gemeenschappelijk doel. Studenten maken vanaf hun prilste opleidingsdagen kennis met de realiteit en ontdekken ook de troeven van het OCMW als werkgever. De 145 senioren die hier verblijven, zullen de voordelen plukken van gesuperviseerde zorg door jonge, leergierige en ervaren studenten.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Mobiele sociale kruidenier KABA trekt naar Zeebrugge

geplaatst op woensdag 28 juni 2017

Zes jaar na de opstart van sociale kruidenier de KABA breiden Vereniging ’t Sas en het OCMW van Brugge deze werking uit. Met een mobiele sociale kruidenier trekken ze op woensdag voortaan wekelijks richting Zeebrugge.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Wie het financieel moeilijk heeft, kan bij de KABA op doorverwijzing producten kopen aan verminderde prijs, of zelfs gratis krijgen. De KABA heeft een breed basisaanbod van voeding en huishoudartikelen. Toch bereiken we niet iedereen omdat de winkel in hartje Brugge ligt en moeilijk bereikbaar is met het openbaar vervoer voor wie uit deelgemeenten of uit Zeebrugge komt.”

De oplossing heet vanaf nu een mobiele sociale kruidenier. Die komt er mede dankzij de opbrengst van de solidariteitsklik van Carrefour, waarmee Vereniging ’t Sas een marktkraam en alle benodigdheden aankocht.

“We doen vanaf nu elke woensdag Zeebrugge aan”, onderstreept voorzitter De fauw. “De mobiele kruidenier staat voor het ZOC (d’Oude Stoasie), elke eerste en derde woensdag van de maand. De derde en vierde woensdag zijn we present naast de Albatros. Mensen kunnen er hun aankopen doen van 10:00 u tot 11:30u.”

Naast een verkooppunt wil de mobiele KABA ook een ontmoetingspunt zijn. In de Kabaravan kunnen de mensen een kop koffie of soep drinken en elkaar ontmoeten. “In de toekomst willen we met de Kabaravan ook thuislozen te bereiken, om hier een eenvoudige maaltijd te bereiden. Dit project  zit momenteel nog in de opstartfase”, aldus de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Reminiscentiekoffer laat senioren (her)genieten van sportgeschiedenis

geplaatst op dinsdag 27 juni 2017

De gloednieuwe “Reminiscentiekoffer Sport” is dinsdag voorgesteld in het OCMW-woonzorgcentrum Van Zuylen, in het bijzijn van voorzitter Dirk De fauw. De koffer helpt de zorgteams om senioren – al dan niet met (beginnende) dementie – te laten genieten van het lokale sportverleden.

Voorzitter Dirk De fauw: “Naast lichamelijke gezondheid investeren we met het OCMW in de geestelijke gezondheid van wie in de woonzorgcentra verblijft. Via kleine prikkels en markante verhalen kunnen bewoners samen herinneringen ophalen: het is de beste neurologische stimulans.”

 

De gloednieuwe reminiscentiekoffer Sport vormt de ondersteuning bij dit proces, dat vooral voor mensen met dementie bijzonder heilzaam is. De reminiscentiekoffer is de zesde in haar soort. Eerdere editie focussen op thema’s als school, religie en vrije tijd. Ze zijn graag gebruikt en vaak uitgeleend materiaal voor activiteiten met senioren.

De fauw: “De mensen van de Erfgoedcel hebben bijzonder hard aan dit project gewerkt. Op een eenvoudige manier brengen we zo sportgebeurtenissen terug tot leven. Bijzondere souvenirs uit het sportverleden krijgen aandacht en motiveren onze bewoners om herinneringen op te halen. Zo maken we voor hen het verschil wanneer zelfstandig leven moeilijker wordt en wanneer een babbel en reis in de tijd de broodnodige vitaminen zijn om de dag met nieuwe levenslust door te komen”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Thermografische luchtfoto voor een energieneutraal Brugge

geplaatst op maandag 26 juni 2017

Gisteren is in het Brugse Stadhuis de thermografische luchtfoto van de stad voorgesteld. De foto werd op 4 en 5 december ’s nachts gemaakt en brengt het energieverbruik van woningen en gebouwen in Brugge in kaart. OCMW-vereniging De Schakelaar werkte mee aan het project.
OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Via de “warmtefoto” krijgen we concreet zicht op het energieverbruik en -verlies van ons woonpatrimonium. Inwoners kunnen zelf zien hoe het met hun dakisolatie gesteld is en waar er bijkomende isolatie nodig is om te besparen op de energiefactuur.”

De kleurzones op de thermografische foto spreken voor zich: rood wijst op warmteverlies, blauw toont aan dat een woning of pand relatief weinig of geen warmte verloren laat gaan. Voorzitter De fauw: “Elke Bruggeling kan in het Huis van de Bruggeling op afspraak terecht om de foto van zijn of haar dak te bekijken. De medewerkers van het energieloket van De Schakelaar analyseren het beeld in detail en geven passend advies over energiebesparende ingrepen.”

De thermografische foto kadert in een breed project voor een duurzame toekomst in Brugge.

De stad wil in 2050 klimaatneutraal zijn. “De warmtefoto koppelen we daarom aan een totaalpakket met advies, ondersteuning bij premie-aanvragen, advies bij de keuze van een aannemer en begeleiding bij energiebesparende ingrepen in elke woning”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

De Mantelfluisteraar: ondersteuning op maat van mantelzorgers

geplaatst op maandag 26 juni 2017

Vrijdag is in Dienstencentrum Ter Leyen het Mantelzorgcafé "De Mantelfluisteraar" voorgesteld. Met De Mantelfluisteraar wil het OCMW van Brugge haar hulpverleners nog beter ondersteunen. Dat is nodig, bevestigt OCMW-voorzitter Dirk De fauw:  “Mantelzorg is in onze maatschappij goed ingeburgerd: personen uit de directe omgeving bieden langdurig en vrijwillig hulp aan zorgbehoevenden. Die zorg bestaat uit praktische ondersteuning en basiszorg, maar ook het bieden van een luisterend oor. Toch is er ook nog veel onbekende mantelzorg die een ruggensteun kan gebruiken.”

Om het engagement en de noden van die mantelzorgers beter in kaart te krijgen, organiseerde het OCMW een aantal ontmoetingsnamiddagen. Mantelzorgers konden er ervaringen uitwisselen en noden signaleren. Voorzitter De fauw: “In totaal kwamen 40 mantelzorgers opdagen. Ze waren vragende partij voor meer toegankelijke informatie en ondersteuning bij hun opdracht. Vanuit het OCMW en vanuit onze dienstencentra wilden we proactief inspelen op deze vraag.”

In samenwerking met  het sociale innovatiebureau iDrops werd “De Mantelfluisteraar” of het zogenaamde mantelzorgcafé een feit. “Mantelzorgers komen in DC Ter Leyen voortaan elke eerste donderdag van de maand bijeen. We voorzien een laagdrempelige activiteit als aanzet voor een ontspannende babbel, of voor een gesprek over thema’s die nauw verwant zijn aan mantelzorg”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

ZITDAGEN 2017

geplaatst op zondag 25 juni 2017

Overzicht zitdagen tot en met december 2017

Enkel op afspraak.

Wenst u een afspraak vast te leggen dan kunt u contact opnemen met het kabinet voorzitter op het nummer 050/32 73 01

 

 

 

 

Juni

-            donderdag 8 juni: 14-16.30 uur Hoogstraat 9

-            dinsdag 27 juni: 14-17 uur Hoofdzetel


 September

-            donderdag 7 september: 14-17 uur Hoofdzetel

-            donderdag 14 september: 14-16u30 Hoogstraat 9

 

Oktober

-           donderdag 12 oktober: 14-16u30 Hoogstraat 9

-           dinsdag 24 oktober: 14-17 uur Hoofdzetel

 

November

-           dinsdag 14 november: 14-17 uur Hoofdzetel

-           maandag 27 november: 14-16u30 Hoogstraat 9

 

 

December

-           donderdag 14 december: 14-16u30 Hoogstraat 9

-           dinsdag 19 december: 14-17 uur Hoofdzetel

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW-huishoudhulpen in de bloemetjes gezet

geplaatst op dinsdag 20 juni 2017

In het kader van de Dag van de Huishoudhulp zette het OCMW van Brugge op 20 juni haar eigen huishoudhulpen in de bloemetjes. De medewerk(st)ers werden vergast op een kleine attentie. Voor de gelegenheid ging voorzitter Dirk De fauw ook langs bij Irena Declercq (91), die al geruime tijd een beroep doet op huishoudhulp Sabine Vandenbroucke.
OCMW-voorzitter De Fauw: “We zijn alle OCMW-medewerkers die hun hart laten zien op het werk, bijzonder genegen. Onze poetshulpen horen daar ook bij: ze nemen bij de klant tal van taken voor hun rekening en zijn een belangrijke vertrouwenspersoon. Op dagelijkse basis verzetten deze mensen een berg.”

Uit erkentelijkheid trakteerde het OCMW van Brugge haar 261 huishoudhulpen op een tube douchegel. “Zo drukken we onze appreciatie uit voor waardevol menselijk kapitaal. Dat kapitaal maakt het leven comfortabel voor wie ondersteuning nodig heeft bij de dagelijkse dingen. De huishoudhulpen van het OCMW maken in bescheidenheid een groot gebaar. Daar zijn we trots op”, aldus nog de voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
37 artikels

archief: