50 artikels

INTAKE OCMW IN ZEEBRUGGE

geplaatst op donderdag 15 maart 2018

Vanaf mei 2018 zal de dienst intake van het OCMW Brugge elke week een zitdag houden in Zeebrugge.

WAT

wat is de dienst intake? De dienst intake is het eerste aanspreekpunt van het OCMW voor iedereen die gebruik wil maken van de diensten van het OCMW

 

 

 

Waarvoor kan je er terecht?

 aanvraag leefloon

 aanvraag financiëe hulp ( bvb. installatiepremie, tussenkomst in de medische kosten,…)

 aanvraag referentieadres

 aanvraag verminderd tarief kinderopvang

 hulp bij dakloze situaties

 aanvraag tot het bekomen van materiëe hulp

(voedselpakket, klusjes in huis, kledij)

 algemene informatie en doorverwijzing

WAAR - De zitdag gaat door in d’Oude Stoasie, dienstencentrum, Venetiestraat 1 te 8380 Zeebrugge

WANNEER

Elke donderdagvoormiddag tussen 9u en 11u30, zonder afspraak.

De eerste maal op donderdag 3/05/2018. Op 10/05/2018 ( OLH. Hemelvaart) is er geen zitdag!

WIE - De zitdag wordt afwisselend gehouden door de volgende maatschappelijk werkers :

Inge Carels Jasmien De Visch Maureen Houckx

050/327764 050/327769 050/327761

inge.carels@ocmw-brugge.be jasmien.devisch@ocmw-brugge.be maureen.houckx@ocmw-brugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

UITBREIDING VLAAMSE SOCIALE BESCHERMING

geplaatst op vrijdag 09 maart 2018

De komende jaren breidt de Vlaamse sociale bescherming uit.

Heel recent zijn de benamingen van diverse tegemoetkomingen gewijzigd in zorgbudgetten.

Een zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben.

- Een zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden van € 130,00 per maand, voor ouderen die in een WZC verblijven of mensen die thuis veel ondersteuning nodig hebben.

(oude benaming: de zorgverzekering)

- Een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood van max 571 euro/maand.

(oude benaming: Tegemoetkoming hulp aan bejaarden)

Dit zorgbudget is afhankelijk van je zorggraad alsook van je financiële middelen.

- Een zorgbudget voor mensen met een handicap van 300 euro/maand.

Dit wordt toegekend aan zowel kinderen als volwassenen met een mentale of fysieke beperking die aan bepaalde voorwaarden voldoen.

(oude benaming: basisondersteuningsbudget)

Een aanvraag voor een van deze zorgbudgetten kan door betrokkene zelf online ingediend worden.

Indien hulp nodig kan men in eerste instantie bij het ziekenfonds terecht.

Voor meer info: www.vlaamsesocialebescherming.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Site Ter Potterie zet deuren open op Dag van de Zorg

geplaatst op woensdag 07 maart 2018

Op 18 maart zet de site van Ter Potterie in hartje Brugge de deuren open, naar aanleiding van Dag de Zorg. De site van Mintus biedt zorg en ondersteuning aan senioren en volwassenen met een beperking.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “Het unieke is dat Ter Potterie drie zorg- en huisvestingsprojecten bundelt. Woonzorgcentrum Ter Potterie is een thuis voor 121 senioren, De Nieuwe Notelaar richt zich tot mensen met een niet-aangeboren hersenletsel die er wonen en op bezoek komen. In De Zeven Gaven wonen dan weer senioren met een beperking. Alle bewoners en bezoekers kunnen vrij op de campus bewegen.”

Tijdens de Dag van de Zorg kunnen bezoekers een kijkje voor en achter de schermen van Ter Potterie nemen. “We hebben een programma uitgewerkt onder het motto ‘voor elk wat wils’, gaat De fauw verder. “Zo zijn er rondleidingen op de site, infosessies over ‘De ontschotting van de zorg’ en over het zorgaanbod van Mintus, live muziek en ‘Het Speciaal Salon’. In dat salon zullen bewoners van De Nieuwe Notelaar en De Zeven Gaven verwenkoffie serveren aan de bezoekers.”

Ook de kunstwerken op de site Ter Potterie staan op 18 maart in de kijker. Maarten Schaubroeck ontwierp “De Zusters Augustinessen” en een zitbank uit hout en staal: bezoekers kunnen er even verpozen. In de binnentuin staat ‘Noli mi tangere II’ van Luc Van Soon, dat de breekbaarheid van mensen en het belang van de zorg onderstreept.

“Wie op de Dag van de Zorg langskomt, kan de kunstwerken en “het interieur’ van Ter Potterie naar hartenlust ontdekken. Bezoekers zien ook de medewerkers aan de slag en zijn getuige van hoe we met Mintus dagelijks kwalitatieve zorg op maat bieden aan Brugse senioren. Onze slogan luidt niet voor niets ‘zorg met een plus’. Op de Dag van de Zorg zetten we die plus extra in de verf”, aldus nog voorzitter Dirk De fauw.

Dag van de Zorg

18 maart 2018 – 10:00 u tot 17:00

Site Ter Potterie

Peterseliestraat 21

8000 Brugge

Opgelet: Het Speciaal Salon kost € 7 en is een activiteit waarvoor u moet reserveren. Dat kan via info@onshuisbrugge.be of op 050 32 71 90

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

KINDVRIENDELIJKE STAD - UPDATE

geplaatst op woensdag 07 maart 2018

Na anderhalf jaar intens werken rond het thema kindervriendelijkheid zijn de eerste resultaten zichtbaar. Zichtbaar in de vorm van een impactkader en een actieplan. Twee documenten die niet los van elkaar te gebruiken zijn.

Het impactkader bepaalt de horizon, ons toekomstbeeld en welke impact willen we bereiken. En het actieplan is een eerste aanzet van hoe we de impact in de praktijk gaan omzetten. Zowel het actieplan als impactkader zijn goedgekeurd door het college.We zijn blij met wat er ligt. Het is inhoudelijk sterk en er zijn haalbare uitdagingen geformuleerd.

We hebben dit traject om twee redenen doorlopen:

1) Echt werk maken van een kindvriendelijk beleid aan de stad

2) Het behalen van het label kindvriendelijke stad.

De basis om te werken aan een kindvriendelijke stad is er, nu nog het behalen van het label. Het portfolio hiervoor werd ingediend op 18 februari. Eind april, begin mei is er een jurygesprek en hopelijk mogen we Brugge vanaf 24/6 (labeluitreiking) officieel omschrijven als kindvriendelijke stad.

En nu?

De kerngroep gaat over in een opvolggroep kindvriendelijkheid en kreeg van het college de volgende opdracht:

- priorlijst van de acties opmaken die nog uitvoerbaar zijn in ’18 en ‘19

- intern middelen zoeken in functie van uitvoering van acties uit deze priorlijst

- kindvriendelijke beleid integreren in de dagelijkse stadwerking

We zullen jullie hulp nodig hebben bij het verder zetten in de praktijk van kindvriendelijkheid.

De komende maanden zullen we meer info geven wat er nog op stapel staat en zal er ook individueel contact worden gemaakt in functie van realisaties.

En op naar een ‘nog meer’ kind- en jongerenvriendelijke stad. Het traject leerde ons dat er al veel gebeurt en we al goed bezig zijn!

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

LIEVEKE EN WOUT MOETEN VOOR CD&V DE JEUGD CHARMEREN

geplaatst op dinsdag 06 maart 2018

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

FRUITAUTOMAAT DOET MEDEWERKERS GEZOND SNOEPEN

geplaatst op woensdag 28 februari 2018

Het Brugse OCMW investeert als eerste openbaar bestuur in Vlaanderen in een fruitautomaat met voorverpakt fruit. "Het concept is al bekend op scholen en in grote privébedrijven en nu openen ook wij de deuren voor deze automaat. Als bedrijf met een uitgebreid gezondheidsbeleid, waarbij we ook beweging stimuleren, willen we ook aandacht besteden aan de voeding", verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Fruit is gezond: het bevat weinig calorieën, veel vezels, vitaminen, mineralen en gezonde suikers. Dankzij die suikers voelen we ons fitter en neemt ons concentratievermogen toe. Fruit is dan ook het ideale tussendoortje op het werk. "De cafetaria in onze hoofdzetel is al uitgerust met een automaat waar je heel wat snacks kan uithalen, zoals chocolade of snoep. Maar die producten bevatten vooral slechte suikers en vetten. De fruitautomaat is dan ook een ideaal alternatief, want je vindt er een gevarieerd aanbod verse fruitproducten, zonder toegevoegde suikers, kleur- of smaakstoffen. Van een lekkere fruitsalade, tot een verfrissend sapje of een smoothie", zegt De fauw.

Medewerkers die zin hebben in fruit, hebben niet altijd de tijd of mogelijkheid om het hapklaar te maken. De fauw: "Voor de traditionele appel is dat niet meteen nodig, maar de meer exotische granaatappel vraagt toch iets meer werk. Naast enkele klassiekers zit er in de automaat dus ook fruit dat je minder makkelijk meeneemt naar je werk. Thuis een kokosnoot openen is al een hele klus, laat staan op kantoor. Mensen die toch eens willen toegeven aan de zoete zonde, hoeven trouwens niet te panikeren: de andere automaat met de snacks blijft gewoon staan. Ze kunnen dus zelf kiezen voor welk tussendoortje ze gaan."

Dankzij de automaat kan iedereen in het hoofdgebouw nu genieten van een gezond tussendoortje. Niet alleen de 300 eigen medewerkers. In het gebouw zijn namelijk ook een aantal externen gehuisvest, zoals de MS-Liga, Vroegtijdige Opsporing van Borstklierkanker (VOB) en Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo). Daarnaast komen er ook heel wat bezoekers over de vloer.

"Na drie maanden gaan we dit project evalueren. Als blijkt dat de fruitautomaat populair is, dan mag die uiteraard in onze cafetaria blijven staan en willen we zelfs kijken hoe we dit kunnen uitbreiden naar andere locaties binnen onze organisatie", besluit voorzitter De fauw.plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Frietmobiel beloont griepprik in Mintus WZC’s

geplaatst op vrijdag 23 februari 2018

De jaarlijkse griepvaccinatiecampagne bij de WZC’s en het personeel van Mintus, eind 2017, was een schot in de roos. Om dat te vieren werden de medewerkers van WZC De Vliedberg gisteren beloond met een portie friet van de frietmobiel.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “We weten uit statistieken dat de griep elke winter 10% van de bevolking treft. Meestal genezen mensen vanzelf maar het virus kan ernstige gevolgen hebben bij risicogroepen, zoals de bejaarde bewoners van onze WZC’s of jonge kinderen in kinderdagverblijven. Een jaarlijkse griepprik is de beste manier om de griep te ontwijken.”

Het OCMW heeft de prik in het najaar van 2017 daarom gratis aangeboden aan alle personeelsleden, ook die van de Mintus woonzorgcentra. “De WZC’s waar de vaccinatiegraad meer dan 60% bedroeg, zouden een mobiele frituur op bezoek krijgen”, gaat de voorzitter verder. “Uit de cijfers blijkt dat 4 van onze 7 Mintus woonzorgcentra de kaap van 60% met deze vaccinatiecampagne vlot hebben gehaald: WZC De Vliedberg, WZC Van Zuylen, WZC Ter Potterie en WZC Hallenhuis. Dat is een mooi engagement. We belonen het graag met een Belgische lekkernij: een vers pakje friet.”

De traktatie genoot in WZC De Vliedberg alvast heel wat bijval: meer dan 80 personeelsleden schoven aan voor een portie frietjes met bijhorende frinkandel. “Door de inspanningen van het personeel staan we hier vandaag gezond en wel, en mogen we genieten van een ‘heerlijke portie calorieën’ om de kou te trotseren”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Mintus pakt Brugge in met 11 roadshows

geplaatst op woensdag 21 februari 2018

Sinds 1 januari is Mintus, de nieuwe zorgvereniging van het OCMW en stad Brugge, actief in de regio. Mintus bundelt alle zorgdiensten rond seniorenzorg die vroeger onder het OCMW vielen. Om de burger te informeren over deze verandering, trekt Mintus vanaf 20 februari de baan op met een onvervalste roadshow.

Voorzitter Dirk De fauw: “Mintus is sinds nieuwjaar bevoegd voor 7 woonzorgcentra, 2 dagverzorgingscentra, 4 serviceflatgebouwen en talrijke seniorenwoningen in en rond Brugge. Ook de diensten- en ontmoetingscentra vallen onder Mintus. Ook al verandert er eigenlijk niets voor de klanten, de inwoners van Brugge hebben vast vragen bij deze ‘evolutie’. Daarom doen we alles uit de doeken tijdens 11 roadshows in regio Brugge.”

Van Sint-Michiels tot Zeebrugge en van Assebroek tot Lissewege: de Mintus roadshow doet vanaf 20 februari verschillende woonzorgcentra en dienstencentra aan. “We zijn ervan overtuigd dat alle Bruggelingen er baat bij hebben om te weten waar Mintus precies voor staat”, gaat De fauw verder. “We belichten onze dienstverlening met interviews en filmfragmenten, op een laagdrempelige manier. Het publiek krijgt de kans om achteraf vragen te stellen aan onze medewerkers.”

Volgende week krijgen alle  inwoners van Brugge alvast een uitgebreide infofolder over Mintus in de bus. “Ook daarin lichten we ons aanbod toe en nodigen we iedereen uit om één van de roadshows bij te wonen. Alle locaties en data staan opgesomd op een aparte flyer die in die folder steekt. Wie de gratis roadshow wil bijwonen, kan zich nu alvast inschrijven via www.mintus.be of via 050 / 32 78 95”, aldus voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
50 artikels

archief: