49 artikels

Dozen & co verzorgt 1.500ste verhuis

geplaatst op maandag 23 april 2018

Gisteren heeft de ploeg van Dozen & Co, een initiatief van OCMW Brugge, voor de 1.500ste keer de handen uit de mouwen gestoken bij een verhuis. De voltallige ploeg kreeg bezoek van de OCMW-voorzitter, die de werkmannen feliciteerde voor hun inzet.

Voorzitter Dirk De fauw: “Iedereen die al eens verhuisde, weet dat het een stresserend moment is. Wie een beperkt budget heeft en niet zomaar een verhuis kan betalen of regelen, doet een beroep op Dozen & Co. Wij regelen niet alleen de praktische verhuis voor kwetsbare gezinnen, maar helpen ook bij de opname van de meterstanden, het doorsturen van de post of het invullen van andere noodzakelijke verhuisdocumenten. Het zijn kleine dingen die een groot verschil maken voor de betrokkenen.”

Zes mensen zijn permanent in de weer voor Dozen & co. Ze organiseren elke verhuis van A tot Z. “Het is moeilijk te zeggen hoeveel dozen, meubels, planten er al door hun handen zijn gegaan”, gaat De fauw verder. “Bovendien loopt niet elke aanvraag van een leien dakje: we moeten in sommige gevallen een container huren om bergen afval te verwijderen voor we aan de klus kunnen beginnen. Maar uiteindelijk lukt het, en dat is de verdienste van deze mensen.”

De eerste verhuis van Dozen & co dateert van voorjaar 2009. “In 9 jaar hebben gemiddeld 166 verhuizingen per jaar gedaan: dat zijn er zowat 3 per week. Dozen & Co springt ook bij in vervoersopdrachten voor het OCMW en de verenigingen, en voor ritten in samenwerking met het Kringloopcentrum. Elke dag bewijst ons team weer wat ze te bieden hebben: mankracht, zin voor aanpak en de ambitie elke verhuis tot een goed einde te brengen. Dat verdient een pluim”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Ruddersstove behaalt vierde smiley op rij

geplaatst op zondag 22 april 2018

Een positief eindresultaat en een nieuwe Smiley voor vereniging Ruddersstove: dat is de balans na een recente audit van het FAVV bij de centrale keuken van het OCMW. Voorzitter Dirk De fauw is opgetogen over het resultaat: “Het federaal agentschap voor de voedselveiligheid bevestigt voor de vierde keer op rij dat vereniging Ruddersstove professioneel werkt, zelfcontrolerend is en de wetten inzake voedselveiligheid respecteert. De bekroning met een ‘smiley’ is de spreekwoordelijke kers op de taart.”

Vereniging Ruddersstove van het OCMW levert dagelijks zowat 2.000 maaltijden bij klanten thuis. Dat is een immense klus, bevestigt De fauw. “In elke stap van die werking moeten we ons houden aan de strenge HACCP-normen. Die bepalen de werking van onze keuken, de selectie van leveranciers, de opslag van goederen en de distributie van de maaltijden. Tijdens het proces is er ook bewaking op kritische controlepunten. Die aanpak loont: we hebben onze vierde smiley op zak.”

Als maaltijdzorgorganisatie staat Ruddersstove anno 2018 voor grote uitdagingen. Er is een aangepaste wetgeving over informatieplicht aan cliënten en elke stap in de bereiding en levering van maaltijden moet traceerbaar zijn. Dat kan alleen dankzij een geavanceerd computersysteem en nauwgezette aanpak, onderstreept de voorzitter.

 

“Tijdens een aantal audits is gebleken dat ook deze elementen in de werking van Ruddersstove, goed zitten. We bewaken de voedselveiligheid en voedselkwaliteit permanent. We hebben bovendien oog voor veranderende zorgnoden bij klanten en we passen onze dienstverlening aan als de klant dat vereist. We willen maaltijdzorg in de toekomst verder vorm geven op deze manier, samen met organisaties die actief zijn in de voeding en de zorg”, aldus nog Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

TEAM MACHINE voorgesteld op (zomers) warme Buitenspeeldag

geplaatst op donderdag 19 april 2018

Gisteren was het in heel Vlaanderen buitenspeeldag. Bij TEAM MACHINE, de voormalige kinderwerking Sint-Jozef van OCMW-vereniging De Blauwe Lelie, verzamelden honderden kinderen onder een staalblauwe hemel voor vertier en speelplezier.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Voor het OCMW en vereniging De Blauwe Lelie is de Buitenspeeldag geen loos begrip. Op deze dag krijgen kinderen de ruimte om volop te ravotten en hun energie te ventileren. Dit kan op een fantastische locatie, met een gloednieuwe naam: TEAM MACHINE. De werking startte in 2003 op het Gandhiplein en was bedoeld voor jongeren van 10 tot 13 jaar. Toen heette het initiatief nog Teen Machine.”

In 2009 werd Teen Machine uitgebreid en konden kinderen er terecht voor buitenschoolse kinderopvang vanaf 5 jaar. “De capaciteit van Teen Machine bedroeg toen 16 kinderen en in de vakantieperiodes werd dat al snel 26 kinderen”, gaat De fauw verder. “De opvang kreeg de naam Kinderwerking Sint-Jozef, maar in de harten van de mensen bleef het Teen Machine. Sinds vorig jaar vangen we hier ook kleuters vanaf 2,5 jaar op. De hele ploeg vond dat de naam van het initiatief nog eens aan vernieuwing toe was.”

Na een uitgebreide brainstorm met kinderen, ouders en de hele buurt kwam TEAM MACHINE uit de bus. Onder die noemer vangt vereniging De Blauwe Lelie voortaan kinderen van Sint-Jozef op. “We werken hier met een goed draaiende ploeg, een goed geoliede machine. Zij zorgen ervoor dat de jeugd van Sint-Jozef haar hartje kan ophalen en met de glimlach naar huis gaat, na een paar uur zorgeloos spelen, rondrennen, lachen, stoeien en openbloeien. Op een zonnige Buitenspeeldag is deze missie dubbel en dik geslaagd”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nachtopvang Vereniging 't Sas: winteropvang 2017-2018

geplaatst op maandag 16 april 2018

Deze winterperiode werden er sinds 13/11/2017 tot 31/03/2018 iedere avond 18 bedden aangeboden in de Nachtopvang. In de 139 nachten die de winteropvang telde waren er 1698 gebruikte bedden. Dit is een gemiddelde bezetting van 12,2 bedden.
Sinds 01/04/18 biedt de Nachtopvang opnieuw 10 bedden aan. Er kan steeds ingebeld worden op het gratis nummer 0800 20 09 tussen 11u en 16u.

We zijn ook nog steeds op zoek naar nieuwe enthousiaste vrijwilligers. Ben jij die persoon of ken je iemand die interesse zou hebben, dan mag je steeds contact opnemen met de collega's van de Nachtopvang op het nummer 050/32 76 76 of per e-mail nachtopvang@sasbrugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuws uit Vereniging SPOOR

geplaatst op donderdag 12 april 2018

Wie de lokale pers in het oog heeft gehouden kon al lezen dat minister Crevits een projectaanvraag van vereniging SPOOR heeft goedgekeurd. Concreet gaat het om een project dat de werkingen van 't Scharnier en Blink samen gaan uitvoeren. We gaan in de loop van schooljaar 2018-2019 vijftig leerkrachten uit het secundair onderwijs vertrouwd maken met enkele methodes uit Hertelsgericht Groepsoverlf (HERGO).

Met Blink bieden we nu ook ondersteuning van leerkrachten, maar we kunnen zelden preventief aan de slag met scholen. Dit project laat ons toe om zeer preventief aan de slag te gaan met de schoolteams. De lokale pers heeft dit project gekaderd binnen de problematiek  in de stationsbuurt van het najaar met de Zehbi's. Hoewel dat één van onze insteken  was, was het zeker niet de enigste. Concrete info over de uitrol van dit project komt in de komende maanden. het artikeltje dat de krant van West-Vlaanderen publiceerde gaf naar ons inzien de beste en meest genuanceerde samenvatting van het project.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Crisishulp CAW anders georganiseerd

geplaatst op dinsdag 10 april 2018

Binnenkort ziet het aanbod crishulp van CAW Noord-West-vlaanderen er een stuk anders uit. We stappen af van een hoofdzakelijk residentiële benadering in de vorm van crisisopvang. We introduceren een totaalconcept van crisishulp, waarvan crisisonthaal - crisisinterventie - crisisbegeleiding - crisisopvang de vier belangrijke modules zijn.
De psychosociale crisis is het nieuwe uitgangspunt, al dan niet gelinkt aan een situatie van dak- of thuisloosheid. Crisismomenten zijn kantelmomenten. Ze houden een noodzaak aan verandering in. Door op het moment van de crisis in te grijpen voorkom je verdere escalatie. Je kan meer ingrijpende hulp, zoals residentiële opname, vermijden. Of je voorkomt dat de cliënt (en zijn context) afglijdt naar een chronisch verhaal.

Meer info:

Ruddershove 8
8000 Brugge
tel. 050 66 30 00
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

KABARAVAN PROMOOT SOEP BIJ OCMW BRUGGE

geplaatst op woensdag 28 maart 2018

Goed nieuws voor OCMW-medewerkers die zin hebben in een lekkere kom soep: de KABAravan zal halt houden aan verschillende OCMW-locaties. Het startschot werd dinsdag gegeven, met een bezoekje aan de hoofdzetel. Hongerige medewerkers konden een beker bloemkoolsoep kopen voor 0,50 euro. Dit initiatief wil de werking van sociale kruidenier De KABA bekender maken.

De KABAravan is als mobiele sociale kruidenier een alternatief voor wie niet naar de winkel kan komen. Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen in de KABA kwalitatieve producten kopen aan verminderde prijs, of zelfs gratis krijgen. Dat gebeurt na doorverwijzing en screening door een sociale dienst. “Toch bereikt de KABA niet iedereen. De winkel ligt in hartje Brugge en is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer voor wie uit deelgemeenten of Zeebrugge komt. De mobiele sociale kruidenier is de oplossing. Naast een verkooppunt wil de mobiele KABA trouwens ook een ontmoetingspunt zijn. In de KABAravan kunnen de mensen een kop koffie of soep drinken en elkaar ontmoeten”, vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Die soep wordt gemaakt binnen KABAsta, een ander project van de sociale kruidenier. Leerlingen van De Kade en De Varens maken soep van groenten die we redden van de afvalberg. Iedere dag halen medewerkers van de KABA voedseloverschotten op bij grootwarenhuizen. Voorzitter De fauw:“De leerlingen van beide Brugse scholen gaan beurtelings aan de slag met de overschotten en toveren heel wat creatieve, culinaire bereidingen uit hun koksmuts.”

Met de soepverkoop wil de KABA inzetten op gezonde voeding en voedseloverschotten verwerken tot een waardevol eindproduct. Voor de klanten van de KABA is het een product met goeie prijs-kwaliteitsverhouding dat aan het basisaanbod wordt toegevoegd.

Normaal gezien is de soep enkel voor klanten van de KABA, maar voor de OCMW-medewerkers wordt er een uitzondering op de regel gemaakt, om hen te laten kennis maken met de werking van de sociale kruidenier. “De KABA mag zeker eens in de schijnwerkers gezet worden, want de cijfers liegen er niet om. Waar er in 2012, het eerste volledige werkingsjaar, ‘slechts’ 462 gezinnen over de vloer kwamen, bereikten we in 2017 niet minder dan 708 gezinnen. Deze cijfers bewijzen dat er in Brugge nood is aan dit initiatief en dat mensen die het moeilijker hebben, steeds makkelijker de weg vinden naar de winkel”, besluit De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

‘Langer thuis in huis’ biedt senioren extra ‘thuiscomfort’

geplaatst op zaterdag 24 maart 2018

Zo lang mogelijk zelfredzaam blijven, in je vertrouwde omgeving kunnen wonen en maximale ondersteuning thuis krijgen. Het zijn de drie speerpunten van de dienst “Langer thuis in eigen huis” van zorgvereniging Mintus. Het pakket werd gisteren aan de pers voorgesteld.

“Met ‘Langer thuis in huis’ willen we de opname van senioren in een WZC zo lang mogelijk uitstellen”, verduidelijkt Mintus-voorzitter Dirk De fauw. “Een ergotherapeut komt bij de senior langs om te bekijken welke ingrepen of kleine aanpassingen er nodig zijn om comfortabel thuis te blijven wonen. Het kan gaan om een extra trapleuning, een handgreep in de douche of een hellend vlak om opstapjes in het huis te overbruggen.”

Het bezoek van een ergotherapeut is vrijblijvend en gebeurt altijd op verzoek van de senior. Voorzitter De fauw: “Vorig jaar legde de dienst zo’n 228 huisbezoeken af bij 87 verschillende cliënten. Naast zeer praktische ingrepen, geven we ook advies over ergonomie, een rugsparende houding of valpreventie. Wanneer er aanpassingen in de woning nodig zijn, helpen we bij de premie-aanvragen en de administratie.”

Nieuw is dat ‘Langer thuis in eigen huis’ nu ook een demokoffer ter beschikking heeft. “Bij een eerste huisbezoek van onze dienst is het voor senioren niet altijd duidelijk hoe een aanpassing of hulpmiddel er precies uitziet of gebruikt moet worden. De koffer laat toe om enkele elementaire hulpmiddelen te zien, te betasten en uit te testen: dat is een goeie zaak. Wie meer info wenst over dit aanbod of nood heeft aan een bezoek van onze ergotherapeut, neemt best contact op met de Lokale Dienstencentra van Mintus”, aldus nog voorzitter De fauw.

Langer thuis in eigen huis

T 050 32 68 88

dienstencentra-brugge@mintus.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
49 artikels

archief: