37 artikels

Ons nieuwe voorplein geeft vlotter toegang tot het ziekenhuis op campus Sint-Jan

geplaatst op donderdag 20 april 2017

In 2016 werd al een groot stuk van het onthaal vernieuwd, waarbij een nieuw schuifdeurengeheel de draaideuren verving en de glazen buitengevel werd vervangen. Dit betekende qua toegankelijkheid al een belangrijke stap voorwaarts. Een nieuw voorplein versterkt de bereikbaarheid van het ziekenhuis nu nog meer, in een mix van trage verkeersstromen. De zwakste gebruiker geniet daarin de grootste voorrang.

 

Vroeger kwamen verschillende verkeersstromen samen aan de ingang van het ziekenhuis: bezoekers, patiënten en hun begeleiders, zowel te voet als met de auto, fietsers, ambulances, leveranciers, koeriers … Ook de doorstroom van het busverkeer was voor verbetering vatbaar.

 

Een aparte parking voor ambulances links vooraan het ziekenhuis scheidt het drukke ziekenvervoer nu van het bezoekersverkeer. Minder mobiele of rolstoelpatiënten vinden aan deze parking een aparte schuifdeurtoegang, dicht bij de liften naar de raadplegingen. Er vlak bij vinden ze ook 'leenrolstoelen' in een van de shelters die over het plein verspreid staan. Ook privébegeleiders kunnen minder mobiele bezoekers of patiënten tot bij de deur brengen. Daarvoor dient de kiss-and-ride-zone rechts op het voorplein. Voetgangers, fietsers en traag autoverkeer kruisen elkaar dus nog steeds op het voorplein, maar in stromen die van elkaar gescheiden zijn. Dat vermindert de verkeersdrukte.

 

Een dubbel busperron met bijhorend bushokje en ticketautomaat van De Lijn integreert het busverkeer. Dankzij een plaatselijke vernauwing van de bezoekersparking naar één rijstrook verloopt dit ook een stuk veiliger.

 

Het plein is uitgewerkt in halfgepolierde beton. Dat is duurzaamheid, effen materiaal, dus obstakels zijn van de baan. Het heeft bovendien goede antislip-eigenschappen. De ingewerkte geleidingen loodsen blinden en slechtzienden naar hun bestemming.

 

Het uitzicht is natuurlijk ook veranderd: strakke betonnen zitelementen op het voorplein wisselen af met LED-verlichting. De fontein is opgefrist, groenvakken geven de nodige ademruimte en shelters die over het plein verspreid zijn zorgen voor een speels element. De rokersruimte verhuisde vanuit het ziekenhuis naar een van deze 'tentjes'.

 

Stressfactoren zijn nu zo veel mogelijk weggewerkt, zodat bezoekers en patiënten al bij aankomst in een veel rustigere omgeving terechtkomen. Het voorplein is nu een extra plaats ter verpozing.

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Hoeve Hangerijn lanceert huifkartochten

geplaatst op dinsdag 04 april 2017

Deze middag heeft de huifkar van Hoeve Hangerijn met een Belgisch trekpaard een eerste lenterit gemaakt in de Assebroekse meersen. De belevings- en ontmoetingshoeve van het OCMW van Brugge lanceert hiermee een nieuwe activiteit voor mensen met en zonder beperking, en met respect voor de natuur en de omgeving.

 

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “De koets van Hoeve Hangerijn is een schenking van serviceclub Innerwheel, die wat in de vergeethoek was geraakt. We zochten een nieuw, krachtig, rustig en betrouwbaar paard dat bereid was om letterlijk ‘aan de kar te trekken’. Met de hulp van raadslid Jean-Marie De Plancke de fokker Luc Lierman uit Knokke kregen we een kerngezond Belgisch trekpaard inbruikleen.”

Het nieuwe trekpaard heet Bella en is een jonge merrie van vier jaar. Ze kan een kar met acht volwassenen trekken. Tijdens het voorstellingsritje op Hoeve Hangerijn, waaraan ook de OCMWvoorzitter deelnam, was de opkomst alvast talrijk. Het lenteweer zat er voor veel tussen.

“Voortaan wil Hoeve Hangerijn met dit team twee keer per week een rit aanbieden. Er is een kort traject in de onmiddellijke omgeving en een langer traject dat tot in Ryckevelde loopt. De ritten staan open voor mensen met een beperking, maar ook voor ouderen en kinderen, zodat ze kunnen samen zijn zoals ze zijn”, besloot voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW-Dienstencentrum Van Volden krijgt nieuwe locatie: site Barrièrestraat voorgesteld

geplaatst op maandag 03 april 2017

OCMW-Dienstencentrum Van Volden gaat een dynamisch jaar tegemoet. Nog voor de zomer neemt een deel van de administratie haar intrek op een nieuwe locatie: Barrièrestraat 13 in Sint-Michiels Brugge. Het OCMW van Brugge kocht de site onlangs aan.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: "Het vertrouwde pand aan de Boeveriestraat vertoonde al een hele tijd gebreken. We hebben die de voorbije jaren met bescheiden ingrepen weggewerkt maar vorig najaar werd het duidelijk dat een grondiger oplossing nodig was. We stelden vast dat een verbouwing van Van Volden niet alleen ingrijpend en duur zou zijn, maar dat het ook moeilijk zou worden om alle bestaande werkingen in dit pand onder te brengen."

Na een haalbaarheidsstudie en een zoektocht op de vastgoedmarkt, vernam het OCMW dat de site aan de Barrièrestraat te koop stond. "We hebben kostprijzen vergeleken, mogelijkheden afgewogen en faciliteiten ingecalculeerd. We kwamen met het OCMW van Brugge tot de conclusie dat een verhuis van dienstencentrum Van Volden naar deze locatie, de beste oplossing was", aldus voorzitter De fauw.

De site aan de Barrièrestraat ligt in vogelvlucht op 1 kilometer van het huidige dienstencentrum, aan de Boeveriestraat. Een deel van de administratieve werking, zoals de mindermobielencentrale, neemt vermoedelijk al haar intrek in de Barrièrestraat voor de zomer. De rest van de werking en activiteiten volgt in de loop van 2018.

Bezoekers kunnen de locatie vlot bereiken met de auto, fiets of met het openbaar vervoer. "Voor wie verplaatsingen toch een probleem vormen, voorzien we vanuit het OCMW uiteraard zelf vervoer", besluit de voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW-voorzitter logeert in nachtopvang ‘t Sas

geplaatst op zaterdag 01 april 2017

OCMW-voorzitter Dirk De fauw heeft de voorbije nacht doorgebracht in de nachtopvang van Vereniging ’t Sas, aan de Havenstraat. Het initiatief kaderde in de Week van de Vrijwilliger. In de nachtopvang zijn er zo’n 50 vrijwilligers actief. Ze bieden er dak- en thuislozen een veilige slaapplek.

 

 

 

 

De Nachtopvang van Vereniging ’t Sas is al sinds 2013 actief en vormt een belangrijke pijler binnen de werking van OCMW Brugge. "We zijn van mening dat niemand buiten zijn of haar wil om, op straat mag slapen. Bij de nachtopvang van ’t Sas kunnen dak- en thuislozen dan ook terecht voor onderdak volgens het principe bed-bad-brood", verklaarde Dirk De fauw.

De nachtopvang is sinds augustus 2015 gevestigd in een pand aan de Havenstraat. De laagdrempelige opvang bereikte een aanzienlijke groep mensen. "In 2016 brachten 221 van hen, een of meerdere nachten door op deze plek", ging de OCMW-voorzitter verder. "85% van hen zijn mannen. We registreerden over het hele jaar 3202 overnachtingen. Als mensen een individuele hulpvraag hebben, mogen ze die hier uiteraard ook stellen."

Een groot deel van de werking van de nachtopvang zit in de handen van vrijwilligers. Het waren precies die vrijwilligers die de voorzitter een hart onder de riem wou steken. Hij vergezelde hen gedurende de nacht. "Jullie zijn hier met ongeveer 50 mensen actief en bieden bezoekers een luisterend oor, een warm welkom, een veilige slaapplek en een ontbijt. Dat is hartverwarmend. Vanavond en vannacht logeer ik mee in de opvang, om mijn appreciatie voor die inzet uit te drukken", aldus nog de voorzitter, die het publiek daarna welterusten wenste.

 

Vereniging ’t Sas is intussen blijvend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor ondersteuning van de nachtopvang. Ben je sociaal en heb je een hart voor kwetsbare mensen? Beschik je over de nodige assertiviteit en kan je je minstens één keer per maand vrijmaken? Dan ben je misschien de persoon die we zoeken! Neem contact op met Vereniging ’t Sas via 050 32 76 76 of nachtopvang@sasbrugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW en West-Vlaamse Gidsenkring stellen ‘Wandelgids Brugse Godshuizen’ voor

geplaatst op vrijdag 24 maart 2017

Woensdag werd in godshuis De Moor aan de Boeveriestraat de ‘Wandelgids Brugse Godshuizen’ voorgesteld. De uitgave is een samenwerking van OCMW Brugge en de West-Vlaamse Gidsenkring. Ze bevat drie wandelingen met een bijhorende kaart en illustraties.

 

 

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Het OCMW van Brugge en de historiek van de stad zijn bijzonder nauw met elkaar verweven. Dat blijkt uit niets zo duidelijk als uit de godshuizen die over de stad verspreid liggen. Vandaag zijn deze woningen in beheer bij het OCMW en kennen ze nog altijd een sociaal doel. Wij verhuren ze aan een bescheiden prijs aan senioren. Het OCMW maakt er een erezaak van om dit bijzondere historische patrimonium in goede staat te houden.”

De nieuwe ‘Wandelgids Brugse Godshuizen’ vertelt het verhaal achter elk van de Brugse godshuizen. De eerste route brengt bezoekers van de Blindekens tot aan het Begijnhof. De tweede route leidt van het Walplein naar de Jeruzalemkerk en route drie belicht de godshuizen van aan de Potterie tot op ‘t Zand.

“U kunt de tocht langs de godshuizen op eigen tempo maken, te voet of met de fiets. Wie het boekje liever thuis ontdekt, kan het verhaal achter de godshuizen in alle rust in de sofa lezen. We zijn als OCMW bijzonder verheugd dat deze gids de geschiedenis van Brugges oudste gevels weer tot leven wekt en naar waarde schat”, aldus voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

CD&V Brugge wil verkeerslichten aan basisschool Sint-Lodewijks aan de Gistelsesteenweg.

geplaatst op donderdag 23 maart 2017

CD&V Brugge ondersteunt de vraag van Basisschool Sint-Lodewijks om verkeerslichten te plaatsen op de Gistelsesteenweg ter hoogte van de schooluitgang. CD&V verzet zich hiermee tegen de Vlaamse Overheid die de verkeerslichten weigerde, om ‘geen precedenten te scheppen’. 


In het verleden werden al meerdere infrastructurele maatregelen genomen om de oversteekplaats te beveiligen, zoals de verkeersoctopussen, maar die blijken duidelijk onvoldoende.  Gemachtigde opzichters die kinderen en hun ouders helpen oversteken zijn hier een stap in de goede richting,  maar ook niet afdoende.  De opzichters moeten niet alleen het drukke autoverkeer in de gaten houden, maar ook de vele fietsers die heel vaak de aanwijzingen van de opzichters negeren en doorrijden.  Minstens twee gemachtigde opzichters zouden hier nodig zijn om het bijzonder drukke verkeer in goede banen te leiden, voor één persoon is dit een te grote verantwoordelijkheid.  Zelfs voor een politieagent zou het een hele opdracht zijn om de situatie in de hand te houden.  Ofwel is de agent duidelijk zichtbaar voor het verkeer vanuit Brugge ofwel voor het verkeer vanuit de richting Varsenare.  Terwijl de wagens tot stilstand worden gebracht, rijden fietsers en bromfietsers toch door en de politieagent kan zijn plaats niet verlaten om te verbaliseren.

 

“Een proefopstelling met verkeerslichten die enkel werken bij begin en einde van de school kan hier de oplossing brengen”, stelt CD&V schepen en OCMW-voorzitter Dirk De fauw.  “Er worden wel verkeerslichten geplaatst bij bouwwerven, waarom zou het dan niet kunnen om de veiligheid van onze schoolkinderen te garanderen.  De lichten zouden ook perfect synchroon kunnen werken met de lichten aan de Koning Leopold III-laan, zodat er geen extra belemmering is voor de verkeersdoorstroming.  CD&V zal hiervoor aankloppen bij het kabinet van de bevoegde minister Ben Weyts (N-VA) en we zullen uiteraard ook onze minister van onderwijs Hilde Crevits inschakelen", aldus Dirk De fauw .

 

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

“Een traktatie uit het Hart” OCMW schenkt peperkoek voor “Dag van de Zorg”

geplaatst op maandag 20 maart 2017

Zondag was het in heel Vlaanderen Dag van de Zorg. Op die dag staan de zorgsector, welzijn en de witte economie in de kijker. Binnen het OCMW was er in het kader van de Dag van de Zorg een kleine traktatie voorzien op maandagochtend.

 

 

 

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: "We zijn ons ervan bewust dat er binnen ons OCMW honderden, zo niet duizenden ‘zorgenden’ aan de slag zijn. Ik denk daarbij aan de verzorgers en de verplegers, maar net zo goed aan ons keukenpersoneel, de logistieke medewerkers, de mensen in de dienstencentra en de mensen in het hoofdgebouw. Dankzij hun zorg draait het OCMW dag na dag op volle toeren."

Het OCMW bekeek "zorg" vandaag dus in de breedste zin van het woord. De verzorgden, verplegenden, het keukenpersoneel, de logistieke en andere medewerkers kregen bij het krieken van de dag een peperkoeken hart cadeau, onder het motto ‘Een traktatie uit het hart’. "Onze mensen zijn de stille motor achter het grootste zorgproject in de Brugse regio: het OCMW. Daar zijn we bijzonder fier op. Een lekkernij bij de kop koffie op de eerste werkdag van een week, is een mooie manier om dat duidelijk te maken", aldus de voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

“Ongelooflijk Cool” OCMW lanceert aanwervingscampagne voor WZC-personeel

geplaatst op maandag 20 maart 2017

Vorige week werd op de site van woonzorgcentrum Ten Boomgaarde Ongelooflijk Cool voorgesteld, de nieuwe aanwervingscampagne van OCMW Brugge. De campagne focust op zorgtalent en wil mensen in de hele regio aan het werk zetten.

 

 

 

 

100 vacatures, met een waaier aan taken: die heeft het OCMW van Brugge momenteel on de aanbieding. De campagne Ongelooflijk Cool moet de vacatures helpen invullen. Er is personeel nodig voor het vernieuwde WZC Ten Boomgaarde dat in het najaar de deuren opent, maar ook op andere plekken zoekt het OCMW zorgtalent.

Voorzitter Dirk De fauw: "Het OCMW investeert 7 dagen op 7 en 24 op 24, in de zorg voor senioren in de Brugse regio. Als toonaangevende zorgverstrekker willen wij ook optimaal zorgen voor onze eigen medewerkers. Daarom hebben we Ongelooflijk Cool gelanceerd: een jobcampagne om nieuwe mensen aan te trekken en de vertrouwde medewerkers, maximale ontplooiingskansen te geven."

Ongelooflijk Cool focust bewust op de zorgprofielen en daar is een reden voor. "Het is geen evidentie om zorgkundigen en verpleegkundigen aan te trekken", zegt Dirk De fauw. "We willen mensen warm maken voor dit werk en zetten daarvoor alle middelen in. Medewerkers krijgen de kans om één of meerdere goede kandidaten aan te brengen in ruil voor een incentive. We maken ook gebruik van diverse sociale media en de 80 wagens van het OCMW dragen het campagnebeeld letterlijk in de straten uit."

Er zijn op dit moment 100 verschillende vacatures bij het OCMW, verspreid over de hele Brugse regio. Via ongelooflijkcool.be kunnen geïnteresseerden zorgvacatures raadplegen en met een eenvoudige klik of swipe solliciteren. De personeelsdienst van het OCMW garandeert een vlotte opvolging.

 

Om de campagne in de verf te zetten, organiseert het OCMW van Brugge samen met de VDAB een jobdag op 28 maart. In WZC Ten Boomgaarde (Ter Beke 27, 8200 Sint-Michiels) kunnen potentiële medewerkers tussen 11u en 18u het jobaanbod raadplegen en advies en ondersteuning krijgen bij sollicitatievragen.

Meer info: ongelooflijkcool.be

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
37 artikels

archief: