51 artikels

Brugse senioren sieren cover Mintus-brochure

geplaatst op dinsdag 13 februari 2018

Gisteren is in Lokaal Dienstencentrum ’t Reitje de eerste “officiële” infobrochure van Mintus overhandigd aan Thierry De Block en Chantal Missiaen. Beide Bruggelingen stonden model voor de cover van de brochure, die in de loop van deze week in alle Brugse brievenbussen zal belanden.

“De folder is een beknopte en overzichtelijke publicatie voor elke inwoner van de stad”, verduidelijkt Mintus-voorzitter Dirk de Fauw. “We leggen uit wat Mintus precies te bieden heeft, waar mensen ons kunnen bereiken en hoe de senioren van Brugge van ons aanbod gebruik kunnen maken. Onze zorgverlening is professioneel, kwalitatief en betaalbaar. Dat willen we met deze publicatie graag onderstrepen.”

Voor de cover van de folder zocht Mintus twee geknipte, vlotte senioren. “We belandden bij Thierry en Chantal, zowat de buren van dienstencentrum ’t Reitje”, gaat de voorzitter verder. “Het zijn geëngageerde vrijwilligers en fantastische vrienden voor de centrumverantwoordelijken.”

Het koppel ontving in primeur het ‘eerste exemplaar’ van de Mintus-folder uit handen van voorzitter de Fauw, samen met een afdruk van de coverfoto. “Mensen zoals Thierry en Chantal maken de slogan van Mintus waar: zorg met een plus. Ze zijn gedreven, altijd bereid om te helpen en iedereen een goed gevoel te geven. Daar zien we fier op”, aldus nog voorzitter de Fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Vrijwilligers dienstencentra krijgen een ‘chapeau’

geplaatst op woensdag 31 januari 2018

Onder het motto ‘Chapeau vrijwilliger’ zijn gisteren alle vrijwilligers van de Mintus dienstencentra beloond met een feest. Dat gebeurde in zaal De Polder in Dudzele.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “De grote opkomst bewijst hoe belangrijk en nodig deze mensen zijn in de  samenleving. De dienstencentra van Mintus doen voor hun dagelijkse werking een beroep op maar liefst 340 vrijwilligers én 91 lesgevers. De meesten van hen zijn hier vandaag ook aanwezig. Het is een cijfer waar ik – in positieve zin – een beetje van duizel.”

Onder het motto ‘Chapeau vrijwilliger’ nam de voorzitter zijn hoed af voor wat de vrijwilligers elke dag realiseren. “Ze bieden ondersteuning van activiteiten in de dienstencentra. Ze staan in voor de bediening aan de toog én aan tafel, wanneer mensen er eten of klinken. Ze regelen begeleiding bij uitstappen, in Brugge of daarbuiten en ze engageren zich in tal van opleidingen en ontmoetingsmomenten. Vrijwilligerswerk is niet altijd zichtbaar, maar het wordt door vele handen gedragen.”

In ruil voor het brede engagement genoten alle vrijwilligers in zaal De Polder van koffie, taart en vertier. “Omdat deze mensen intussen met zo’n immense groep zijn, moesten we voor dit feest verkassen van onze ‘vertrouwde’ dienstencentra naar deze polyvalente zaal in Dudzele. Het is misschien iets minder huiselijk, maar de mensen genieten volop. Het is dik verdiend, gezien hun vrijwillige inzet het hele jaar door”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuwe Brugse zorgvereniging heet Mintus

geplaatst op woensdag 24 januari 2018

Vrijdag is op Ruddershove Mintus voorgesteld. Mintus is de naam van de nieuwe Brugse zorgvereniging, die de dienstverlening en taken in het kader van de (senioren)zorg zal bundelen. Aan de naam wordt ook een nieuw logo gekoppeld.

Voorzitter Dirk De fauw: “2018 wordt het eerste officiële werkjaar jaar van Mintus. Met het oog op de toenemende vergrijzing in Brugge en de druk van commerciële spelers op de markt van de zorgverlening, hebben we samen met de stad Brugge deze zorgvereniging opgericht. De naam Mintus moet op z’n West-Vlaams uitgesproken worden: ‘mien tuus’. Als vereniging willen we een thuis willen zijn voor alle mensen die, ongeacht leeftijd, afkomst of geaardheid, op onze diensten een beroep doen.”

Mintus zal dus alle taken en dienstverlening in het kader van de zorg bundelen, zoals het OCMW dat altijd heeft gedaan. “De woonzorgcentra, inclusief kortverblijf en nachtopvang voor senioren, de dagverzorgingscentra, serviceflats en seniorenwoningen, de dienstencentra, ontmoetingscentra en een brede waaier aan thuiszorgdiensten: die vallen voortaan allemaal onder de hoede van Mintus”, onderstreept De fauw. “Ook de dienst Seniorenzorg van het OCMW maakt, samen met een aantal ondersteunende diensten, deel uit van Mintus.”

Voor klanten die al van deze dienst(en) gebruik maken via het OCMW, blijft alles bij het oude. De prijzen veranderen niet, de voorwaarden evenmin. Ook voor de personeelsleden die al aan de slag waren bij het OCMW, verandert er niks. “De hoofdzetel van het OCMW op Ruddershove wordt de hoofdzetel van Mintus.

Het centrale telefoonnummer blijft hetzelfde en wie wil mailen kan op bestaande én nieuwe coördinaten terecht. Voor verdere info verwijs ik u ook naar www.mintus.be en de algemene infofolder, die dit voorjaar bij alle inwoners van Brugge in de bus zal belanden”, aldus nog de voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Dienstencentra Mintus promoten digihulp en buurthulp

geplaatst op dinsdag 23 januari 2018

In dienstencentrum Van Volden in Brugge zijn gisteren twee “paradepaardjes” uit het aanbod van de Mintus dienstencentra voorgesteld: Digitale Hulp aan Huis en ‘Buren helpen Buren’.

Voorzitter Dirk De fauw: “Digitale Hulp aan Huis is gegroeid uit de “digitale week” die in oktober vorig jaar plaatsvond. Daarmee wilden de stad en het OCMW – nu dus Mintus – de digitale geletterdheid van de Bruggeling opkrikken. Een aanzienlijke groep vrijwilligers en de centrumverantwoordelijken van ’t Reitje verhelpen sindsdien digitale problemen bij mensen thuis. De dienstverlening is gratis voor alle 65-plussers in de binnenstad die niet zelf naar dienstencentrum ’t Reitje kunnen komen.”

Met 'Buren Helpen Buren' , een pilootproject van ’t Werftje, het Stubbekwartier en de Vrijwilligerscentrale, trekken de dienstencentra van Mintus letterlijk de straat op.

“Iedereen in het Stubbekwartier kreeg recent een postkaart in de bus om achter het raam te plaatsen”, gaat de voorzitter verder. “Waar er kaartjes stonden, vond kort erna ook een huisbezoek plaats. Met de steun van ’t Werftje kunnen buurtbewoners kleine technische problemen oplossen, zonder dat ze een stielman moeten inschakelen.”

‘Buren helpen Buren’ versterkt de sociale cohesie, onderstreept voorzitter De fauw. “In het Stubbekwartier wonen er 28 % 60-plussers, 43 % alleenstaanden  en 15 % niet-Belgen. Deze bewoners zijn gebaat met assistentie bij technische dossiers. Net daarom gaan we deze actie, net als de ‘Digitale Hulp aan huis’, breed promoten dit jaar. Mensen die concrete vragen hebben, mogen contact opnemen via de betrokken dienstencentra, per mail of per telefoon.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Grand Hotel Casselbergh schenkt ‘slaapcomfort’ aan OCMW

geplaatst op zondag 21 januari 2018

Grand Hotel Casselbergh, één van de bekende 4-sterrenhotels in de stad, heeft een warm gebaar gemaakt voor OCMW Brugge. Ze schonken het OCMW deze week een set kwalitatieve donsdekens en matrassen.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “De schenking komt er door de hoge eisen binnen de toeristische sector: hotels zoals deze moeten hun klanten elke dag het allerbeste bieden. Hotel Casselbergh seinde ons kort voor de feestdagen dat ze daarom een set matrassen en donsdekens uit roulatie haalden. Het materiaal is nog in goede staat en komt zo in handen van het OCMW. We kunnen alles bezorgen aan cliënten die het moeilijk hebben en het meest elementaire comfort ontberen.”

Ook na de warmste week beweegt er dus aardig wat in Brugge. De OCMW-voorzitter onderstreept dat uitgerekend deze schenking een brug slaat tussen gegoede bezoekers en minder gegoede inwoners van de stad.

“Grand Hotel Casselbergh is letterlijk de overbuur van “onze” Hoogstraat 9, waar de eerste gesprekken tussen cliënten en maatschappelijk werkers van het OCMW plaatsvinden. Het contrast tussen leefomstandigheden kan niet groter zijn. Door deze schenking laat de toeristische sector haar hart spreken. Mensen of organisaties die zich aangesproken voelen en zelf nog degelijk materiaal in de aanbieding hebben, mogen dit altijd seinen aan Vereniging ’t Sas”, aldus nog voorzitter De fauw.

 

Meer info:

Vereniging ’t Sas – T 050 32 76 73

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Fietspremie en fietsvergoeding: nieuwe formule

geplaatst op donderdag 18 januari 2018

Ons OCMW wil het gebruik van de fiets zoveel mogelijk stimuleren. De fiets draagt immers in belangrijke mate bij tot een goede gezondheid en biedt ook een oplossing voor veel mobiliteitsproblemen.

Wie dagelijks fietst, leeft gemiddeld 2,5 jaar langer, presteert beter, heeft geen last van filestress en parkeerproblemen én komt minder vaak te laat.

 

 

 

De fietsvergoeding

Wie met de fiets naar het werk komt, krijgt van het OCMW een fietsvergoeding. Deze vergoeding kun je aanvragen via de prikklok. Deze vergoeding bedroeg 0.20 euro per km, en wordt vanaf 1 januari opgetrokken naar 0.22 euro per km. Er is ook geen maximumbedrag per jaar meer. Je krijgt deze fietsvergoeding voor één heenrit en één terugrit per dag, van en naar het werk.

Ook de voorwaarde dat je 80% van de werkdagen met de fiets moet komen, wordt geschrapt. Dit betekent dat je voor iedere kilometer die je aflegt van thuis naar het werk en omgekeerd, voortaan eenmaal per dag een vergoeding krijgt.

Wie een fietsvergoeding aanvraagt kan geen terugbetaling van een bus- of treinabonnement vragen voor hetzelfde traject. Als je meerdere trajecten, aflegt van of naar het werk, kun je de formules wel combineren.

Een voorbeeld:

Els woont in Gent en neemt de trein van haar woonplaats naar Brugge. Voor dit traject kan ze de terugbetaling van haar treinabonnement vragen. Daarna fietst ze van het station in Brugge naar de hoofdzetel in Ruddershove. Voor dit traject kan ze de terugbetaling van haar treinabonnement vragen.

Paul woont in Sint Andries en komt meestal met de fiets naar het werk. Af en toe neemt hij echter de bus naar het werk. Paul moet maandelijks kiezen. Ofwel vraagt hij een fietsvergoeding aan voor elke dag dat hij met de fiets komt, ofwel vraagt hij de terugbetaling van een busabonnement aan voor die maand. Hij kan niet van beide voordelen genieten voor dezelfde maand.

De fietspremie

Wie zijn eigen fiets gebruikt voor verplaatsingen tijdens de werkuren, kan een fietspremie krijgen. Deze premie bedraagt 0.16 euro per km. Medewerkers van de dienst huishoudelijke hulp die met de fiets van de ene naar de andere klant rijden, krijgen een vaste fietspremie van 15 euro per kwartaal (dus geen vergoeding per km). Als je een fietsvergoeding wil krijgen, dan vraag je dit aan je dossierbeheerder bij de personeelsdienst.

Dienstfietsen

Voor wie niet met de fiets naar het werk kan komen, willen we dienstfietsen voorzien om kleinere afstanden tijdens de werkuren met de fiets af te leggen. Er zullen 75 nieuwe fietsen worden aangekocht, waaronder 14 elektrische fietsen en 3 elektrische bakfietsen. Normaal zullen deze fietsen eind maart ter beschikking zijn.

Lease-fietsen

De piste om (elektrische) fietsen via het werk te leasen, werd ook onderzocht. Omwille van een aantal fiscale en wettelijke problemen, is dit voorstel niet weerhouden.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuw van SvK: Verlaging registratierechten investeerders

geplaatst op woensdag 17 januari 2018

Vastgoedinvesteerders die verhuren via een sociaal verhuurkantoor hoeven vanaf 2018 ook maar 7 procent in plaats van 10 procent registratierechten te betalen. Niet alleen wie een gezinswoning koopt, maar ook wie in vastgoed investeert, kan profiteren van de hervorming van de aankoopbelasting.

Met de hervorming wil men zo veel mogelijk mensen de kans geven een eigen huis of appartement te kopen. Maar wat tot nu toe onder de radar bleef, is dat ook vastgoedinvesteerders er in bepaalde gevallen van kunnen profiteren. Het standaardtarief blijft 10 procent. Maar als ze verhuren aan een sociaal verhuurkantoor (SVK), hoeven ze voortaan slechts 7 procent registratierechten te betalen

Wie slechts 7 procent wil betalen, moet binnen drie jaar een huurcontract van minstens negen jaar met een SVK afsluiten. Het is nog niet beslist of de investeerder meteen bij de aankoop kan profiteren van dat lagere tarief, of dat hij eerst 10 procent moet betalen en het verschil nadien kan terugvorderen. Tot nu toe leverde verhuren via een SVK geen belastingvoordeel op bij de aankoop.

Deze investeerders krijgen wel al een belastingvermindering bij renovaties en een verlaagd btw-tarief van 12 in plaats van 21 procent voor nieuwbouw. Jaarlijks betalen ze aan het Vlaams Gewest slechts 1,6 in plaats van 2,5 procent onroerende voorheffing. Indien je meer informatie wil, kan je steeds contact opnemen met het SVK.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Verdeling 510 Kerstmaaltijden

geplaatst op woensdag 17 januari 2018

Op zondag 24 december werden de Kerstmaaltijden verdeeld. Deze maaltijden worden door serviceclub Kiwanis ter beschikking gesteld. Voor CAW, ’t Sas en OCMW samen werden 510 maaltijden verdeeld. Er kon ook dit jaar weer gerekend worden op voldoende vrijwilligers om dit alles in goede banen te leiden. Er was levering aan huis in de regio Zeebrugge en voor enkele minder mobiele mensen in Brugge. Het centrale verdeelpunt voor alle anderen was inloophuis ’t Sas.

Jammer genoeg haalde niet iedereen de eigen bestelling af. Maar geen enkele maaltijd bleef onbenut.Alle niet afgehaalde maaltijden werden nog bedeeld in de lokale opvang initiatieven.

Dank aan alle vrijwilligers die dit alles mogelijk maken!

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
51 artikels

archief: