50 artikels

Hervorming energielening vanaf 1 oktober 2017

geplaatst op vrijdag 15 september 2017

Drastische hervorming van de energielening. Vanaf 01/10/2017 gaat de hervorming van de energielening in voege. Vanaf dan zijn een aantal belangrijke wijzigingen van toepassing. Ik zet ze graag even op een rijtje:

- Het maximaal te ontlenen bedrag verhoogt van 10.000 euro naar 15.000 euro. Ook voor grotere werken als dakwerken of het vervangen van ramen zal men voldoende hebben aan de energielening en hoeft men niet naar de bank te stappen.

- De maximale looptijd wordt verlengd van 5 jaar naar 8 jaar. Voor zij die tot de prioritaire doelgroep behoren wordt dit zelfs 10 jaar. Op die manier wordt het afbetalen van de lening vooral in doelgroepdossiers meer haalbaar. De kans dat men de lening afbetaalt met wat men uitspaart aan energie wordt groter.

- De prioritaire doelgroep die aan 0% kan lenen wordt uitgebreid. De inkomensvoorwaarde wordt opgetrokken van 18.005,48 euro (gezamenlijk belastbaar inkomen) naar 30.060 euro. Heel wat alleenstaanden zullen aan 0% kunnen lenen.

- Wie wordt nog als doelgroep beschouwd?

Mensen met verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds.

Personen in schuldbemiddeling die hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen.

Personen die het OCMW begeleidt omdat ze hun facturen gas en elektriciteit niet kunnen betalen.

Eigenaars die hun woning verhuren via een SVK aan mensen uit deze doelgroep.

Keerzijde van de medaille is dat vanaf 01/01/2019 de lening enkel nog zal bestaan voor mensen die tot de prioritaire doelgroep behoren. Particulieren die niet tot de doelgroep behoren hebben nog tot 01/01/2019 om de energielening aan te vragen. En dit uiteraard aan de nieuwe condities.

Ook bepaalde rechtspersonen zoals verenigingen kunnen vanaf 01/10/2017 tot 31/12/2019 een lening aanvragen aan 1% en lopend over 10 jaar.

Voor meer info over de energielening kun je terecht bij de loketmedewerkers van De Schakelaar.
Huis van de Bruggeling - Frank van Ackerpromenade 2 8000 Brugge
E energiesnoeiers@deschakelaar.be
T 050 47 55 13

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

DUDZELE ONVINDBAAR

geplaatst op dinsdag 12 september 2017

De voorbije weken was er nogal wat commotie rond de aanduiding op de nieuwe A11 autosnelweg. De discussie draaide rond de vraag of de aanduiding de vermelding “Zeebrugge” dan wel “Brugge Zeehaven” diende te zijn.
Ik stel vast dat komende uit de richting E 40 – Brugge (Sint-Andries – Sint-Michiels) aan het nieuwe knooppunt Blankenbergesteenweg zowel Zeebrugge als Lissewege aangeduid worden. Groot was mijn verbazing te moeten vaststellen dat elke verwijzing naar Dudzele verdwenen is.

Voor de beëindiging van de werken van de A11 was het duidelijk dat wie naar Dudzele wou rijden aan het kruispunt Blankenbergesteenweg diende af te rijden en via de rotonde naar de Pathoekeweg (ter hoogte van de brandweer ) werd geleid om zo de Herdersbrug te bereiken en de dorpskern van Dudzele. Het waren oranje omleidingsborden die de bestuurders op de juiste weg brachten. Na het voltooien van de werken zijn deze omleidingsborden verdwenen doch er is geen enkele aanduiding van Dudzele te vinden noch op de N31 – noch op de A11.

Dit zorgt voor bestuurders voor de grootste verwarring. Bestuurders met bestemming Dudzele volgen de A11, rijden over de nieuwe brug over het Boudewijnkanaal, zien rechts de dorpskern van Dudzele maar moeten tot aan de volgende afrit rijden om dan, voor wie de weg kent, zonder enige aanduiding op de Heistlaan te komen, rechtsomkeer te maken en via de Westkapellesteenweg terug naar Dudzele te rijden. Ook vrachtwagens rijden zich op deze manier klem en weten niet hoe zij Dudzele kunnen bereiken.

Het is dan ook de hoogste tijd dat AWV de signalisatie op de N31 en A11 grondig bekijkt zodat er duidelijkheid ontstaat waar moet afgereden worden om Dudzele te bereiken.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Opendeurdag zorgcampus Ten Boomgaarde lokt meer dan 1.300 bezoekers

geplaatst op zaterdag 02 september 2017

Zondag 27 augustus hield de vernieuwde zorgcampus Ten Boomgaarde open deur. “Meer dan 1.300 bezoekers namen een kijkje op de site van het OCMW Brugge”, bevestigt OCMW-voorzitter Dirk De fauw. “Het woonzorgcentrum en dienstencentrum in St-Michiels zijn zo goed als afgewerkt en openen begin oktober 2017 de deuren. De campus is een totaalproject op maat van buurtbewoners en zorgbehoevende senioren.”

Het voorbije weekend kwamen alvast heel wat geïnteresseerde ouderen en hun familie een kijkje nemen op Ten Boomgaarde. “42 van hen schreven zich in voor een woonverblijf. Daarnaast maakte de personeelsdienst van het OCMW tijdens deze opendeurdag ook afspraken met 8 nieuwe verpleegkundigen en 3 zorgkundigen”, onderstreept De fauw. “In totaal zal het afgewerkte WZC Ten Boomgaarde plaats bieden aan 128 zorgbehoevende senioren. Er zijn nog een aantal bedden vrij en wie vragen heeft over een opname of meer info wenst, kan hiervoor terecht op intakezorg@ocmw-brugge.be

Bruggelingen hebben voorrang op de wachtlijst voor WZC Ten Boomgaarde, net als mensen met een link met Brugge (woonplaats van de kinderen of de mantelzorger).

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Ontdek zorgcampus Ten Boomgaarde op 27 augustus

geplaatst op vrijdag 01 september 2017

Op 27 augustus 2017 kan het publiek een blik werpen achter de schermen van de vernieuwde zorgcampus Ten Boomgaarde. Het nieuwe OCMW-woonzorgcentrum en het lokaal dienstencentrum Ten Boomgaarde in Sint-Michiels openen pas in oktober de deuren, maar deze maand is er dus al een opendeurdag gepland.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “In 2012 werden 38 gloednieuwe serviceflats opgeleverd op de site van Ten Boomgarde. Die infrastructuur wordt nu uitgebreid met een modern en functioneel WZC met plaats voor 112 zorgbehoevende bewoners. In het bijhorende dienstencentrum voorzien we een waaier van activiteiten, ook voor buurtbewoners.”

Alle voorzieningen op deze site zijn ontworpen op maat van de hulpbehoevende senior, in een hedendaagse architectuur. De gestripte structuur van het vorige, verouderde WZC bleef staan en werd volledig gerenoveerd. De aanpalende nieuwbouw beschikt over alle faciliteiten voor een kwalitatieve zorgverlening.

 

“Tijdens de opendeurdag van campus Ten Boomgaarde kan je een uitgebreide rondleiding volgen in het woonzorgcentrum en kennis maken met het aanbod van het toekomstig dienstencentrum”, gaat de voorzitter verder. “Er zijn ook tal van OCMW-informatiestanden voorzien en een jobstand. Want we zoeken nog steeds een aantal zorg- en verpleegkundigen die op korte termijn in onze WZC’s aan de slag kunnen.”

De zorgcampus Ten Boomgaarde in Sint-Michiels is een nieuwe stap in de brede dienstverlening die het OCMW aan de senioren en aan alle Bruggelingen wil bieden. “Binnenkort gaan ze hier in de meest optimale omstandigheden een ‘rustige’ oude dag tegemoet, of kunnen ze mensen ontmoeten bij een babbel, een maaltijd of een kop koffie. Wie meer info wenst over de campus kan zich wenden tot onze dienst zorgverlening, of tot de website en de Facebookpagina’s van het OCMW en de dienstencentra”, aldus nog voorzitter De fauw.


OPENDEURDAG ZORGCAMPUS TEN BOOMGAARDE

ZONDAG 27 AUGUSTUS 2017 – 10:00u tot 17:00u

TER BEKE 27, 8200 SINT-MICHIELS (BRUGGE)

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

MEROVINGISCH HUIS HOUDT OPENDEUR

geplaatst op donderdag 31 augustus 2017

Het Merovingisch huis van OCMW-woonzorgcentrum Hallenhuis te Sint-Andries houdt op vrijdag 25 augustus opendeur. Die namiddag kun je workshops bijwonen en acteurs in een Merovingische outfit aan het werk zien. Het Merovingisch huis opende in 2011, nadat archeologen van RAAKVLAK, de intergemeentelijke dienst voor Archeologie in Brugge en ommeland, er tal van sporen uit vervlogen tijden terugvonden.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Tijdens uitgebreide graaf- en opzoekingswerken haalde men hier restanten van waterputten, potscherven, kralen en andere kleine overblijfselen uit de grond. De vondsten bevestigden dat er op deze site eeuwen geleden een bloeiende economie bestond, vooral rond textiel. Met de ploeg van ons sociale tewerkstellingsproject WOK hebben we die geschiedenis terug tot leven gebracht en dit Merovingisch huis gebouwd.

Het huis is een absoluut huzarenstukje: een skelet uit eikenhout, zonder metalen verbindingsstukken en met een rieten zadeldak, gebonden met wilgentenen. Bezoekers wanen zich in de vroege middeleeuwen, dankzij een waaier aan activiteiten voor jong en oud”, gaat de voorzitter verder. “Er is onder andere een workshop munten slaan en vlechten met wilgentenen voor kinderen, je kunt wol verven en Merovingisch koken met proevertjes. Tot slot is er ook nog een fotoshoot in Merovingische kledij voor wie dat wil.”

Het Merovingisch huis een mooi voorbeeld van hoe archeologie, ouderenzorg, sociale tewerkstelling, educatie en cultureel toerisme hand in hand kunnen gaan.

De sociale meerwaarde is groot, hier vlakbij het woonzorgcentrum. Net zoals de ‘hallen’ destijds de plek waren waar mensen samen kwamen om zich te ontspannen, te praten en te eten, is dit bouwwerk een moderne “hal” voor de hele omgeving. We laten de bezoekers op 25 augustus graag persoonlijk proeven van dat verhaal”, aldus nog De fauw.

Opendeurnamiddag Merovingisch Huis

Vrijdag 25 augustus 2017, doorlopend van 14 tot 20 uur

Campus WZC Hallenhuis
Pastoriestraat 1B, 8200 Sint-Andries

hallenhuis@ocmw-brugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Leerwerkplaats laat studenten zorgkunde ‘leren in de realiteit’

geplaatst op woensdag 30 augustus 2017

In de voormalige huisartsenwachtpost van WZC Minnewater is gisteren de nieuwe “leerwerkplaats” zorg- en verpleegkunde voorgesteld. Het project is een samenwerking tussen het OCMW van Brugge en het Vesaliusinstituut.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Deze plek wordt wat men in het vakjargon een teaching-nursing home noemt. De studenten zorg- en verpleegkunde krijgen hier vanaf september theoretisch en praktisch onderricht. Doordat de lokalen letterlijk in het woonzorgcentrum zijn ingebed, maken ze ook geleidelijk kennis met een reële werkplek en de eigenheden ervan.”

De praktijkgerichte samenwerking tussen het OCMW en het Vesaliusinstituut biedt tal van troeven, onderstreept De fauw: “Competenties worden meer dan ooit gevalideerd. Onze studenten hebben er baat bij om de competenties hier vanaf de eerste dag van het academiejaar te verwerven, terwijl ze ook theorie instuderen. Op die manier zijn ze perfect voorbereid op een job in de zorgsector.”

De leerwerkplaats in het Minnewater beschikt over een leslokaal voor het theoretische luik en een volledig ingerichte praktijkklas met verstelbare bedden, een tillift en oefenpoppen. Een opleidingscoördinator is gedurende het jaar permanent aanwezig om vragen van studenten en onderwijzend personeel te beantwoorden.

“Door deze aanpak zijn het OCMW en het Vesaliusinstituut voortaan verankerd in WZC Minnewater, met een gemeenschappelijk doel. Studenten maken vanaf hun prilste opleidingsdagen kennis met de realiteit en ontdekken ook de troeven van het OCMW als werkgever. De 145 senioren die hier verblijven, zullen de voordelen plukken van gesuperviseerde zorg door jonge, leergierige en ervaren studenten.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Project “Voedselverlies” is opstap naar klimaatneutraal OCMW

geplaatst op dinsdag 29 augustus 2017

Vereniging Ruddersstove en het AZ Sint-Jan van het OCMW Brugge gaan hun schouders te zetten onder het project “Voedselverlies”. Op die manier wil het OCMW, net als de stad Brugge, op termijn uitgroeien tot een ‘klimaatneutrale’ organisatie. Het project werd vrijdag aan de pers voorgesteld.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Voedselverlies is een noodzakelijk kwaad. Binnen onze vereniging Ruddersstove en het AZ Sint-Jan stemmen we de aankoop van de ingrediënten vandaag al zo goed mogelijk af op verwachte bestellingen. Bij de consumptie van maaltijden aan huis monitoren we ook de overschotten om porties bij te sturen. Maar het verlies is onvermijdelijk, onder andere door wettelijke voedingsnormen.”

Via het project Voedselverlies gaat het OCMW, met de steun van consultancybureau FoodWin, voedselverlies nog meer preventief bestrijden. De fauw: “We moeten niet alleen curatief, maar ook preventief handelen. We willen de verliezen tot een minimum beperken en idealiter zelfs tot nul herleiden. Foodwin zal daarom een verkenningsronde organiseren in de centrale keukens van Ruddersstove. Dit moet ons helpen om nog meer voedseloverschotten te valoriseren.”

Binnenkort engageert vereniging Ruddersstove zich ook op een digitaal platform, dat vraag en aanbod binnen de sector van de voedseloverschotten op elkaar tracht af te stemmen. “Het zijn deze kleine stappen en de gerichte ondersteuning van de mensen van Foodwin die van de strijd tegen voedselverlies een erezaak maken. Zo bouwen we met het OCMW en haar verenigingen mee aan een klimaatneutrale stad tegen 2050”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nachtopvang doet warme oproep voor vrijwilligers

geplaatst op maandag 28 augustus 2017

OCMW-voorzitter Dirk De fauw logeerde voorbije nacht in de nachtopvang van Vereniging ’t Sas en OCMW Brugge, aan de Havenstraat. De opvang is op zoek naar extra vrijwilligers en kreeg alvast een duwtje in de rug van de voorzitter.

Dirk De fauw: “Met de nachtopvang die we hier organiseren, willen we de thuisloosheid van deze personen opheffen. We bieden het hele jaar door gratis opvang volgens het bed-bad-brood principe. De werking wordt verzorgd door 1 beroepskracht en 2 vrijwilligers. De vrijwilligers logeren hier ’s nachts en ondersteunen bezoekers bij hun aanmelding en bij elementaire zorg.”


De nachtopvang beschikt op dit moment over 10 bedden, die permanent bezet zijn. Bezoekers kunnen hun bed gratis reserveren, en moeten zich ’s avonds tussen 19u15 en 19u45 melden aan de Havenstraat. “Voor een goede werking van de nachtopvang is de inzet van vrijwilligers dus essentieel”, onderstreept de voorzitter. “Deze mensen zijn het toonbeeld van de solidariteit waar we als OCMW, samen met Vereniging ’t Sas en de andere partners, rotsvast in geloven. Net daarom hebben we, naast onze vertrouwde pool van 50 mensen, extra vrijwilligers nodig voor dit project. Wie sociaalvoelend is, een hart voor de meest kwetsbaren heeft en over een dosis gezond verstand en de nodige assertiviteit beschikt, verwelkomen we graag.

De vrijwilligers staan in de nachtopvang in voor het onthaal van de gebruikers, bieden een luisterend oor, waken ’s nachts over de gang van zaken en verzorgen het ontbijt. “Wie de ploeg graag ondersteunt, mag zich aanmelden bij de mensen van vereniging ’t Sas. Dat kan op 050/32.76.76 of nachtopvang@sasbrugge.be”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
50 artikels

archief: