40 artikels

OCMW Brugge zet senioren in beweging met fietslabyrint

geplaatst op woensdag 03 mei 2017

Het OCMW van Brugge zet senioren in beweging. De zes woonzorgcentra van het OCMW beschikken sinds kort over een zogenaamd fietslabyrint, waarmee senioren virtueel op tal van plaatsen in de wereld kunnen rondfietsen. OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Het labyrint is een digitale en makkelijk te bedienen toepassing. Op een tv-scherm krijgen gebruikers een lijst met fietsbestemmingen te zien. Brugge staat op die lijst, maar er zijn ook virtuele fietstochten mogelijk in Rome, Carcassonne of zelfs New York. Zo kunnen onze mensen letterlijk door deze steden fietsen en de hele wereld ontdekken.”


Het fietslabyrint toont de gebruikers niet alleen de mooiste hoekjes en kantjes van de bestemming. Ze krijgen ook het geluid van de stad te horen en alle bewegingen te zien en ze bepalen zelf het parcours en het tempo. “Daardoor is fietsen voor hen een stuk boeiender dan wanneer het op een gewone hometrainer in een bewegingslokaal gebeurt”, verduidelijkt De fauw. “Onze senioren genieten nu dagelijks van ritjes langs vertrouwde Brugse straten en stegen en langs plaatsen waar ze nooit eerder zijn geweest. Het maakt van hun beweegmoment een aangenaam ontspanningsmoment, dat ze graag met medebewoners en kinesisten delen.”

Met de investering in de fietslabyrinten investeert het OCMW van Brugge duidelijk in duurzaamheid en vernieuwing, ook bij senioren. “Het succes van dit project onderstreept dat een gezonde geest in een gezond lichaam, ook voor senioren, een speerpunt is in ons beleid”, aldus nog de OCMW-voorzitter. 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Pleidooi voor kortparkeren in Brugge

geplaatst op dinsdag 02 mei 2017

Gisteren pleitte de CD&V in de Gemeenteraad om kortparkeren voor handelszaken in de deelgemeenten uit te breiden. Het systeem is ons eerder, met of zonder sensoren, maar op een aantal plaatsen in de handelscentra in de deelgemeenten zijn voorbehouden plaatsen voor drukbezochte winkels waar je maximum 15 of 30 minuten gratis mag parkeren meer dan wenselijk.

 

 


We leggen de nadruk op weloverwogen plaatsen. Vooraleer dit in te voeren moeten de... bevoegde diensten dit ter plekke evalueren en afwegen of dit inderdaad nuttig en wenselijk is, zowel voor de nabije bewoners als voor de handelszaken.
Maar, we spreken niet alleen over de randgemeenten, we dringen ook aan om dit op weloverwogen plaatsen mogelijk te maken in de binnenstad.
Het is nog onvoldoende gekend, maar in de binnenstad kan men nu reeds voor 10 cent max 15 minuten parkeren om een snelle inkoop te doen.
Maar laat ons eerlijk zijn, het is toch wat omslachtig. Je hebt senioren die aan hun bakkerij in de binnenstad gehecht zijn en die daar om brood gaan. Maar vooraleer ze aan hun bakkerij kunnen parkeren, moeten ze eerst naar de automaat gaan (die soms ver staat, wat logisch is, er kan niet aan elke handelszaak een automaat staan), hun nummerplaat ingeven, terugwandelen, … en dit allemaal voor een snelle aankoop.
Kortom, CD&V steunt de plannen om het kortparkeren op weloverwogen plaatsen in de deelgemeenten en in de binnenstad in te voeren. En dit met een systeem die eenvoudig en klantvriendelijk is! We dringen aan op een snelle implementatie.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Brugs OCMW helpt kinderarmoede te bestrijden

geplaatst op dinsdag 02 mei 2017

Sinds 2015 heeft ons OCMW onderwijscheques ingevoerd om gezinnen die het financieel moeilijk hebben een duwtje in de rug te geven. We moeten er samen alles aan doen om kinderen ook in Brugge van gelijke kansen te voorzien.

 

 

 

Met deze onderwijscheques kunnen reeds verplichte schoolkosten betaald worden zoals aankoop schoolboeken, werkmateriaal turngerief, schoolreizen, uitstappen, …
Zo’n cheque kost 2 €; het OCMW legt er telkens 8 €... bij. De cheque heeft een totaal waarde van 10 €.
We zijn daar in het schooljaar 2016 meegestart en hebben ondertussen 4.643 cheques verkocht en meer dan 660 kinderen in Brugse scholen bereikt.
Deze onderwijscheques kunnen aangekocht worden in het Huis van de Bruggeling aan het station van Brugge.
Meer info:
- https://www.ocmw-brugge.be/onderwijscheques
- info@opvoedingswinkelbrugge.be
- bart.hollevoet@ocmw-brugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Voorstelling jaarverslag 2016

geplaatst op maandag 24 april 2017

Vandaag is misschien wel het meest symbolische persmoment van het jaar. Naar goede gewoonte stellen we het jaarverslag van het OCMW van Brugge aan u voor. De publicatie is letterlijk ‘vers van de pers’ en blikt in woord en beeld terug op de realisaties van 2016.

 

 

 

2016 was een bewogen, uitdagend en boeiend jaar voor het OCMW en al haar verenigingen. We bestonden immers 40 jaar en dat hebben we uitgebreid gevierd. Ook de dienstencentra konden klinken op hun veertigste jubileumverjaardag: ze zijn tot op vandaag het kloppend hart in tal van Brugse wijken, waar mensen samenkomen, ontspanning vinden en mekaar ondersteunen bij kleine en grotere taken.

Als OCMW van Brugge hebben in 2016 meer dan ooit onze maatschappelijke rol waargemaakt. In het kader van het maatschappelijk werk was er een prominente rol weggelegd voor het LOI, het Lokaal Opvanginitiatief. De medewerkers en de vrijwilligers of ‘buddy’s’ van het LOI hebben met grenzeloos engagement ondersteuning en begeleiding geboden aan de vele vluchtelingen die in regio Brugge aankwamen. Die inzet is tekenend voor een maatschappij in verandering, waar mensen meer dan ooit nood hebben aan een luisterend oor en een helpende hand om de weg te vinden in een nieuwe samenleving.

Ook binnen seniorenzorg hebben we als OCMW het verschil gemaakt voor de Bruggelingen. Ik denk daarbij spontaan aan de opening van het gloednieuwe woonzorgcentrum Ter Potterie. Senioren kunnen er in de meest optimale omstandigheden hun oude dag doorbrengen, omringd door verpleegkundigen en zorgkundigen die oog hebben voor de nood van elk individu. Het feit dat de volledige ‘zorgcampus’ Ter Potterie inmiddels een nominatie kreeg voor de Belfius Smart Awards, bevestigt dat we als OCMW op kruissnelheid zitten en maximaal investeren in de zorg voor en het welzijn van mensen.

2016 was, zoals ik al zei, een uitdagend en boeiend jaar voor het Brugse OCMW. Ook in 2017 blijven we het verschil maken en blijven we investeren in de zorgverlening van de toekomst. Zo krijgen de dienstencentra Van Volden en Sint-Pieters een nieuwe locatie, respectievelijk in de Barrièrestraat en in het complex Rond den Heerd. We openen in het najaar het nieuwe woonzorgcentrum Ten Boomgaarde in Sint-Michiels. Bovendien zitten we ook in ‘eigen huis’ niet stil, wat verfraaiing betreft. Meer dan 10 jaar nadat we hier onze intrek namen, zetten we onze gevels terug in de oorspronkelijke kleur. De schilderwerken starten op 8 mei en zullen de hoofdzetel van het OCMW terug het elan van een dynamische nieuwbouw geven.

Maar dat is uiteraard toekomstmuziek, waarvan u het relaas pas zult lezen in het jaarverslag van 2017. Tot die tijd nodig ik uit om in het gloednieuwe en prachtig vormgegeven exemplaar van 2016 te bladeren. Mijn dank gaat daarbij ook uit naar alle medewerkers die bijdragen voor het verslag leverden en in het bijzonder de cel communicatie, die ervoor zorgde dat het eindresultaat hier vandaag op tafel ligt. Ik wens u veel leesgenot!

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Ons nieuwe voorplein geeft vlotter toegang tot het ziekenhuis op campus Sint-Jan

geplaatst op donderdag 20 april 2017

In 2016 werd al een groot stuk van het onthaal vernieuwd, waarbij een nieuw schuifdeurengeheel de draaideuren verving en de glazen buitengevel werd vervangen. Dit betekende qua toegankelijkheid al een belangrijke stap voorwaarts. Een nieuw voorplein versterkt de bereikbaarheid van het ziekenhuis nu nog meer, in een mix van trage verkeersstromen. De zwakste gebruiker geniet daarin de grootste voorrang.

 

Vroeger kwamen verschillende verkeersstromen samen aan de ingang van het ziekenhuis: bezoekers, patiënten en hun begeleiders, zowel te voet als met de auto, fietsers, ambulances, leveranciers, koeriers … Ook de doorstroom van het busverkeer was voor verbetering vatbaar.

 

Een aparte parking voor ambulances links vooraan het ziekenhuis scheidt het drukke ziekenvervoer nu van het bezoekersverkeer. Minder mobiele of rolstoelpatiënten vinden aan deze parking een aparte schuifdeurtoegang, dicht bij de liften naar de raadplegingen. Er vlak bij vinden ze ook 'leenrolstoelen' in een van de shelters die over het plein verspreid staan. Ook privébegeleiders kunnen minder mobiele bezoekers of patiënten tot bij de deur brengen. Daarvoor dient de kiss-and-ride-zone rechts op het voorplein. Voetgangers, fietsers en traag autoverkeer kruisen elkaar dus nog steeds op het voorplein, maar in stromen die van elkaar gescheiden zijn. Dat vermindert de verkeersdrukte.

 

Een dubbel busperron met bijhorend bushokje en ticketautomaat van De Lijn integreert het busverkeer. Dankzij een plaatselijke vernauwing van de bezoekersparking naar één rijstrook verloopt dit ook een stuk veiliger.

 

Het plein is uitgewerkt in halfgepolierde beton. Dat is duurzaamheid, effen materiaal, dus obstakels zijn van de baan. Het heeft bovendien goede antislip-eigenschappen. De ingewerkte geleidingen loodsen blinden en slechtzienden naar hun bestemming.

 

Het uitzicht is natuurlijk ook veranderd: strakke betonnen zitelementen op het voorplein wisselen af met LED-verlichting. De fontein is opgefrist, groenvakken geven de nodige ademruimte en shelters die over het plein verspreid zijn zorgen voor een speels element. De rokersruimte verhuisde vanuit het ziekenhuis naar een van deze 'tentjes'.

 

Stressfactoren zijn nu zo veel mogelijk weggewerkt, zodat bezoekers en patiënten al bij aankomst in een veel rustigere omgeving terechtkomen. Het voorplein is nu een extra plaats ter verpozing.

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Hoeve Hangerijn lanceert huifkartochten

geplaatst op dinsdag 04 april 2017

Deze middag heeft de huifkar van Hoeve Hangerijn met een Belgisch trekpaard een eerste lenterit gemaakt in de Assebroekse meersen. De belevings- en ontmoetingshoeve van het OCMW van Brugge lanceert hiermee een nieuwe activiteit voor mensen met en zonder beperking, en met respect voor de natuur en de omgeving.

 

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “De koets van Hoeve Hangerijn is een schenking van serviceclub Innerwheel, die wat in de vergeethoek was geraakt. We zochten een nieuw, krachtig, rustig en betrouwbaar paard dat bereid was om letterlijk ‘aan de kar te trekken’. Met de hulp van raadslid Jean-Marie De Plancke de fokker Luc Lierman uit Knokke kregen we een kerngezond Belgisch trekpaard inbruikleen.”

Het nieuwe trekpaard heet Bella en is een jonge merrie van vier jaar. Ze kan een kar met acht volwassenen trekken. Tijdens het voorstellingsritje op Hoeve Hangerijn, waaraan ook de OCMWvoorzitter deelnam, was de opkomst alvast talrijk. Het lenteweer zat er voor veel tussen.

“Voortaan wil Hoeve Hangerijn met dit team twee keer per week een rit aanbieden. Er is een kort traject in de onmiddellijke omgeving en een langer traject dat tot in Ryckevelde loopt. De ritten staan open voor mensen met een beperking, maar ook voor ouderen en kinderen, zodat ze kunnen samen zijn zoals ze zijn”, besloot voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW-Dienstencentrum Van Volden krijgt nieuwe locatie: site Barrièrestraat voorgesteld

geplaatst op maandag 03 april 2017

OCMW-Dienstencentrum Van Volden gaat een dynamisch jaar tegemoet. Nog voor de zomer neemt een deel van de administratie haar intrek op een nieuwe locatie: Barrièrestraat 13 in Sint-Michiels Brugge. Het OCMW van Brugge kocht de site onlangs aan.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: "Het vertrouwde pand aan de Boeveriestraat vertoonde al een hele tijd gebreken. We hebben die de voorbije jaren met bescheiden ingrepen weggewerkt maar vorig najaar werd het duidelijk dat een grondiger oplossing nodig was. We stelden vast dat een verbouwing van Van Volden niet alleen ingrijpend en duur zou zijn, maar dat het ook moeilijk zou worden om alle bestaande werkingen in dit pand onder te brengen."

Na een haalbaarheidsstudie en een zoektocht op de vastgoedmarkt, vernam het OCMW dat de site aan de Barrièrestraat te koop stond. "We hebben kostprijzen vergeleken, mogelijkheden afgewogen en faciliteiten ingecalculeerd. We kwamen met het OCMW van Brugge tot de conclusie dat een verhuis van dienstencentrum Van Volden naar deze locatie, de beste oplossing was", aldus voorzitter De fauw.

De site aan de Barrièrestraat ligt in vogelvlucht op 1 kilometer van het huidige dienstencentrum, aan de Boeveriestraat. Een deel van de administratieve werking, zoals de mindermobielencentrale, neemt vermoedelijk al haar intrek in de Barrièrestraat voor de zomer. De rest van de werking en activiteiten volgt in de loop van 2018.

Bezoekers kunnen de locatie vlot bereiken met de auto, fiets of met het openbaar vervoer. "Voor wie verplaatsingen toch een probleem vormen, voorzien we vanuit het OCMW uiteraard zelf vervoer", besluit de voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW-voorzitter logeert in nachtopvang ‘t Sas

geplaatst op zaterdag 01 april 2017

OCMW-voorzitter Dirk De fauw heeft de voorbije nacht doorgebracht in de nachtopvang van Vereniging ’t Sas, aan de Havenstraat. Het initiatief kaderde in de Week van de Vrijwilliger. In de nachtopvang zijn er zo’n 50 vrijwilligers actief. Ze bieden er dak- en thuislozen een veilige slaapplek.

 

 

 

 

De Nachtopvang van Vereniging ’t Sas is al sinds 2013 actief en vormt een belangrijke pijler binnen de werking van OCMW Brugge. "We zijn van mening dat niemand buiten zijn of haar wil om, op straat mag slapen. Bij de nachtopvang van ’t Sas kunnen dak- en thuislozen dan ook terecht voor onderdak volgens het principe bed-bad-brood", verklaarde Dirk De fauw.

De nachtopvang is sinds augustus 2015 gevestigd in een pand aan de Havenstraat. De laagdrempelige opvang bereikte een aanzienlijke groep mensen. "In 2016 brachten 221 van hen, een of meerdere nachten door op deze plek", ging de OCMW-voorzitter verder. "85% van hen zijn mannen. We registreerden over het hele jaar 3202 overnachtingen. Als mensen een individuele hulpvraag hebben, mogen ze die hier uiteraard ook stellen."

Een groot deel van de werking van de nachtopvang zit in de handen van vrijwilligers. Het waren precies die vrijwilligers die de voorzitter een hart onder de riem wou steken. Hij vergezelde hen gedurende de nacht. "Jullie zijn hier met ongeveer 50 mensen actief en bieden bezoekers een luisterend oor, een warm welkom, een veilige slaapplek en een ontbijt. Dat is hartverwarmend. Vanavond en vannacht logeer ik mee in de opvang, om mijn appreciatie voor die inzet uit te drukken", aldus nog de voorzitter, die het publiek daarna welterusten wenste.

 

Vereniging ’t Sas is intussen blijvend op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor ondersteuning van de nachtopvang. Ben je sociaal en heb je een hart voor kwetsbare mensen? Beschik je over de nodige assertiviteit en kan je je minstens één keer per maand vrijmaken? Dan ben je misschien de persoon die we zoeken! Neem contact op met Vereniging ’t Sas via 050 32 76 76 of nachtopvang@sasbrugge.be

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
40 artikels

archief: