51 artikels

De Mantelfluisteraar: ondersteuning op maat van mantelzorgers

geplaatst op maandag 26 juni 2017

Vrijdag is in Dienstencentrum Ter Leyen het Mantelzorgcafé "De Mantelfluisteraar" voorgesteld. Met De Mantelfluisteraar wil het OCMW van Brugge haar hulpverleners nog beter ondersteunen. Dat is nodig, bevestigt OCMW-voorzitter Dirk De fauw:  “Mantelzorg is in onze maatschappij goed ingeburgerd: personen uit de directe omgeving bieden langdurig en vrijwillig hulp aan zorgbehoevenden. Die zorg bestaat uit praktische ondersteuning en basiszorg, maar ook het bieden van een luisterend oor. Toch is er ook nog veel onbekende mantelzorg die een ruggensteun kan gebruiken.”

Om het engagement en de noden van die mantelzorgers beter in kaart te krijgen, organiseerde het OCMW een aantal ontmoetingsnamiddagen. Mantelzorgers konden er ervaringen uitwisselen en noden signaleren. Voorzitter De fauw: “In totaal kwamen 40 mantelzorgers opdagen. Ze waren vragende partij voor meer toegankelijke informatie en ondersteuning bij hun opdracht. Vanuit het OCMW en vanuit onze dienstencentra wilden we proactief inspelen op deze vraag.”

In samenwerking met  het sociale innovatiebureau iDrops werd “De Mantelfluisteraar” of het zogenaamde mantelzorgcafé een feit. “Mantelzorgers komen in DC Ter Leyen voortaan elke eerste donderdag van de maand bijeen. We voorzien een laagdrempelige activiteit als aanzet voor een ontspannende babbel, of voor een gesprek over thema’s die nauw verwant zijn aan mantelzorg”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW-huishoudhulpen in de bloemetjes gezet

geplaatst op dinsdag 20 juni 2017

In het kader van de Dag van de Huishoudhulp zette het OCMW van Brugge op 20 juni haar eigen huishoudhulpen in de bloemetjes. De medewerk(st)ers werden vergast op een kleine attentie. Voor de gelegenheid ging voorzitter Dirk De fauw ook langs bij Irena Declercq (91), die al geruime tijd een beroep doet op huishoudhulp Sabine Vandenbroucke.
OCMW-voorzitter De Fauw: “We zijn alle OCMW-medewerkers die hun hart laten zien op het werk, bijzonder genegen. Onze poetshulpen horen daar ook bij: ze nemen bij de klant tal van taken voor hun rekening en zijn een belangrijke vertrouwenspersoon. Op dagelijkse basis verzetten deze mensen een berg.”

Uit erkentelijkheid trakteerde het OCMW van Brugge haar 261 huishoudhulpen op een tube douchegel. “Zo drukken we onze appreciatie uit voor waardevol menselijk kapitaal. Dat kapitaal maakt het leven comfortabel voor wie ondersteuning nodig heeft bij de dagelijkse dingen. De huishoudhulpen van het OCMW maken in bescheidenheid een groot gebaar. Daar zijn we trots op”, aldus nog de voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

OCMW lanceert receptenboekje op Wereldvluchtelingendag

geplaatst op dinsdag 20 juni 2017

Naar aanleiding van de Internationale dag van de Vluchteling deelde het OCMW van Brugge op 20 juni receptenboekjes uit aan het Huis van de Bruggeling. Bedoeling: aandacht vragen voor het lot van mensen die hun thuisland ontvluchten, om elders een nieuwe toekomst op te bouwen.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Ook in Brugge zijn we ons meer dan ooit bewust van de vluchtelingenproblematiek. Het OCMW en het Lokaal Opvanginitiatief investeren permanent in de opvang en re-integratie van deze mensen. We begeleiden hen tijdens de asielprocedure, voorzien kwalitatieve opvang en leiden schoolplichtige kinderen maximaal toe naar het voorziene onderwijskader.”

Wereldwijd zijn er volgens Amnesty International meer dan 65 miljoen mensen op de vlucht. Voorzitter De fauw: “In Brugge vangen wij met het LOI 96 geregistreerde vluchtelingen op, in afwachting van hun regularisatie. Maar als we deze mensen de hand reiken, de vooroordelen even opzij schuiven en hen het gevoel geven dat ze ook in onze stad welkom zijn, dan zetten we stappen in de goede richting.”

Met die gedachte in het achterhoofd werden er vandaag receptenboekjes uitgedeeld. De boekjes zijn het resultaat van de “praattafels”, waar vluchtelingen met vrijwilligers in gesprek gaan en zo hun kennis van het Nederlands aanscherpen. “Die taalkennis is het beste middel om in onze samenleving, als nieuwkomer, de weg te vinden en een betere toekomst op te bouwen. Ik feliciteer de mensen van het LOI – en uiteraard ook andere organisaties die onbaatzuchtig met het lot van vluchtelingen in de weer zijn – vandaag oprecht voor hun inzet.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
51 artikels

archief: