36 artikels

Dienstencentra vieren jubileum met nieuwe fietsroute ‘Minvelo’

geplaatst op maandag 13 augustus 2018

De dienstencentra van Mintus bestaan 45 jaar. Het jubileumjaar wordt op sportieve manier gevierd met de lancering van een fietsroute die de verschillende centra met elkaar verbindt. De route werd ‘Minvelo’ gedoopt en bestaat uit 2 trajecten van 35 en 65 km. 


Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “Één van de doelstellingen van onze dienstencentra is altijd geweest om senioren gezond te houden. De groepsfietstochten die op regelmatige basis worden georganiseerd zijn daar een goed voorbeeld van. Fietsen is een laagdrempelige manier om te bewegen. Het kost je relatief weinig inspanning waardoor je het langer kunt volhouden. Daarnaast is de kans op blessures gering omdat het weinig belastend is voor gewrichten. Kortom, een prima cardio workout die bijdraagt tot een goede gezondheid. Fietsen levert trouwens niet alleen ‘fysieke’ winst op, het leidt ook tot ‘sociale’ winst want het is een geschikte manier om onderweg een praatje te maken en te genieten van het gezelschap van anderen.”

 

De 35 kilometer lange fietsroute van ‘Minvelo’ leidt doorheen Brugge-centrum en de randgemeenten. De tweede route van 65 km brengt de fietsers langs de dienstencentra van Lissewege en Zeebrugge. Beide trajecten bieden de mogelijkheid om op een sportieve manier kennis maken met de 10 dienstencentra, 2 ontmoetingscentra en 1 buurtpaviljoen die verspreid liggen over het Brugse grondgebied. “De fietsroute zal niet zo heel lang up-to-date blijven want er zijn reeds nieuwe centra in het voorzicht. Een buurtpaviljoen dat letterlijk in de steigers staat is ‘Den Breydel’ te Sint-Andries dat in oktober de deuren opent. In 2019 wordt dienstencentrum ‘Den Heerd’ te Sint-Pieters geopend. Dit centrum zal een speciale focus leggen op preventieve gezondheidszorg. Ook een nieuw dienstencentrum in de Barrièrestraat te Sint-Michiels staat op de planning. Deze locatie vervangt op termijn het verouderde dienstencentrum ‘Van Volden’ in de Boeveriestraat. Momenteel is reeds de administratieve hoofdzetel van de dienstencentra ondergebracht in de Boeveriestraat.” aldus nog voorzitter De fauw.

De fietsroutes van ‘Minvelo’ werden gebundeld in een handige fietskaart die gratis verkrijgbaar is in elk dienstencentrum van Mintus of kan gedownload worden op de website www.dienstencentra-brugge.be.


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Onderwijscheques maken schoolfactuur betaalbaar

geplaatst op dinsdag 26 juni 2018

Vlak voor de zomervakantie maakt OCMW Brugge ouders van schoolgaande kinderen alvast warm voor de nieuwe onderwijscheques. De onderwijscheques zijn geldig gedurende het hele schooljaar 2018-2019.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “De onderwijscheques zijn bedoeld voor schoolgaande kinderen, gedomicilieerd in Brugge. Ze kunnen de cheques  krijgen als een van de inwonende leden van het gezin recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming, of als het gezin in collectieve schuldenregeling is. Wie wil weten of hij er recht op heeft, maakt een afspraak in het Huis van de Bruggeling. Op vertoon van het inschrijvingsbewijs van je kind of het bewijs van verhoogde tegemoetkoming, kun je onderwijscheques aankopen aan 2 euro per stuk.” De waarde van elke cheque bedraagt 10 euro: gebruikers betalen dus maar 20 procent van dat bedrag. “Kleuters hebben recht op 60 euro aan cheques per schooljaar”, gaat De fauw verder. “Voor lagereschoolkinderen is dat 90 euro en voor middelbare scholieren 120 euro. We merken elk schooljaar trouwens een stijging van het aantal verkochte cheques. Het grote succes bewijst dat kansarmoede bij gezinnen een probleem is in Brugge en dat we er met het OCMW en de verenigingen alles aan doen, om die kansarmoede bestrijden. “

In 2018-2019 zijn er ook enkele nieuwigheden verbonden aan de onderwijscheque. Een dertigtal basisscholen gaat voor de verdeling rechtstreeks samenwerken met het OCMW. “Kinderen die recht hebben op onderwijscheques, zullen automatisch korting krijgen op de schoolfactuur. Het bespaart de ouders en het gezin alvast een stuk administratie. De onderwijscheques kunnen nu al aangekocht worden in het Huis van de Bruggeling, of op verkoopmomenten in de scholen zelf. Ouders kunnen op die momenten ook AXI-bonnen aanschaffen, hulp krijgen bij de aanvraag van een studietoelage of bij vragen over kinderopvang”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

40 zonnepanelen op basisschool Sint-Michiels

geplaatst op zondag 24 juni 2018

OCMW-vereniging De Schakelaar zet zich dagelijks in voor projecten die energiesparing promoten. In samenwerking met de stad Brugge heeft de vereniging op twee locaties nieuwe zonnepanelen geplaatst: aan het Entrepot en op de basisschool Sint-Michiels. OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “De installatie op afdeling B van de basisschool Sint-Michiels bestaat uit 40 panelen, die jaarlijks 10.000 kWh aan zonne-energie produceren. Daarmee kunnen we tot een vierde van het verbruik van de school opvangen. Het is een flinke stap vooruit op het vlak van duurzame energie.  Ook aan het Entrepot voorzien we een gelijkaardige installatie.”

In het verleden plaatste vereniging De Schakelaar al zonnepanelen op verschillende locaties. “Zonnepanelen zijn en blijven de manier om de milieudoelstellingen van 2020 na te streven”, gaat De fauw verder. “Ze doen het energieverbruik met 20% dalen en laten ons toe om 20% van onze energie uit hernieuwbare bronnen te halen. Bovendien zorgt deze installatie ervoor dat de basisschool van Sint-Michiels ook op andere vlakken scoort: ze besparen fors op de energiefactuur en vermijden de uitstoot van 45.000 kg CO2.” Door te kiezen voor zonnepanelen, vervult de basisschool een belangrijke voorbeeldfunctie voor ouders en kinderen. “We maken hen, met de hulp van vereniging De Schakelaar, bewust van het belang van duurzame energie en motiveren hen om zelf na te denken over energieverbruik en over te gaan tot actie. Zonnepanelen blijven ook vandaag een goede investering, die zichzelf terugbetaalt in 7 à 8 jaar. De energie die je na die periode opwekt, is dubbele winst: ze is gratis én bovendien niet belastend voor het milieu. Daar worden we met z’n allen beter van”, aldus nog de OCMW-voorzitter.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Nieuwe fietsberging voor buurtbewoners Peterseliestraat

geplaatst op zaterdag 23 juni 2018

Uit tellingen en metingen blijkt dat op weekdagen een kleine 1.300 fietsen tegen woninggevels in de Brugse binnenstad worden gestald. Dat aantal stijgt in het weekend tot ruim 2.000 fietsen. Met een gloednieuwe fietsenberging op de campus van het woonzorgcentrum Ter Potterie in de Peterseliestraat willen het OCMW en de Stad Brugge daar verandering in brengen.

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “10 jaar geleden werd er in opdracht van de stad een onderzoek uitgevoerd naar beschikbare parkeerruimte voor fietsen, specifiek voor buurtbewoners van de Peterseliestraat. Op basis van de onderzoeksresultaten heeft het OCMW beslist om een fietsenberging voor de buurtbewoners te voorzien in de tuin van haar woonzorgcentrum Ter Potterie. De structuur van de nieuwe berging werd gebouwd door de technische dienst van Mintus met hout uit onze duurzaam beheerde bossen in de provincie Luxemburg.”

De fietsenberging omvat 34 fietsparkeerplaatsen voor het personeel van het WZC, 34 fietsparkeerplaatsen voor bezoekers en 15 aparte fietskluizen voor de bewoners uit de omgeving van het woonzorgcentrum. Buurtbewoners die dat wensen, kunnen zo’n fietskluis huren via de dienst Eigendommen van de stad, die de vragen in chronologische volgorde behandelt. Een plek huren kost € 61,53 per jaar, inclusief BTW.

“Voor de buurtbewoners die niet over een garage of voldoende brede inkomhal beschikken, is dit een ideale oplossing. Ik ben ervan overtuigd dat deze berging 100% zal renderen en dat het verhuur ‘op wieltjes zal lopen’. De fietsberging is bovendien een uithangbord voor Brugge als duurzame, fietsvriendelijke stad: we bieden fietsers het comfort dat ze verdienen.” aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

‘Clash der Titanen’ brengt voetbalgekte naar WZC Ter Potterie

geplaatst op dinsdag 19 juni 2018

In het kader van het wereldkampioenschap organiseerde WZC Ter Potterie maandag een unieke ‘Clash der Titanen’. Twee ploegen van vijf spelers namen het tegen elkaar op, in de tuin van zorgsite Ter Potterie. De aftrap werd gegeven door niemand minder dan ex-Club Bruggespeler en levende legende Raoul Lambert

“Het is altijd fijn om zien hoe onze mensen in de voetbalsfeer opgaan”, vertelt WZC-directeur Fernand Mus. “Niet alleen de medewerkers genieten ervan om zo’n vriendschappelijke match te spelen. Ook voor de bewoners van de site is het een hele belevenis om erbij te zijn.”

Genieten deden de bewoners in elk geval: langs de zijlijn van het geïmproviseerde voetbalveldje verschenen ze getooid in de Belgische driekleur, met bijhorende toeters en opblaasbare drietanden. Toen de rode ploeg na het fluitsignaal het eerste goal scoorde, was het gejoel te horen tot ver voorbij de muren van de site.

Na twee korte helften – het personeel van het WZC moest immers terug aan de slag – bedroeg de eindstand uiteindelijk 4-4. Ook voorzitter Dirk De fauw maakte aan het eind van de match acte de présence en feliciteerde de m/v spelers uitdrukkelijk met hun prestatie.

Directeur Fernand Mus kijkt tevreden terug op de gelegenheidsmatch.
“We hebben 100% genoten van deze kleine stunt. Af en toe is er wel eens een speler weggedoken achter een boom. En die ene rode kaart die de scheidsrechter, was vooral als grap bedoeld.”

“Tijdens zo’n match mag dat uiteraard”, onderstreept Mintus-voorzitter De fauw. “Onze mensen spelen voor het plezier en voor de groepsgeest. Daardoor promoten we met zorgvereniging Mintus niet alleen zorg met een plus, maar ook sport met een plus.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Exclusieve flitspeiling Brugge kiest voor Dirk

geplaatst op dinsdag 19 juni 2018

 

 

 
 
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Danserie zet de zomer swingend in

geplaatst op vrijdag 15 juni 2018

Binnenkort starten de dienstencentra van Mintus met een gloednieuwe, gratis dansinitiatie: ‘Danserie’. Van 25 tot 29 juni kunnen senioren dagelijks deelnemen aan twee demosessies van verschillende dansstijlen.

Mintus-voorzitter Dirk De fauw: “Van maandag tot vrijdag zijn de lokale dienstencentra van Mintus voor inwoners van Brugge de ideale plek om anderen te ontmoeten. Ze kunnen er deelnemen aan tal van activiteiten. Recreatie, sport, cultuur, informatie, uitstappen, vormingen: we bieden het allemaal aan. Met de Danserie gaan we nog een stapje verder:  voortaan kunnen bezoekers tal van dansstijlen op eigen tempo aanleren, met professionele coaching.”

Van salsa tot stijldans, van volksdans tot line-dance en tal van genres daartussenin: bij Danserie laten ze niets aan het toeval over. “Er zijn in de week van 25 juni twee sessies per namiddag, om 14:00 u en om 15:00u”, gaat De fauw verder. “Plaats van afspraak is Sport Vlaanderen, Nijverheidsstraat 112 in Assebroek. Wie graag een paar pasjes waagt, moet zich aanmelden bij ons dienstencentrum Ter Leyen. De Danserie wordt afgerond op zondag 1 juli in dienstencentrum Ter Leyen met een dansnamiddag, een aperitief én hapjes.”

Of je nu een ervaren tangodanser bent, of bij de Scottish liever aan de zijlijn blijft staan: bij de Danserie is iedereen welkom. “We willen mensen op een plezante manier in beweging krijgen en laten genieten van muziek en sfeer. De zomer is daar het uitgelezen seizoen voor”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Vernieuwde website voor vereniging De Schakelaar

geplaatst op donderdag 14 juni 2018

De energiefactuur, energieverbruik en duurzame energiebronnen: mensen ze er meer dan ooit mee bezig. Vereniging De Schakelaar van het OCMW Brugge is de organisatie bij uitstek die burgers helpt om de (energie)factuur te drukken. De vereniging lanceert deze week haar volledig vernieuwde website: www.deschakelaar.be

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “Het aanbod van vereniging De Schakelaar is door de jaren heen fors uitgebreid. Klanten vinden vaak hun weg via de website, die de volledige dienstverlening bundelt en de link legt naar het Energieplatform Brugge. Maar de digitale wereld evolueert snel. Daarom hebben we beslist om de website nu in een nieuw kleedje te stoppen. We sluiten aan bij de look and feel van de site van stad Brugge, OCMW Brugge en de andere verenigingen.”

 

De vernieuwde site legt sterk de nadruk op laagdrempeligheid en toegankelijkheid, onderstreept De fauw. “De volledige dienstverlening van De Schakelaar staat nu netjes bijeen, op één pagina. Documenten en aanvraagformulieren zijn makkelijker terug te vinden en met één muisklik kun je meerdere diensten aanvragen. Wil je als inwoner van Brugge bijvoorbeeld je dak laten isoleren of  een renovatiescan aanvragen, dan kan dat voortaan in één trek via een online formulier.” De link naar andere diensten van de Schakelaar legt de vereniging zelf, zodat de klant niet onnodig hoeft te zoeken. Zo wil de Schakelaar vooral ook kwetsbare gezinnen de hand reiken. “Mensen die niet over een computer of internet beschikken, kunnen daarnaast nog steeds terecht in het Energieloket van De Schakelaar, in het Huis van de Bruggeling. Wie dat wenst, kan er op afspraak langsgaan en krijgt advies en ondersteuning op maat”, aldus nog voorzitter De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
36 artikels

archief: