Fietspremie en fietsvergoeding: nieuwe formule
geplaatst op donderdag 18 januari 2018

Ons OCMW wil het gebruik van de fiets zoveel mogelijk stimuleren. De fiets draagt immers in belangrijke mate bij tot een goede gezondheid en biedt ook een oplossing voor veel mobiliteitsproblemen.
Wie dagelijks fietst, leeft gemiddeld 2,5 jaar langer, presteert beter, heeft geen last van filestress en parkeerproblemen én komt minder vaak te laat.
De fietsvergoeding
Wie met de fiets naar het werk komt, krijgt van het OCMW een fietsvergoeding. Deze vergoeding kun je aanvragen via de prikklok. Deze vergoeding bedroeg 0.20 euro per km, en wordt vanaf 1 januari opgetrokken naar 0.22 euro per km. Er is ook geen maximumbedrag per jaar meer. Je krijgt deze fietsvergoeding voor één heenrit en één terugrit per dag, van en naar het werk.
Ook de voorwaarde dat je 80% van de werkdagen met de fiets moet komen, wordt geschrapt. Dit betekent dat je voor iedere kilometer die je aflegt van thuis naar het werk en omgekeerd, voortaan eenmaal per dag een vergoeding krijgt.
Wie een fietsvergoeding aanvraagt kan geen terugbetaling van een bus- of treinabonnement vragen voor hetzelfde traject. Als je meerdere trajecten, aflegt van of naar het werk, kun je de formules wel combineren.
Een voorbeeld:
Els woont in Gent en neemt de trein van haar woonplaats naar Brugge. Voor dit traject kan ze de terugbetaling van haar treinabonnement vragen. Daarna fietst ze van het station in Brugge naar de hoofdzetel in Ruddershove. Voor dit traject kan ze de terugbetaling van haar treinabonnement vragen.
Paul woont in Sint Andries en komt meestal met de fiets naar het werk. Af en toe neemt hij echter de bus naar het werk. Paul moet maandelijks kiezen. Ofwel vraagt hij een fietsvergoeding aan voor elke dag dat hij met de fiets komt, ofwel vraagt hij de terugbetaling van een busabonnement aan voor die maand. Hij kan niet van beide voordelen genieten voor dezelfde maand.
De fietspremie
Wie zijn eigen fiets gebruikt voor verplaatsingen tijdens de werkuren, kan een fietspremie krijgen. Deze premie bedraagt 0.16 euro per km. Medewerkers van de dienst huishoudelijke hulp die met de fiets van de ene naar de andere klant rijden, krijgen een vaste fietspremie van 15 euro per kwartaal (dus geen vergoeding per km). Als je een fietsvergoeding wil krijgen, dan vraag je dit aan je dossierbeheerder bij de personeelsdienst.
Dienstfietsen
Voor wie niet met de fiets naar het werk kan komen, willen we dienstfietsen voorzien om kleinere afstanden tijdens de werkuren met de fiets af te leggen. Er zullen 75 nieuwe fietsen worden aangekocht, waaronder 14 elektrische fietsen en 3 elektrische bakfietsen. Normaal zullen deze fietsen eind maart ter beschikking zijn.
Lease-fietsen
De piste om (elektrische) fietsen via het werk te leasen, werd ook onderzocht. Omwille van een aantal fiscale en wettelijke problemen, is dit voorstel niet weerhouden.