SVK BRENGT ENERGIEZUINIGE HUURWONING OP DE MARKT

geplaatst op zaterdag 24 maart 2018

Het Sociaal Verhuurkantoor (SVK) Brugge heeft een gerenoveerde energiezuinige woning ingehuldigd. In ruil voor heel wat voordelen, beslisten de privé-eigenaars om hun huis te laten verhuren door het Sociaal Verhuurkantoor. Het SVK verhuurt de woning dan voor een betaalbare prijs aan mensen met minder financiële mogelijkheden.

“Verhuren aan het Sociaal Verhuurkantoor heeft tal van voordelen. Je ontvangt altijd stipt de huur, zelfs als de woning niet verhuurd is of als de huurder niet betaald heeft. Het onderhoud wordt door het SVK uit handen genomen, denk maar aan het herstellen van kleine mankementen. Aangezien het SVK de woning inhuurt, is het ook verantwoordelijk om de woning aan het einde van het contract in de oorspronkelijke staat terug te geven. Daarnaast neemt het alle mogelijke administratieve taken op zich, zoals een brandverzekering afsluiten en het huurcontract en plaatsbeschrijving opmaken”, vertelt Dirk De fauw, voorzitter van het Brugse OCMW en de vereniging SVK.

Maar daar stopt het niet bij: als verhuurder heb je ook recht op verschillende premies en fiscale voordelen als je de woning renoveert. Bij een grote renovatie kan de eigenaar maar liefst 40% van de totale investeringen terugverdienen. Dat ondervonden ook Maria Dubaere en haar zoon Pieter-Paul Voet, eigenaars van de kersvers ingehuldigde woning. Ze hebben twee jaar lang aan hun woonst gewerkt. Er werden nieuwe ramen geplaatst met super isolerende beglazing, de elektriciteit werd vernieuwd en er werd centrale verwarming geïnstalleerd. Ze deden hiervoor een beroep op de opknappremie van Stad Brugge en de provinciale en Vlaamse renovatiepremie. “De dakisolatie werd dan weer geplaatst door de Energiesnoeiers Brugse Ommeland, met onder andere onze OCMW-vereniging De Schakelaar. Hierdoor kregen de eigenaars extra premies”, aldus De fauw.

Als fiscaal voordeel wordt het kadastraal inkomen bevroren voor een periode van negen jaar. De eigenaar geniet ook van een jaarlijkse Vlaamse belastingvermindering. Wie zijn woning laat verhuren door het SVK wordt trouwens niet belast op de werkelijke huuropbrengsten, maar enkel op het (geïndexeerde) kadastraal inkomen. Daarnaast geniet de verhuurder van een vermindering onroerende voorheffing.

SVK Brugge beheert 231 woningen, waarvan er 168 worden gehuurd op de private markt. De afgelopen 15 jaar slaagde het Sociaal Verhuurkantoor erin meer dan 400 huurders te huisvesten. Dat gebeurt op basis van een puntensysteem, waarbij het inkomen en de woonnood belangrijke criteria zijn. “Maar de nood aan betaalbare woningen blijft groot, ook in Brugge. Het geleverde werk is zeker niet niks. Helaas staan er nog altijd 1.500 kandidaat-huurders op onze wachtlijst. We hebben dus nog een hele weg af te leggen. Gelukkig ontdekken meer en meer private eigenaars wat het SVK voor hen kan betekenen. Door in zee te gaan met het Sociaal Verhuurkantoor kiezen zij als het ware voor een langetermijninvestering zonder risico. Het particuliere én publieke belang worden zo gediend, kortom: een echte win-winsituatie. Potentiële verhuurders mogen zich dus altijd melden”, onderstreept voorzitter De fauw.

 

Voor meer informatie over het Sociaal Verhuurkantoor:

 

Mark Vandenbossche – Maatschappelijk werker SVK

 

mark.vandenbossche@svk-brugge.be – tel. 050 32 74 10


plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

Els Van Gaveren

Proficiat, er is inderdaad nog een lange weg af te leggen, maar er is ook reeds veel gebeurt. Doe zo verder.

geplaatst op zaterdag 31 maart 2018 om 12:54

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: