KABARAVAN PROMOOT SOEP BIJ OCMW BRUGGE
geplaatst op woensdag 28 maart 2018
Goed nieuws voor OCMW-medewerkers die zin hebben in een lekkere kom soep: de KABAravan zal halt houden aan verschillende OCMW-locaties. Het startschot werd dinsdag gegeven, met een bezoekje aan de hoofdzetel. Hongerige medewerkers konden een beker bloemkoolsoep kopen voor 0,50 euro. Dit initiatief wil de werking van sociale kruidenier De KABA bekender maken.
De KABAravan is als mobiele sociale kruidenier een alternatief voor wie niet naar de winkel kan komen. Mensen die het financieel moeilijk hebben, kunnen in de KABA kwalitatieve producten kopen aan verminderde prijs, of zelfs gratis krijgen. Dat gebeurt na doorverwijzing en screening door een sociale dienst. “Toch bereikt de KABA niet iedereen. De winkel ligt in hartje Brugge en is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer voor wie uit deelgemeenten of Zeebrugge komt. De mobiele sociale kruidenier is de oplossing. Naast een verkooppunt wil de mobiele KABA trouwens ook een ontmoetingspunt zijn. In de KABAravan kunnen de mensen een kop koffie of soep drinken en elkaar ontmoeten”, vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.
Die soep wordt gemaakt binnen KABAsta, een ander project van de sociale kruidenier. Leerlingen van De Kade en De Varens maken soep van groenten die we redden van de afvalberg. Iedere dag halen medewerkers van de KABA voedseloverschotten op bij grootwarenhuizen. Voorzitter De fauw:“De leerlingen van beide Brugse scholen gaan beurtelings aan de slag met de overschotten en toveren heel wat creatieve, culinaire bereidingen uit hun koksmuts.”
Met de soepverkoop wil de KABA inzetten op gezonde voeding en voedseloverschotten verwerken tot een waardevol eindproduct. Voor de klanten van de KABA is het een product met goeie prijs-kwaliteitsverhouding dat aan het basisaanbod wordt toegevoegd.
Normaal gezien is de soep enkel voor klanten van de KABA, maar voor de OCMW-medewerkers wordt er een uitzondering op de regel gemaakt, om hen te laten kennis maken met de werking van de sociale kruidenier. “De KABA mag zeker eens in de schijnwerkers gezet worden, want de cijfers liegen er niet om. Waar er in 2012, het eerste volledige werkingsjaar, ‘slechts’ 462 gezinnen over de vloer kwamen, bereikten we in 2017 niet minder dan 708 gezinnen. Deze cijfers bewijzen dat er in Brugge nood is aan dit initiatief en dat mensen die het moeilijker hebben, steeds makkelijker de weg vinden naar de winkel”, besluit De fauw.