Godshuizen ‘De Schipjes’ slaat brug tussen erfgoed, ecologie, sociale economie en welzijn tijdens Open Wervendag

geplaatst op donderdag 03 mei 2018

Zondag 6 mei vindt de 12e editie van ‘Open Wervendag’ plaats. Het aannemersbedrijf ‘A2Z Renovatie’ uit Zedelgem stelt die dag de werf van het godshuizenbeluik ‘De Schipjes’ open voor het publiek.  Samen met de OCMW-verenigingen Mintus, De Schakelaar en Ons Huis wil de firma een brug slaan tussen historisch erfgoed, ecologie, sociale economie én welzijn en zo een duurzame toekomst voor het patrimonium nastreven.De godshuiswoningen in de Peterseliestraat werden meer dan 100 jaar geleden gebouwd om onderdak te bieden aan minder gegoede schippers en havenarbeiders. Sint-Petrus, patroonheilige van de schippers, kreeg zelfs een standbeeld op dit beluik. Doorheen de jaren ondergingen de woningen een aantal grondige renovaties.

Voorzitter De fauw: “Zo’n twee jaar geleden ging een nieuwe, grootschaligere renovatie van start waarbij de focus deze keer op ‘energiebesparing’ ligt. Het is onze doelstelling om de woningen zo energievriendelijk mogelijk te maken. De besparingen wil het OCMW onder andere realiseren door middel van een collectief verwarmingssysteem, een zonneboiler, een warmtenet en een uitgekiend ventilatiesysteem.”

Momenteel is fase 1 van de renovatiewerken volop aan de gang. De gevels werden gerestaureerd. Er werden nieuwe ramen geplaatst en de muren zijn gepleisterd met speciaal isolerende aërolgel. Dit type pleister maakt het mogelijk om historische panden, waar aan de buitengevels niet kan worden geraakt, toch te voorzien van isolatiemateriaal.  Dit innovatief materiaal wordt voor zover geweten voor de eerste keer in Brugge toegepast.  Ook de vloeren van de huisjes worden geïsoleerd met speciale vacuüm isolatieplaten. De vereniging Schakelaar staat in voor de isolatiewerken van het project. Voorzitter De fauw: “Met De Schakelaar krijgt dit verhaal een bredere dimensie, namelijk de ondersteuning van de sociale economie.  Het plaatsen van dergelijk innovatief materiaal toont aan dat ook sociale economiebedrijven op een vlotte manier kunnen ingeschakeld worden in de bouwsector.”

“Naast ecologie en sociale economie heeft het project ook aandacht voor het welzijn van de bewoners van de godshuizen. De woningen worden gebruikt door de vereniging Ons Huis in functie van inclusieve woonondersteuning voor mensen met een beperking. De bewoners krijgen gedurende het ganse renovatieproces de nodige tekst en uitleg. Op die manier laten we hen vertrouwd maken met duurzaamheid en het bewust(er) omspringen met energieverbruik.”, besluit de voorzitter.

Wie de troeven van ‘De Schipjes wil komen ontdekken is zondag 6 mei welkom in de Peterseliestraat 136 – 158, doorlopend van 10 tot 17 uur.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: