Winteropvang ’t Sas & OCMW Brugge: 18 bedden voor kwetsbare thuislozen

geplaatst op donderdag 06 december 2018

Vereniging ’t Sas van OCMW Brugge is opnieuw van start gegaan met winteropvang. Dat gebeurt op het vertrouwde adres in de Havenstraat in Brugge. Nog tot 31 maart zijn er elke nacht 18 bedden beschikbaar voor kwetsbare thuislozen.

 

OCMW-voorzitter Dirk De fauw: “In de Havenstraat bieden we het hele jaar door gratis opvang volgens het bed-bad-brood principe. De nachtopvang beschikt over 10 bedden die permanent bezet zijn. Nu de winter op til is, verhogen we die capaciteit tot 18 bedden. Dit blijft zo tot het eind van de maand maart.”

Wie een slaapplaats wil krijgen in de nachtopvang, moet tijdig registreren. “Dat kan de dag zelf vanaf 11u, op het gratis nummer 0800 200 09”, gaat de voorzitter verder. “We lassen wel zogenaamde stopnachten in, om alle aanmelders een eerlijke kans te geven op een bed. Je kan hier 5 op 8 nachten terecht, voor 3 nachten moeten ‘vertrouwde’ bezoekers zelf een oplossing zoeken. Zo kan iedereen die er nood aan heeft, gebruik maken van onderdak, degelijk sanitair en een verse maaltijd.”

Het initiatief van nachtopvang wordt ook georganiseerd in andere West-Vlaamse centrumsteden zoals Roeselare, Kortrijk en Oostende. Er zijn respectievelijk 20 bedden in Oostende, 20 bedden in Kortrijk en 13 bedden in Roeselare. De ervaring leert dat bezoekers van de nachtopvang ook ‘shoppen’ bij andere opvanginitiatieven tijdens stopnachten, of als de vertrouwde nachtopvang volzet is.  Bij vriestemperaturen of zeer slechte weeromstandigheden vallen de stopnachten in Brugge sowieso weg. Iedereen kan dan een bed reserveren, ook mensen zonder papieren.

Naast het aanbod ‘bed, bad en brood’ wil de opvang bezoekers de weg wijzen naar degelijke opvolging en begeleiding. “Als mensen een individuele hulpvraag hebben, mogen ze die hier uiteraard ook stellen. We willen met dit initiatief de thuisloosheid in onze stad opheffen. Vijf medewerkers en twee vrijwilligers per nacht engageren zich daarvoor. In totaal zijn dat zo’n 45 mensen, die dit verhaal met hart en ziel dragen en mee zorgen voor een warme stad in koude dagen. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Ze mogen steeds contact opnemen via 050/32.76.76 of nachtopvang@sasbrugge.be”, aldus nog OCMW-voorzitter De fauw.

Vorige winter maakten 142 unieke personen gebruik van de winteropvang in Brugge.

De winteropvang in een notendop

  • tot 31/03/2019

  • Havenstraat 2, 8000 Brugge

  • 18 bedden voor kwetsbare thuislozen

  • inbellen en reserveren vanaf 11:00 u op 0800 200 09

  • de dag zelf aanmelden tussen 19:15 u en 19:45 u

  • einde verblijf om 09:00 u

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: