Nieuwjaarswensen bij CD&V Brugge

geplaatst op vrijdag 25 januari 2019

Mevrouw de minister,

Voorzitter, bestuursleden,

Waarde collega’s mandatarissen,

Beste vrienden en sympathisanten van CD&V Brugge,

En vooral beste Bruggelingen,

Een nieuwjaarstoespraak start vaak met een soort jaaroverzicht waarbij we aan de belangrijkste gebeurtenissen van het voorbije jaar 2018 herinnerd worden.  

Ik zal dit niet doen omdat wanneer we de wereld overschouwen dit ons zeker niet in een bijzonder goede stemming zou brengen.  

Ik zou het teveel moeten hebben over ene Donald die tot op vandaag betwist dat er een opwarming van de aarde is. Volgens hem zijn bosbranden het gevolg van slecht bosbeheer. Waar zijn voorgangers zich naar Berlijn spoedden bij de val van de Berlijnse muur, bouwt hij nieuwe muren op de grens van Mexico. 

 

Maar ook dichterbij, in Europa,  zijn er bewindvoerders die solidariteit met de zwaksten in onze samenleving en met slachtoffers van oorlog en geweld niet hoog in hun vaandel dragen. Denk maar aan Victor Orban in Hongarije die arbeiders 400 overuren per jaar wil laten presteren en de baas moet pas na 3 jaar betalen.

 

Er is de Brexit die toch wel een bom legt onder onze Europese eenheid en vertrouwen.  

Dichterbij over Vlaanderen valt moeilijk te spreken zonder de burgemeester van de stad aan de Schelde te vernoemen.  Ik roep nu al geheel Vlaanderen op om te zorgen dat hij geen Minister-president kan worden want wat zal er voor ons, bewoners van “de parking”, nog overblijven.

Maar…als we het jaaroverzicht van Brugge maken dan is het alsof de zon hier is blijven schijnen.  

Ja, het was een fantastisch jaar voor Brugge :

Club en Cercle speelden kampioen.

En dan waren er nog die oktoberfeesten op 14 oktober.   Het was een feest van de democratie en zeker een feest voor CD&V Brugge.  

We hebben SAMEN rechtgezet wat in 2012 verkeerd is gelopen.
Als echte Olympische atleten leefden we heel hard naar ons doel toe, zoals de Rode Duivels op het WK of de Belgische Hokey-ploeg hebben we PLOEG gevormd .   Nooit eerder heb ik zo’n groepsgevoel bij een campagne gevoeld, nooit eerder was er zo’n eenheid te zien in de campagne.  Nooit eerder stonden de 46 kandidaten zo sterk achter hun kopman met de leuze “GO WITH DE FAUW”. 


Vandaag ben ik dan ook zeer dankbaar naar de 46 medekandidaten die 2018 tot een onvergetelijk jaar hebben gemaakt . Alle kandidaten op onze lijst die zich volledig gegeven hebben en ons zo aan 17 zetels hielpen. Van 13 naar 17 + 3 mandaten in het bijzonder comité voor de sociale dienst .  Dit betekent dus dat CD&V Brugge nu 20 mandatarissen heeft en dit is bijzonder lang geleden.
Alexander, Brigitte, Carlos, Doenja, Franky, Hilde, Joannes, Jos, Karel, Martine, Minou, Nico, Olivier, Paul, Pieter en Wouter zijn diegenen die het samen met mij 6 jaar ‘gaan doen’ in de gemeente- en OCMW-raad, en Geert, Ellen en Marc moeten het sociale aspect verder opvolgen.

Als derde stad in Vlaanderen behaalden we met CD&V  32% van de stemmen.  Ter informatie in Antwerpen was het 7% en in Gent 9 %

Na de verkiezingen hebben we ook keuzes moeten maken bij de keuze van de schepenen.  Dit heeft pijn gedaan bij een aantal mandatarissen en ook bij de persoon die dit moest verdedigen .  Dit was het gevolg van :

  • Het feit dat er in elke gemeente een schepen minder is

  • Het feit dat we de opvolging van de wacht willen garanderen

  • Het gevolg van het feit dat wij de burgemeester leveren

  • Het gevolg van het feit dat wij met drie partijen de meerderheid vormen.

De sfeer binnen de fractie en ook binnen het schepencollege is alvast zeer hoopgevend . Maar nogmaals: zonder de inzet van alle 47 kandidaten op de lijst konden ook zij niet juichen. Dus bij deze een dikke merci aan het ganse team van 47 kandidaten!

Mijn dank gaat zeker ook uit naar alle vrijwilligers die zich ingezet hebben in onze campagne. Het plaatsen van borden, plakken van affiches, bussen van flyers, maar bijvoorbeeld ook het moreel steunen van onze kandidaten door ze mee op sleeptouw te nemen, een schouderklopje te geven wanneer het even wat moeilijker ging.
Helemaal vrijwillig. Chapeau! En dus ook een dikke merci aan alle vrijwilligers!

Na de verkiezingen is nu de beleidsperiode aangebroken.
We zijn nog volop aan het werken aan ons bestuursakkoord, maar ik garandeer jullie dat de hoofdlijnen uit ons programma er zeker in terug te  vinden zullen zijn. Iedereen moet zich thuis kunnen voelen in Brugge. Iedereen … met minder stellen we ons niet tevreden.

1 van mijn voornemens heb ik trouwens al in de praktijk laten omzetten, het is een symbolische daad: het zware zwarte hekken in het stadhuis is  weer open. Iedereen van welke rang of stand dan ook is welkom, geen drempels, of hekkens in dit geval, die de burgemeester van zijn inwoners en de toeristen scheiden.

Ook de andere voornemens uit ons verkiezingsprogramma willen we graag in praktijk laten omzetten. We gaan 100, of zelfs 200%, voor een warm, leefbaar, bruisend, ondernemend, mobiel, klantgericht en participatief Brugge. Een Brugge met slimme openbare ruimtes, dat zich niet beperkt tot het ei, maar waarbij ook al onze deelgemeenten die aandacht krijgen die ze allen stuk voor stuk verdienen.

Laat mij alvast een aantal dossiers in de kijker plaatsen zonder er diep op in te gaan:

1° Wij wensen absoluut het vertrouwen in het bestuur te herstellen.  Daarvoor willen we zeer dicht bij de inwoner staan en gaan we met het college on tour, niet één keer maar de volledige legislatuur door. Dit is overigens het DNA van de CD&V midden de mensen.

2° Op korte termijn moet het nieuwe congrescentrum en de evenementenhall op het beursplein gerealiseerd worden

3° Over enkele maanden moet er een definitieve keuze zijn over de locatie van de nieuwe tentoonstellingsruimte voor de musea

4° Wij moeten samen door de zure appel bijten om Zeebrugge de 2° zeesluis te geven die onze haven absoluut nodig heeft.

5° De voorbije eindejaarsperiode waarin 1,1 miljoen bezoekers naar Brugge kwamen in een tijdspanne van 14 dagen bewees eens te meer dat we absoluut werk moeten maken van meer parkings.

6° Na de uitspraak van de Raad van State waarvan ik hoop dat ze eens een tandje bij willen zetten om vlug een uitspraak te doen, wil deze meerderheid snel het pad effenen om een nieuw voetbalstadion voor Club mogelijk te maken waarna ook voor Cercle een bijzondere inspanning kan gedaan worden.

Dit zijn slechts enkele punten uit het zeer ambitieus beleidsprogramma dat in de volgende weken in zijn definitieve plooi wordt gegoten.

Nu is al zeker dat zorgzaamheid en duurzaamheid belangrijke kernwoorden worden in dat plan. Ook zetten we Brugge als sportstad, als slimme stad en als stad van ondernemers in de verf. We gaan voor een financieel gezonde stad, een veilige en vernieuwende stad en we bouwen verder aan een aantrekkelijk Brugge als cultuur- en onderwijsstad en als toeristische trekpleister.

Veel werk voor de boeg, besef ik nu nog meer nu ik dat hier allemaal aan het opsommen ben.

De eerste ervaringen zijn alvast uitermate positief. Overal, zowel bij de diensten als bij de bevolking, worden we enthousiast ontvangen en laten ze op zijn minst toch uitschijnen dat deze bestuursploeg welkom is.

Dames en Heren,

Ook voor onze partij in Brugge komen drukke tijden aan :

1. Straks zijn er bestuursverkiezingen met ongetwijfeld een nieuwe partijvoorzitter een nieuw bureau en een nieuw bestuur.

Ik wil alvast de uittredende voorzitter Mathias Verlee bedanken want hij heeft op een rustige manier de partij door de woelige periode van lijstvorming, coalitievorming en vorming van het schepencollege geleid . Bedankt Mathias .

2. Op 26 mei, dit is over 4 maanden, zijn er terug verkiezingen. En zoals jullie allemaal weten is onze minister Hilde Crevits lijsttrekker voor de Vlaamse verkiezingen hier in West-Vlaanderen. Voor Brugge gaat collega Franky Demon voor het vernieuwen van zijn mandaat als Federaal Parlementslid .

Bij deze wil ik jullie graag oproepen om ook nu in de aanloop naar deze belangrijke verkiezingen voor onze partij, jullie beste beentje voor te zetten. Mensen die graag voor Hilde en/of Franky  of voor andere kandidaten willen meewerken zijn van harte welkom.

Aan Hilde, Franky en alle CD&V kandidaten op de Vlaamse, federale en Europese lijst héél veel succes op 26 mei!

Hilde wij hopen oprecht dat we terug een West-Vlaamse Minister-president kunnen krijgen maar dat die niet in Izegem of Oostende woont maar in Torhout.

Ik besluit en wens jullie allemaal een fantastisch 2019 toe waarin je “gelukkig mag zijn, in goede gezondheid, met toffe uitdagingen, veel lachen en plezier maken, weinig zorgen, kortom een jaar om naar uit te kijken.

Dank je wel !

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: