Voortaan rijdt elektrische shuttlebus in Brugge rond

geplaatst op dinsdag 10 december 2019

Sinds maandag 9 december rijdt een elektrische compact shuttlebus in Brugge. “Met dit proefproject zetten we een nieuwe stap in ons mobiliteitsbeleid”, stelt burgemeester Dirk De fauw. “In ons Mobiliteitsplan stelden we immers duidelijk dat het verkeer op maat van de binnenstad moet zijn. We startten daarom in 2018 een proefproject met compacte shuttlebussen. Nu wordt een van de drie bussen – gedurende drie maanden – vervangen door een elektrisch voertuig. We hopen dat dit De Lijn over de streep trekt om Brugge prioritair als pilootstad voor elektrische bussen te selecteren”.

Partner Keolis, die als exploitant optreedt in het proefproject, koos voor het voertuig Jest Electric  van de busbouwer Karsan. “Met een lengte van amper 5,8 meter onderschrijft het voertuig de keuze voor compacte voertuigen op maat van de historische binnenstad met haar smalle straten. Maar er is meer, ten aanzien van de huidige busjes kent dit voertuig twee grote pluspunten. Ten eerste is het een volledig elektrisch voertuig. Ten tweede is er een verlaagde instapvloer waardoor de bus nog toegankelijker is. En dat het busje ook gezien mag worden, is uiteraard ook een pluspunt”, stelt burgemeester Dirk De fauw tevreden vast.

Het proefproject met de elektrische shuttlebus betekent een nieuwe stap in het proefproject waarbij het stadsbestuur Brugge know-how wenst op te bouwen over een nieuw openbaar vervoerplan voor de binnenstad en bij uitbreiding Brugge. “Het stadsbestuur Brugge verwelkomt het nieuwe decreet ‘Basisbereikbaarheid’ dat een nieuw bussenplan in het vooruitzicht stelt tegen 2021. Het stadsbestuur wil immers naar een nieuw netwerk met compacte én elektrische bussen die de binnenstad bedienen. De deelgemeenten worden dan bediend door voorstadslijnen met klassieke bussen die uiteraard op termijn ook groen moeten rijden. Verknoping tussen beide lijnen gebeurt aan het Station en ’t Zand waar reizigers vlot en comfortabel kunnen overstappen. Met dit proefproject willen we – en dit in nauw overleg met De Lijn – extra inzicht verwerven in elektrische voertuigen. Wat is hun actieradius? Hoe reageren reizigers op zo’n voertuig? … Zaken die we zullen evalueren” zegt burgemeester Dirk De fauw. “Bruggelingen hebben het concept van een compacte stadsbus alleszins omarmd. Nadat we vorig jaar reizigersaantallen hadden die schommelden tussen 50 tot 100 reizigers per dag, werd dit begin 2019 na een bijsturing van het routeschema al vlug 250 reizigers en de laatste vier maanden zitten we zelfs steeds aan gemiddeld 500 reizigers per dag. En het beste moet nu dus nog komen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Ook schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet draagt dit project een warm hart toe: “We streven ernaar om versneld te evolueren naar een duurzame en klimaatrobuuste stad. Door te voorzien in milieuvriendelijke shuttlebussen geven we het goede voorbeeld, en zetten we alweer een stap in de richting van een betere luchtkwaliteit in onze stad.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: