Stad Brugge onderzoekt partnerschap met Ebolowa (Zuid-Kameroen)

geplaatst op woensdag 04 december 2019

In de beleidsnota van Stad Brugge staat opgenomen dat een nieuw partnerschap met een stad in het zuiden onderzocht zal worden.

De Noordzuiddienst en burgemeester Dirk De fauw laten hier geen gras over groeien. Burgemeester Dirk De fauw: “Na grondig onderzoek van mogelijke kandidaat-steden werd in augustus door het schepencollege beslist om de kandidatuur van de stad Ebolowa, gelegen in het zuiden van Kameroen, verder te onderzoeken door een plaatsbezoek te brengen.”

Begin november ging burgemeester De fauw op verkennend bezoek. Hij werd daarbij vervoegd door Nele Brewaeys (verantwoordelijke voor het mondiaal partnerschap van de Stad), Hanne Albers (deskundige van de VVSG inzake stedenbanden), Jean-Yves Elemva en Myriam Leunens (werkzaam in de regio Ebolowa).

Burgemeester Dirk De fauw: “Het doel van dit werkbezoek was om na te gaan of een bestuurlijke en thematische samenwerking met Ebolowa mogelijk is. Enerzijds wil Stad Brugge als Fair Trade en chocoladestad een samenwerkingsverband opzetten met diverse partners hier en in Ebolowa om te komen tot een meer duurzame chocoladeketen. Anderzijds worden ook de mogelijkheden tot bestuurlijke samenwerking tussen beide steden onderzocht.”

Om verschillende redenen werd voor Ebolowa gekozen:

  • Chocolade zit in het DNA van Brugge, cacao in dat van Ebolowa. De provinciestad ligt midden in het evenaarsregenwoud waar cacaoproductie een belangrijke bron van inkomsten is.
  • De cacaocoöperatie integreert de principes van eerlijke handel in hun werking (biologische teelt, geen kinderarbeid, samenwerken voor een betere prijs …)
  • Net zoals Brugge haar ‘Sjokla’ heeft, lanceerde Ebolowa dit jaar haar eigen chocoladereep ‘Keka Wongan’.
  • Ebolowa is één van de weinige steden in Afrika die net als Brugge ‘Fair Trade Stad’ is en er ook actief op inzet met o.a. een label ‘made in Ebolowa’ dat duurzame producenten erkent en verenigt.
  • De stad heeft een sterke ondernemingszin en de ambitie om te evolueren naar een goed uitgebouwde stad met troeven op vlak van o.a. onderwijs, gezondheidszorg en toerisme.

Het bezoek van de Brugse delegatie in Kameroen is zeker niet onopgemerkt voorbijgegaan. De regionale pers ter plaatse schonk veel aandacht aan het bezoek. Ook de nationale minister van handel Luc Magloire Mbarga Atangana en de Belgische ambassadeur wensten met de delegatie in gesprek te gaan over de ambities van Stad Brugge. De nationale Franstalige en Engelstalige televisiezenders interviewden minister Mbarga Atangana en burgemeester Dirk De fauw.

“Dit bezoek toonde aan dat er een aantal gemene delers zijn tussen beide steden, waarvan duurzame productie en consumptie alvast een belangrijk speerpunt wordt. In de komende maanden zal onderzocht worden hoe het partnerschap verder kan geconcretiseerd worden. In maart wordt een delegatie vanuit Kameroen in Brugge verwacht voor een tegenbezoek”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: