Plan heraanleg Sint-Jorisstraat – Vlamingstaat – Vlamingdam goedgekeurd

geplaatst op donderdag 10 september 2020

Het stadsbestuur besliste op maandag 7 september om het ontwerp van de Sint-Jorisstraat, Vlamingstraat en Vlamingdam goed te keuren. Het ontwerp komt deze maand online en inwoners kunnen hun opmerkingen geven. Het gaat om ingrijpende werken, meer bepaald een heraanleg van alle nutsvoorzieningen en het vernieuwen van het rioleringsstelstel.

Start voorbereidende werkzaamheden

Vanaf 19 oktober starten de gefaseerde, voorbereidende werkzaamheden aan de nutsleidingen. Hierdoor zal doorgaand verkeer niet meer mogelijk zijn. De voorbereidende werkzaamheden zullen klaar zijn tegen het bouwverlof van 2021. Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem: “Deze ingrijpende werkzaamheden hebben heel wat voorbereiding gevergd. We starten aan de Academiestraat richting ring. Het is een hoofdas voor tal van leidingen inzake energie, gas, elektriciteit, internetvezels, bekabeling en fiber. We beginnen met het plaatsen van een regenafvoerbuis aan de voorzijde van de woningen. Op die manier moeten geen leidingen onder of door de woningen aangesloten worden.”

Start noodzakelijke riolerings- en bovenbouwwerkzaamheden

De rioleringswerkzaamheden (met diepe putten tot drie meter) zelf en de aanleg van de bovenbouw in de Vlamingstraat, Sint-Jorisstraat en Vlamingdam gaan van start na de goedkeuring van het definitief ontwerp en de gunning. De Stad hoopt te kunnen starten na het bouwverlof van 2021 en rekent op een jaar om deze werkzaamheden te voltooien. “De aanleg en vernieuwing is hoognodig. Niet aanpakken van riolering kan tot gevaarlijke verzakkingen leiden. Bij deze heraanleg kiezen we voor mooie stenen zoals in de Spanjaardstraat. Ook de voetpaden worden in natuursteen aangelegd”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Minder snel door asverschuivingen

Burgemeester Dirk De fauw: “We plannen een asverschuiving ter hoogte van het kruispunt Kortewinkel-Pieter Pourbusstraat, Vlamingbrug, Sint-Jorisstraat 20, kruispunt Kalkovenstraat- Sint Clarastraat en het kruispunt Vlamingdam-Klaverstraat. Ter hoogte van de zijstraten komen er uitritconstructies voor een verhoogde veiligheid van de voetgangers.”

Veilig fietsverkeer

“In Brugge gebeuren veel verplaatsingen met de fiets. Voor het stadsbestuur is de veiligheid van de fietsers prioritair. Daarom voegen we aan deze werkzaamheden een aantal elementen toe dat de verkeersveiligheid van fietsers bevordert zoals de plaatsing van fietsnagels. Daarnaast laten we niet toe dat er voertuigen parkeren op plaatsen waar fietsers uit de tegenovergestelde richting komen.”

Groen, bomen en twee pleintjes

Bij de vernieuwingswerkzaamheden investeert de Stad in extra groen. “Er komen twintig extra bomen, verspreid over 41 plantvakken. Voor de grote plantvakken kiezen we voor notenbomen (zoals in de Ezelstraat). Dit zijn langzaam groeiende bomen met een zuilvormige kroon. In de herfst verkleuren de bladeren in een opvallende goudgele kleur. Doordat deze bomen mannelijk zijn en daardoor geen vruchten dragen, zijn ze uiterst geschikt voor smalle straten. Voor de kleinere plantvakken kiezen we voor de sierkers. Deze zijn smal en geven een prachtig straatbeeld. In het voorjaar verschijnen enkelvoudige witte bloemen, in de herfst krijgt het blad een mooie oranje tot roodpaarse herfstkleur”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. 

Deze plantvakken komen in de verbrede voetpaden (waar de breedte het toelaat) en op de twee pleintjes ter hoogte van de vroegere Heilig Hart kerk en ter hoogte van de hogeschool.

“De bewoners kunnen meteen ook gevelgroen aanvragen en de school Howest laat ook toe om vier bomen te planten in het groen voor de school (in het kader van ikwileenboom@brugge.be). Het worden pleintjes met plantvakken, fietsstelplaatsen en mooie zitelementen.”

Bushaltes

De bussen zullen tijdens de werkzaamheden (vanaf eind oktober) via de Langerei en voor een deel via de Noordzandstraat en Geldmuntstraat worden afgeleid en niet langer via Vlamingstraat. “Na de werkzaamheden zullen de bushaltes op het tracé verdwijnen. Automatisch brengt dit een vermindering van het aantal bussen in de straat met zich mee. Het nieuwe vervoerplan voorziet in andere opstapplaatsen en kleinere bussen in de stad. Deze zullen ook opnieuw door de Geldmuntstraat en Noordzandstraat rijden tijdens de week. Na de werkzaamheden zal er enkel op zaterdag en zondag busverkeer mogelijk zijn door de Sint-Jorisstraat”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Wat volgt?

Na deze werkzaamheden plant de Stad rioleringswerkzaamheden en een volledige heraanleg van de Jan Miraelstraat (die evenwijdig loopt met de Sint-Jorisstraat). “In de binnenstad staan ook nog werkzaamheden op stapel aan het Sint-Annaplein, Joost De Damhouderstraat en het Boterhuis. In 2022 pakken we de riolering en bovenbouw van de Potterierei aan”, aldus schepen Mercedes Van Volcem.

Fasering

  1. Voorbereidende werken:
  • 19 oktober 2020 – start werkzaamheden nutsmaatschappijen
  • Voor bouwverlof 2020 – einde werkzaamheden nutsmaatschappijen
  1. Start infrastructuurwerkzaamheden:
  • Na bouwverlof 2020
  • Duurtijd 12 maand

Prijs van de werkzaamheden ten laste Stad Brugge staat geraamd op 750.000 euro (bovenbouw).

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: