De FR30 : fietsring wordt stadsfietsroute

geplaatst op donderdag 19 november 2020

Brugge wil in de toekomst blijven groeien als fietsstad. Daarvoor is echter een opwaardering van het fietsnetwerk nodig. De fietspaden zijn vandaag vaak te smal voor het stijgend aantal fietsers en de fietsinfrastructuur zit dikwijls op haar limiet. Het college van burgemeester en schepenen verleende zijn goedkeuring voor de ontwikkeling van het concept van een stadsfietsroute door het internationaal consortium Copenhagenize DesignCo, West 8 en Vectris in het kader van het Europese project Handshake.

Burgemeester Dirk De fauw: “Met concept en ons toekomstplan ‘stadsfietsroute’ kiezen we voor een fietsinfrastructuur op maat van de Bruggeling en zijn stad, de Brugse werknemers en scholieren. We spreken niet meer van een fietsring, maar bewust van een stadsfietsroute. Een fietsring volgt de auto-logica en roept een beeld op van een stenen vlakte waar doorstroming en snelheid primeert. Dit zou een gemiste kans zijn. Brugge heeft immers een uniek DNA dat niet enkel gerespecteerd moet worden, maar dat ook versterkt kan worden door de fietsers.”

De visie van een stadsfietsroute reikt bouwstenen aan voor de ontwikkeling van de FR30 die geënt zal worden op de rand van het Brugse ei. Daar zijn de uitdagingen het grootst. “Aan de oostzijde van de Brugse binnenstad, kant Sint-Kruis/Assebroek, wordt geopteerd voor een ladderstructuur, een dubbele structuur langs de ringvaart met verknoping aan de historische stadspoorten. Aan de zijde binnenstad lanceren we het idee om de vestingstraten als Boninvest en Gentpoortvest te transformeren in fietsstraten. Deze ingreep biedt een oplossing voor de actuele ondermaatse fietsinfrastructuur, respecteert ook de vesten en haar gebruikers zoals ook voetgangers en joggers”, verduidelijkt Maarten van de Voorde, directeur van West 8. “Aan de zijde R30 zou dan een functioneel dubbelrichtingsfietspad kunnen komen. Dit vraagt nog nader onderzoek.” Zo werd de oefening gemaakt voor de volledige FR30. Aan de westzijde wordt de capaciteitsuitbreiding gezocht in het toepassen van fietsstraten, namelijk de vestingstraten Guido Gezellelaan en Hendrik Consciencelaan. Hierdoor kunnen de te smalle fietspaden vergroend worden en bij de groene vesten worden ingelijfd.

Aan de noordzijde van de Brugse binnenstad wordt geopteerd om de FR30 te enten op de vesten (Houtkaai – Kolenkaai - …).

Aan de zuidzijde wordt dan weer een belangrijke rol toegedicht aan de koppeling van de FR30 met de toekomstige fietssnelwegen F6 (Gent) en F32 (Torhout) in de stationsomgeving.

Burgemeester Dirk De fauw: “Het concept is het resultaat van een intense dialoog met Bruggelingen en fietsexperts uit binnen- en buitenland. In de komende maanden diepen we het concept van de stadsfietsroute verder uit en maken we een eerste planning op. De FR30 zal immers niet van vandaag op morgen gerealiseerd kunnen worden. Met het wijkmobiliteitsplan Christus-Koning zetten we al de eerste stappen. Met de landschapsbrug aan het station nemen we de handschoen op om een van de belangrijkste Brugse verkeersknopen te ontwarren.”

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: