Brugge op koers voor klimaatneutraliteit in 2050

geplaatst op dinsdag 09 maart 2021

Brugge wil de uitstoot van CO2 op haar grondgebied sterk verminderen en dat lijkt steeds beter te lukken. Uit de evaluatie van het klimaatplan 2020 blijkt dat de CO2 uitstoot tussen 2011 en 2020 naar schatting meer dan 10 procent gedaald is. Dat is minder dan de verhoopte 26 procent, maar toch een hele sterke prestatie als je in rekening brengt dat het klimaatplan 2020 pas echt op kruissnelheid kwam vanaf 2015. In vergelijking met andere steden scoort Brugge vrij hoog.

“De kentering is ingezet en nu komt het er op aan om deze positieve evolutie vast te houden en te versnellen” zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet. “En dat kan: de krijtlijnen voor het klimaatplan 2030 zijn uitgezet: we willen tegen 2030 minstens 40 procent minder CO2 uitstoten. Door minder fossiele brandstoffen te gebruiken in het verwarmen en voor onze mobiliteit en meer lokale hernieuwbare energie op te wekken via wind en zon moet dit lukken.”

Brugge hernieuwbare energiestad van Vlaanderen

Opvallende vaststelling is dat Brugge gerust de hernieuwbare energiestad van Vlaanderen genoemd mag worden. De hoeveelheid lokaal opgewekte hernieuwbare elektriciteit is vandaag al ongeveer 30 procent van wat er aan elektriciteit verbruikt wordt in Brugge. Daarmee staat Brugge bovenaan de lijst van de Vlaamse steden.

“Brugge heeft met haar ligging aan de zee en haar grote grondgebied veel mogelijkheden om windenergie op te wekken. Deze troef willen we ook in de toekomst verder uitspelen. Ook voor het opwekken van zonne-energie is er nog veel potentieel en moeten we samen op inzetten”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Zeebrugge moeten we als toekomstig energie-hub verder alle kansen geven, en dat zal met de fusie met de haven van Antwerpen versterkt worden.”

Link: https://klimaat.brugge.be/
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: