Een op vijf koppels doneert stadsgeschenk aan projecten in partnerstad Ebolowa in Kameroen

geplaatst op 6 oktober 2021

Bij grote levensgebeurtenissen ontvangen Bruggelingen traditioneel een attentie van de Stad. Sinds januari kan men er ook voor kiezen om de geldwaarde van de attentie integraal te doneren aan projecten in Ebolowa, de partnerstad in Kameroen. Acht maanden later blijkt dit een succes te zijn en staat de teller reeds op 8.460 euro. Dit bedrag draagt bij aan de realisatie van een plantenkwekerij en herbebossingsprojecten in Ebolowa. 

 

“In januari vernieuwde Stad Brugge het aanbod voor attenties aan wettelijk samenwonenden, gehuwden, jubilarissen en 100(+)-jarigen. De meesten kiezen voor een waardebon (variërend tussen 25 en 100 euro) die ze kunnen spenderen aan lokale horeca-, winkel- of cultuurbeleving. Hiermee geeft men de sector ook een duwtje in de rug. Een op vijf koppels kiest ervoor om de geldwaarde van de bon integraal te doneren aan projecten in Ebolowa, onze partnerstad in Kameroen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Stad Brugge en Ebolowa werken samen aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s. Dit zijn 17 doelstellingen die wereldwijd worden gebruikt als kompas om van een land, stad of buurt een leefbare plek te maken. Een van de concrete projecten in dit kader, is de realisatie van meer groen in de stad door herbebossing.

 

De Kameroense stad is immers omgeven door tropisch regenwoud dat zorgt voor voedsel, brandhout en remedies tegen bepaalde ziekten. Het woud wordt intensief ontgonnen, wat een grote impact heeft op het voortbestaan ervan. Ter compensatie van de houtkap levert Ebolowa inspanningen om te herbebossen en om straten, parken en scholen te beplanten. Dit verbetert de luchtkwaliteit, zorgt voor meer biodiversiteit én schaduwzones in de warme stad.  Om dit te kunnen realiseren, wordt eind 2021, begin 2022 gestart met een ‘pépinière’ of plantenkwekerij. Zo’n 250 jongeren krijgen vanuit het lokale sociale tewerkstellingsprogramma een opleiding tot groenarbeider. Zij verzorgen de bomen en planten in de pépinière en planten ze vervolgens op verschillende plaatsen in de stad.

 “Ook de komende jaren zal Stad Brugge de optie behouden om te doneren aan een concreet project in Ebolowa. De focus zal dan op drinkbaar water liggen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

 
http://www.brugge.be/mondiaal-partnerschap