Brugge zet van alle centrumsteden meest in op de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen

geplaatst op vrijdag 17 december 2021

Stad Brugge is de centrumstad in Vlaanderen die het meest inzet op Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in 2021. Dat blijkt uit de SDG-monitor.

 

Begin oktober lanceerde adviesbureau IDEA Consult de vernieuwde SDG-monitor. Met deze monitor kunnen gemeenten opvolgen hoe goed ze bezig zijn om de duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren. Via de monitor is het mogelijk om Vlaamse gemeentes met elkaar te vergelijken. Ook een specifieke score per doelstelling kan men via de tool raadplegen. Met een score van 47,82 laat de hoofdstad van West-Vlaanderen alle andere centrumsteden achter zich.

 

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen

Bij aanvang van deze legislatuur zette Stad Brugge de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’S) van de VN centraal in haar beleidsprogramma. “Alle 17 doelstellingen raken aan lokale bevoegdheden en kunnen niet gerealiseerd worden zonder de inzet van steden en gemeenten. Het is op lokaal niveau, dicht bij de bevolking, dat de uitdagingen zich laten voelen en dat ook  de oplossingen liggen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

 

Het Brugse stadsbestuur vertaalde de duurzaamheidsdoelstellingen in een aantal concrete acties en actieplannen. Zo werd duurzaamheid een belangrijk criterium bij openbare aanbestedingen. Er werd een klimaatplan uitgerold, waarbij de Stad de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met veertig procent wil reduceren. In de nieuwe visienota toerisme werd de link gelegd met een aantal van de duurzaamheidsdoelstellingen. In het kader van een lokaal sociaal beleid werden de actieplannen getoetst op hun duurzaamheid. Met het burgerbudget wil de Stad werk maken van een duurzaam partnerschap tussen bestuur en burgers.

 

“De SDG’s zijn voor ons een graadmeter om ons duurzaam beleid de komende jaren verder aan te passen en vorm te geven”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Als stadsbestuur willen we een trekkersrol opnemen om deze lokale vertaling te maken van de duurzaamheidsdoelstellingen, samen met de vele partners en inwoners van onze stad. Het doet ons veel plezier dat Brugge aan de kop staat op het vlak van de inzet voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen.”

 
Link: https://www.sdgmonitor.be/
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: