Schipdonkkanaal. Geen objectieve ecologische bezwaren.
geplaatst op donderdag 09 februari 2012
Deze middag nam de Commissie Mobiliteit van het Vlaams Parlement kennis van de resultaten van 2 onderzoeken naar de effecten van de aanpassing van het Schipdonkkanaal. Beide onderzoeken kwamen tot de conclusie dat deze verbreding niet tot objectieve ecologische problemen zal leiden.
Professor Frank Mostaert van het Waterbouwkundig Laboratorium kwam tot de conclusie dat er voldoende water is om het kanaal te bevoorraden. Walter Mondt van studiebureau Ecorem concludeerde op zijn beurt dat de verzilting beheersbaar is.
Patrick Moenaert en Dirk De fauw zijn opgetogen over deze onderzoeksresultaten. De aanpassing van het Schipdonkkanaal is immers van zeer groot belang voor de ontsluiting van de Zeebrugse haven en bijgevolg voor de economie in de gehele regio, maar ook en vooral voor de leefbaarheid en de bereikbaarheid van Brugge. Wie nu vanuit Assebroek, St-Kruis of St-Jozef ... van en naar de binnenstad wil, beseft elke dag dat de Brugse ringvaart veel te klein is om een wereldhaven te ontsluiten.
Zij hopen dat deze resultaten zullen leiden tot een stroomversnelling in dit dossier en een beslissing ten gunste van de noodzakelijke verbreding.
Jos Verniest
Zeer goed nieuws!
Zeebrugge verdient inderdaad veel en veel beter. Want inderdaad, de verkeersproblemen worden voor de hele streek alleen maar groter en problematischer. We mogen er niet aan denken wat voor verkeersinfarct er anders zal zijn wanneer de economie in de toekomst herneemt. De economische toekomst van, en vooral de werkgelegenheid in de haven zijn voor de regio uitermate belangrijk en moeten dus alle mogelijke kansen krijgen.
Jos Verniest