3000° huurwoning van Vivendo te Sint-Michiels

geplaatst op maandag 02 juli 2012

Maandag sneed Dirk De fauw als voorzitter van Sociale Huisvestingsmaatschappij Vivendo de feesttaart aan naar aanleiding van de verhuring van de 3000° woning van Vivendo.  Deze 3000° woning is gelegen te Sint-Michiels.

Deze 3000° woning is geen eindpunt voor Vivendo.  Momenteel is Vivendo bezig met de bouw van 180 bijkomende koop- en huurwoningen op verschillende locaties.  Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de renovatie van het bestaande patrimonium.  Prioriteit gaat daarbij naar energiebesparende maatregelen, zoals het plaatsen van dakisolatie en dubbel glas.

Bij de inhuldiging van de 3000° woning werd ook het jaarverslag 2011 voorgesteld.  Daaruit bleek dat de nood aan sociale woningen nog altijd hoog is.  Ondanks de strenge eigendoms- en inkomensvoorwaarden is er nog altijd een wachtlijst van 2.000 personen.  De wachttijd voor een sociale woning wordt daardoor onaanvaardbaar lang, met wachttijden die in Brugge oplopen tot 6 jaar.

Opmerkelijk is ook de vaststelling in het jaarverslag dat 90 % van de huidige huurders nog altijd onder de strenge inkomensgrens valt om in aanmerking te komen voor een sociale woning.  Bij de resterende 10% gaat het in meerderheid om gezinnen die dan wel een inkomen boven de 30.000 euro hebben, maar door hun kinderlast toch aan de voorwaarden voldoen.

Slecht een kleine minderheid van de huurders zou bij een vernieuwde aanvraag op vandaag niet meer in aanmerking komen doordat hun inkomen gestegen is.  Deze mensen betalen echter hogere, marktconforme huurprijzen.

Deze vaststelling plaatst vraagtekens achter de bewering van sommige politici dat de verkeerde doelgroep gebruik maakt van de sociale woningen.

Download hier de presentatie van het jaarverslag.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: