Nood aan bijkomende volkstuintjes in Brugge

geplaatst op vrijdag 24 augustus 2012

Dirk De fauw, lijsttrekker bij de komende gemeenteraadverkiezingen, maar ook provinciaal voorzitter van de vereniging “ DE VOLKSTUIN”, roept Stad Brugge op om nieuwe volkstuinparken in te richten.  Hij reageert daarmee op het initiatief van de Vlaamse Regering om gemeenten en verenigingen die een volkstuin inrichten, financieel te ondersteunen. Vlaams Minister-President Kris Peeters voorziet hiervoor een budget van 300.000 euro.

In Brugge is er momenteel een tekort aan volkstuinen.  Met de volkstuinen in het Provinciaal Domein Tillegem beschikt Brugge immers maar over één groot volkstuinpark, met daarnaast nog enkele eerder kleinschalige initiatieven in Sint-Pieters, Zwankendamme en Zeebrugge.    De wachtlijsten voor een volkstuintje zijn momenteel zeer lang door het geringe aanbod én door het beperkte verloop van de volkstuiniers.  Percelen komen meestal pas vrij bij het overlijden van de tuinier.  Ook recent onderzoek door UGent wees uit dat er in onze provincie dringend nood is aan bijkomende volkstuinen. Initiatiefnemers kunnen bij Vlaanderen projectvoorstellen indienen tot voorjaar 2013.  De nieuwe parken moeten tegen 2014 gerealiseerd zijn.  Dirk De fauw vraagt aan het schepencollege dan ook om onmiddellijk opdracht te geven aan de  stedelijke diensten om in de  Brugse binnenstad en in de deelgemeenten nieuwe volkstuinparken uit te bouwen, naar het voorbeeld van de volkstuinen in Tillegem.  De West-Vlaamse vereniging DE VOLKSTUIN is graag bereid bij het uittekenen van het concrete plan en de uitbatingswijze bijstand te verlenen.  Dirk De fauw wordt in dit voorstel gesteund door de Brugse CD&V die de inrichting van nieuwe volkstuintjes in haar verkiezingsprogramma opnam. Volkstuinen zijn ontstaan in de periode van de industriële revolutie, toen arbeidskrachten vanuit het platteland naar de cité’s werden gebracht en in hun eigen voedselbehoeften dienden te voldoen en een stukje grond ter beschikking kregen om groenten en fruit te telen. Na de tweede wereldoorlog raakten de volkstuinen in verval omdat de mensen de winkel opzochten om groeten en fruit te kopen. Momenteel is er een sterke revival van de volkstuinen.  Heel wat mensen wonen in appartementen of woningen met een heel klein stukje grond waardoor een keuze moet gemaakt worden tussen siertuin en een moestuin.  Omwille van de kinderen en kleinkinderen wordt vaak geopteerd om de tuin tot sier- speeltuin om te vormen. Toch zijn heel wat mensen vragende partij om een klein perceeltje, 50 à 100 m² te benutten voor het kweken van eigen groenten en fruit.   Een zeer ontspannende en leuke hobby.  Volkstuinen van vandaag staan dan ook voor ontmoetingen, gezelligheid, recreatie, en een stuk natuurbeleving in de stad of de onmiddellijke rand van de stad.  Ook de sociale rol van de volkstuinen mag niet onderschat worden.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 

proot paul

als voorzitter van de afdeling dudzele kan ik een volkstuinpark enkel toejuichen. Het is voor iedereen die geinteresseerd is, een unieke manier om je eigen groentjes te telen als je thuis geen plaats hebt.Maar niet te vergeten een heel belangrijk sociaal contaktpunt om eens over de gewone alledaagse dingen te babbelen
Terwijl je zaden,planten en kennis kan uitwisselen.

geplaatst op dinsdag 25 december 2012 om 14:09

Yvette Kemel

Een zeer goed idee. Meer ruimte voor volkstuintjes betekend ook minder bebouwde percelen en daar kunnen we alleen maar beter van worden.

geplaatst op zondag 26 augustus 2012 om 13:21

SNAUWAERT ERIK

Ik pleit ervoor om bij de ontwikkeling van Caethemgoed , het buffergebied tussen Dudzele en de haven van Zeebrugge, een zone te voorzien voor de aanleg van volkstuintjes voor de bewoners van het noorden van Brugge.
Dit is een unieke gelegenheid om het aantal volkstuintjes in Brugge uit te breiden.
Erik Snauwaert - Dudzelenaar en raadslid Brugge

geplaatst op vrijdag 24 augustus 2012 om 16:34

Bernard De Cuyper

mooi en nodigt uit om te lezen!!!
volkstuintjes blijven in trek!
goed dat we hier rekening mee houden in het komend beleid!!!

geplaatst op vrijdag 24 augustus 2012 om 16:09

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: