Nood aan kunstsecundair muziekonderwijs in Brugge

geplaatst op dinsdag 04 september 2012

Het nieuwe schooljaar is weer van start gegaan.  In een stad als Brugge, waar op meer dan 40 plaatsen secundair onderwijs wordt aangeboden, is dit duidelijk te merken. Ondanks het grote en diverse onderwijsaanbod, is er in Brugge echter een groot hiaat, met name in het kunstsecundair onderwijs. Wie voltijds muziekonderwijs wil volgen, kan hiervoor niet in Brugge en ook niet elders in West-Vlaanderen terecht.

Wie in Brugge muziekonderwijs wil volgen, kan hiervoor terecht aan het Stedelijk Conservatorium in de Sint-Jacobstraat, maar dus niet voor een voltijdse opleiding.  Voltijds kunstsecundair onderwijs vind je in Brugge aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten in de Katelijnestraat, maar daar  kan je dan weer niet terecht voor de richting muziek. Daarvoor moet je naar Gent, Brussel of Antwerpen.  Doodzonde dat we bij gebrek aan een geschikte opleiding, dat creatief talent in volle wasdom al meteen onze stad uit moeten sturen! En dat voor een stad die in het nabije verleden nog Europese Culturele hoofdstad was.

Een groot gemis voor Brugge en voor heel West-Vlaanderen! Wie professioneel muzikant wil worden en het er het talent voor heeft, is niet gebaat bij 1 of 2 uur muziekonderwijs per week. Aan deze jongeren moeten we voltijds muziekonderwijs kunnen bieden, op topniveau. Met een broedplaats voor jong talent als De Werf en met een belangrijke culturele speler als het Concertgebouw kan het niet dat Brugge op onderwijsniveau achterblijft.  Gepassioneerde jonge muzikanten tonen we al meteen de weg naar Gent en Antwerpen, terwijl we deze creërende kunstenaars, dat talent van eigen bodem, zo nodig hebben in de cultuurstad die Brugge wil zijn. 

Daarom pleit CD&V Brugge voor een goed uitgebouwde afdeling muziek in het kunstsecundair onderwijs in Brugge.  West-Vlaams muzikaal talent moet zich in Brugge kunnen ontplooien. 

CD&V Brugge ziet overigens nog hiaten in de begeleiding van creatief talent.  Ook voortgezet kunstonderwijs (18+) is pijnlijk afwezig in heel West-Vlaanderen. Voor film, theater, muziek (Muziekwetenschappen zowel als Conservatorium), sturen we onze jongeren alweer richting Gent, Antwerpen, Leuven of Brussel. Voortgezet kunstonderwijs zou een evidentie moeten zijn in Brugge. Talent van West-Vlaamse bodem én daarbuiten moet hier kunnen groeien en bloeien. De podia voor al dat (muzikaal) talent hebben we al : De Werf, het Concertgebouw, de Stadsschouwburg, Magdalenazaal,... Nu nog de opleiding!  Brugge verdient het!

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: