Nederlands op de werkvloer

geplaatst op dinsdag 22 april 2014

'Nederlands op de werkvloer’ is een project voor mensen met beperkte communicatieve vaardigheden in de Nederlandse taal, maar voor wie tewerkstelling toch aangeraden is.

Na een jaar van opleiding en begeleiding hebben 16 deelnemers het project succesvol doorlopen en hiervoor een attest ontvangen.

Er worden heel wat inspanningen geleverd in het gewone aanbod van Nederlands voor anderstaligen en er zijn ook aanvullende projecten zoals ons OCMW-voortraject ‘Taalent’. Maar toch blijken een aantal cliënten geen vorderingen meer te maken in het Nederlands als contacttaal. Het is dan ook weinig zinvol om hen een taaltraject te laten volgen voorafgaand aan een tewerkstelling. We kunnen deze mensen beter inschakelen in een begeleide vorm van tewerkstelling, met extra aandacht voor de taalvaardigheid die nodig is op de werkvloer.

Het project ‘Nederlands op de werkvloer’ wil hieraan tegemoetkomen. Het bestaat uit drie luiken: opleiding, begeleiding en individuele opvolging. Tijdens de opleiding wordt er op interactieve wijze vorming geboden. Er wordt in groep gewerkt aan de Nederlandse taalvaardigheid, gericht op de kennis die specifiek nodig is op de werkvloer.

In het onderdeel begeleiding wordt de klemtoon gelegd op de eigenheid van de deelnemers. Er wordt opnieuw in groep gewerkt rond een aantal thema’s die eerder persoonsgericht zijn. Cultuurverschillen, attitudes, communicatieve en sociale vaardigheden zijn hier enkele voorbeelden van.

Dit wordt aangevuld met individuele gesprekken met de deelnemers en hun omkadering op de werkplek. Zo wordt er niet alleen gewerkt aan de competentieverhoging van de persoon zelf, er wordt ook gewerkt aan de werkomgeving en de cursisten op de werkvloer.

Voor het opleidings- en begeleidingsluik kon het OCMW rekenen op de vzw Mentor als partner. Het project werd mogelijk dankzij de steun vanuit het Europees Sociaal Fonds. Vanuit de positieve ervaringen met dit eerste project, werd besloten om een nieuw project in te dienen. Dat werd ondertussen al goedgekeurd en start eind april. De Sociale Dienst is al begonnen met de screening van de deelnemers.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: