De vereniging ’t Sas is een samenwerkingsverband tussen het OCMW, de stad Brugge en CAW Regio Brugge. Het inloopcentrum van ’t Sas richt zich tot personen die in een situatie van kansarmoede leven en biedt:
De mogelijkheid tot ontmoeting, ontspanning en vormende activiteiten.
Praktische dienstverleningen zoals: een douche, wasmachine, droogkast en computer met internet.
Een laagdrempelig onthaal waar personen hun verhaal kunnen doen en doorverwezen kunnen worden naar de juiste hulpverleningsdienst(en).
De mogelijkheid om mee te werken als vrijwilliger en zo een zinvolle daginvulling te realiseren.
Brugse leerlingen van het VTI en de academie hebben het inloophuis van Vereniging 't Sas in een nieuw kleedje gestoken. In aanwezigheid van OCMW-voorzitter Dirk De fauw (CD&V) is het vernieuwde inloophuis gisteren officieel geopend.
Sinds oktober van vorig jaar zijn Brugse leerlingen bezig geweest om de ontmoetingsplaats voor mensen met verminderde welzijnskansen, gelegen in de J. Sebrechtsstraat, op te frissen. De leerlingen van het vijfde jaar Artistieke Opleiding van de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten leverden het ontwerp, de leerlingen Schilder- en Decoratietechnieken van het VTI voerden de plannen uit.
‘Door hun inzet is de ruimte een jong en fris concept, waardoor hopelijk ook veel jonge mensen die in de armoede zitten, hun weg naar hier vinden', zei De fauw. Behalve een nieuwe aanblik kreeg het inloophuis ook een nieuwe bar. Vrijwilliger Patrick Dooms komt drie dagen per week een handje toesteken. ‘We krijgen vooral jonge daklozen over de vloer, maar ook mensen zonder financiële problemen vinden hun weg naar hier', zegt hij. ‘Zij komen naar hier om te kaarten, te praten of gewoon voor de gezelligheid.'
Sinds de vernieuwing is het aantal bezoekers bovendien fel gestegen. ‘Vroeger waren het er ongeveer zestig, nu komt er wel tot negentig bezoekers per dag', bevestigt Dooms. ‘Dat zijn cijfers waar veel cafés jaloers op zijn', vindt OCMW-voorzitter De fauw. ‘Voor mensen die het moeilijk hebben, is het inloophuis een warm nest waar ze even op adem kunnen komen. De activiteiten die hier georganiseerd worden, halen bovendien heel wat mensen uit hun isolement en daardoor zetten zij vaker de stap naar het reguliere vrijetijds- en dienstverleningsaanbod.'