Duo- en rolstoelfietsen

geplaatst op dinsdag 09 april 2013

Het Brugse OCMW heeft een duo- en rolstoelfiets aangekocht voor de woonzorgcentra. Op die manier willen ze de senioren meer laten bewegen, ook diegenen die in een rolstoel zitten. Beide fietsen beschikken over een elektrische trapondersteuning.

De rolstoelfiets is een ideale fiets voor bewoners die volledig rolstoelgebonden zijn. Die mensen vertegenwoordigen een grote groep binnen onze woonzorgcentra, maar bewegingsactiviteiten zijn voor hen soms minder evident. Met de rolstoelfiets kunnen we hen toch de mogelijkheid bieden om actief deel te nemen aan openluchtactiviteiten en de wijde omgeving te verkennen.

De fiets is voorzien van een handige, kantelbare oprijplaat, zodat de rolstoelgebruiker in z’n eigen rolstoel kan blijven zitten en op een makkelijke en veilige manier gefixeerd kan worden. Een speciale constructie zorgt voor een stabiele wegligging en een comfortabel gebruik. Tijdens het fietsen kan er goed gecommuniceerd worden, wat belangrijk is voor het sociale aspect.

De duofiets of ‘side by side tandem’. Die is geschikt voor bewoners die zelf nog kunnen trappen. Het grote verschil met een gewone tandem is dat je gezellig naast elkaar kan zitten, in plaats van achter elkaar. Doordat de stoelen naast elkaar staan, hebben beide ‘trappers’ evenveel uitzicht en ze kunnen meer aandacht voor elkaar hebben. Het grote voordeel is dat er zo een leuk contact ontstaat tussen de gebruikers. Naast een gezonde fietstocht, is het dus ook een sociaal en gezellig gebeuren, dat zelfs therapeutisch kan werken. De duofiets heeft geen instap en de zittingen zijn draaibaar. Op de fiets plaatsnemen is dus heel eenvoudig. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat veel actieve bewoners van deze fiets zullen kunnen genieten.

Beide fietsen beschikken over elektrische trapondersteuning. Door aan het handvat te draaien kan je bij wijze van spreken ‘gas geven’. In het geval van de rolstoelfiets kan de fietsende medewerker  (of het familielid) bepalen hoeveel ondersteuning hij wil ervaren. Bij de duofiets kan je met die ondersteuning bepalen of de bewoner meefietst en hoeveel die meefietst. Dat kan gaan van totale passiviteit, tot volledig meefietsen. Deze motor is geruisloos, en om u gerust te stellen: uitgerust met ‘traction control’. De motor kan dus niet doorslippen op een gladde ondergrond.

Deze fietsen zijn ideaal om ons vernieuwde bewegingsbeleid op wieltjes te laten lopen! Vanaf nu kunnen we alle bewoners een belevingsmoment aanbieden in de omgeving van het woonzorgcentrum waar ze verblijven.

De fietsen aankopen is één zaak, maar er werd ook aan een aantal praktische zaken gedacht. Onze medewerkers hebben een aantal routes uitgestippeld in de directe omgeving van het Woon en zorgcentrum. Er werd ook een overkoepelend reservatiesysteem uitgedacht, zodat de fietsen op een goeie manier uitgewisseld kunnen worden tussen de verschillende woonzorgcentra.
Uiteraard worden medewerkers, familie en vrijwilligers niet ‘in het diepe gegooid’. We bieden hen een goede, persoonlijke opleiding aan. Via een beknopte handleiding kunnen zij het gebruik van de fietsen leren kennen. Op die manier zorgen we voor een optimale begeleiding van de bewoners.
Daarnaast hebben we een goeie ongevallen- en diefstallenverzekering afgesloten en er werd ook gedacht aan de aankoop van een heel degelijk kettingfietsslot.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: