Bloedgeven-van levensbelang!

geplaatst op dinsdag 24 september 2013

Sinds enkele maanden ziet de bloedtransfusiedienst van het ziekenhuis een duidelijke daling van het aantal donoren.  Dit is echt een trend waar we ons zorgen over maken. 

Tijdens de eerste 5 maanden van dit jaar stellen we een daling van het aantal bloeddonoren vast met maar liefst 21% t.o.v. het jaar 2011.

Wat betreft de aferese (plasmadonatie) stellen we een daling vast met 9% t.o.v. 2011.

De oorzaak ligt vermoedelijk aan de gewijzigde wetgeving rond de compensatietijd!

De vrije dag die aan ambtenaren werd gegeven naar aanleiding van een bloedgifte, is door het Europese Hof van Justitie in een recent arrest beschouwd als een vergoeding. Het geven van een dergelijke vergoeding voor een bloedgift is echter, ook door de Belgische wetgeving, verboden.

Ook medisch gezien is een volledige recuperatiedag voor een bloedgifte veel te ruim genomen. Vroeger ging men er van uit dat je een hele dag nodig had om te recupereren. Vandaag volstaat een half uurtje rust.

Zowel het ziekenhuis als het OCMW passen op heden nog steeds de oude regelgeving toe, andere overheidsdiensten zoals Stad Brugge passen reeds de nieuwe wetgeving toe.

Ongeacht de wetgeving gaat het hier vooral om ‘de goede daad’!

Dat bloed geven levens redt, hoeft geen verdere uitleg. Elke dag hebben mensen bloed nodig: na een operatie, een bevalling, een verkeersongeval…

We doen hierbij dan ook een warme oproep aan iedere gezonde persoon tussen de 18 en 70 jaar om wat tijd vrij te maken om bloed, bloedplaatjes  of plasma te komen geven in de bloedtransfusiedienst van het ziekenhuis ongeacht de recuperatietijd die men krijgt.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: