Nachtopvang voor daklozen
geplaatst op dinsdag 19 november 2013

De centrumsteden maken zich op voor de opvang van daklozen tijdens de wintermaanden maar in Brugge gaan we een stap verder.
Voortaan zullen daklozen het hele jaar door een slaapplaats vinden. Het OCMW stelt daarvoor een pand met 8 plaatsen ter beschikking en werkt daarvoor samen met het CAW Regio Brugge, de Vereniging 't Sas en vrijwilligers.
Als OCMW Voorzitter maar ook als sociaal geëngageerd persoon voelde ik me geroepen om maandagnacht 18/11 in de nieuwe nachtopvang in de Calvariebergstraat te overnachten en ik moet zeggen dat ik het ervaren heb als een 'warme' opvang!
Maandagavond 18 november ging in Brugge de nachtopvang voor daklozen van start. De voorbije jaren sloegen OCMW van Brugge, CAW Regio Brugge en Vereniging ’t sas de handen in elkaar om telkens een winteropvang te organiseren. Vorige winter alleen al maakten 117 verschillende personen gebruik van de winteropvang in Brugge.
Dakloosheid is echter geen probleem dat zich alleen in de winter stelt. Daarom werd beslist om vanaf nu een permanente nachtopvang te organiseren, die het hele jaar door (7 dagen op 7) open zal zijn.
De nachtopvang wordt georganiseerd op Calvarieberg 82 waar 8 kamers zijn. Op elke kamer kan één alleenstaande, koppel of gezin terecht. Men kan zich aanmelden tussen 19.30 en 20.00 waarna de kamers worden toegewezen. Het avondmaal bestaat uit een broodmaaltijd met verse soep en wie dit wenst kan een douche nemen. ’s Morgens kunnen gebruikers van de nachtopvang nog ontbijten, waarna de nachtopvang om 8.30 de deuren opnieuw sluit.
Het aanbod van de nachtopvang is volledig gratis. Zo willen we de drempel tot het gebruik ervan voor de mensen laag houden. Er wordt ook gekozen voor een opvang beperkt in tijd. Dit betekent dat mensen 5 nachten op 8 gebruik kunnen maken van de nachtopvang. Dit als extra stimulans om verder te blijven zoeken naar andere, stabielere oplossingen. Deze regeling wordt echter niet toegepast bij vriestemperaturen, zodat niemand in deze barre weersomstandigheden moet buiten slapen.
In de nachtopvang wordt gewerkt vanuit de presentiebenadering. Het ‘present’, ‘nabij’ zijn voor de ander en het aanbieden van een luisterend oor staat centraal. Er worden geen voorwaarden gekoppeld aan de opvang , er wordt ook geen begeleiding opgedrongen. Vaak gaat het in de nachtopvang immers om mensen die dit, om allerlei redenen, niet wensen, of nog niet wensen.
De begeleiders zijn echter wel present én attent voor mensen die te kennen geven dat ze iets aan hun situatie wensen te doen. Deze mensen worden doorverwezen of toegeleid naar het bestaand hulp- en dienstverleningsaanbod.
De nachtopvang wordt mede mogelijk gemaakt door een ploeg van 30 vrijwilligers die, telkens in duo, de nachtpermanentie verzorgen. Kandidaat-vrijwilligers kunnen zich aanmelden bij vereniging ’t Sas (050/32.76.76 - nachtopvang@sasbrugge.be).
De organisatie van de nachtopvang wordt gerealiseerd met middelen van het Stedenfonds en van Provincie West-Vlaanderen.