OCMW BRUGGE COACHT MEDEWERKERS INZAKE ARMOEDE

geplaatst op vrijdag 07 maart 2014

Het OCMW Brugge wil dienst- en hulpverlening op maat aanbieden. Voor mensen die in armoede leven, zijn er een aantal initiatieven in het leven geroepen, in samenwerking met de vzw Wieder.

Er wordt altijd vertrokken vanuit de leefwereld van mensen in armoede, zodat de geboden dienst- en hulpverlening ook effectief werkt voor deze mensen. Dat lijkt misschien evident, maar is het zeker niet. Want meestal hebben maatschappelijk werkers zelf geen ervaring met een leven in armoede en wordt bij het zoeken naar mogelijke oplossingen vaak vertrokken vanuit het eigen referentiekader. Daarom is het cruciaal dat de brug gemaakt wordt tussen de leefwereld van mensen in armoede en de hulpverleners.

De vzw Wieder, een vereniging waar armen het woord nemen, voorziet coaching voor de OCMW-medewerkers. Het is namelijk belangrijk dat zij ondergedompeld worden in de leefwereld van mensen in armoede. Zo krijgen zij een duidelijk zicht op uitsluiting en de noden en randvoorwaarden om een effectieve en efficiënte dienstverlening en begeleiding te bieden.Ook in het project ‘duidelijke en eenvoudige taal’ neemt de vzw Wieder een trekkersrol op zich. Via dit project willen we de communicatie naar mensen in armoede verbeteren. In samenwerking met een leesgroep worden brieven, folders en ander drukwerk hertaald. Er wordt ook nagegaan welke communicatiekanalen we het best inzetten om deze groepen effectief te bereiken.

Een stuurgroep zal maandelijks de dienstverlening onder de loep nemen en aanbevelingen formuleren. Deze stuurgroep bestaat uit afgevaardigden van verenigingen waar armen het woord nemen en medewerkers en leidinggevenden van het OCMW. Al deze initiatieven komen bovenop de armoedetoets, waar we onlangs mee gestart zijn. Die moet nagaan welk effect OCMW-beslissingen hebben op mensen in armoede.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: