Er is in de voorbije maand heel wat commotie geweest rond de werking van de Woon-en Zorgcentra (WZC) van het Brugse OCMW...
Aangezien er hierover heel wat geruchten en misverstanden de wereld zijn ingestuurd vind ik het opportuun om hier nog eens op terug te komen.
Maar laten we met een positieve noot starten : de overgrote meerderheid van onze medewerkers in de WZC’s zijn hardwerkende, sociaal voelende mensen die dagdagelijks hun best doen en daarvoor de nodige appreciatie verdienen te krijgen.
in 2013 werd het Woon- en Zorgcentrum Ten Boomgaarde te Sint-Michiels gesloten wegens verbouwingen. Meer dan 100 personeelsleden moesten geheroriënteerd worden, dit bleek geen gemakkelijke oefening te zijn, wat voor onrust zorgde bij het personeel. Uiteindelijk slaagden we erin om meer dan 80% van de personeelsleden binnen het OCMW van Brugge opnieuw tewerk te stellen. Dat er door deze operatie ‘verplichte’ mutaties dienden te gebeuren staat buiten kijf! Wie niet binnen het OCMW aan de slag kon blijven, werd ondersteund in de zoektocht naar ander werk.
Onze bevolking vergrijst, de huidige positieve tendens om ouderen zo lang mogelijk gebruik te laten maken van de thuiszorg heeft een weerslag op de werking van onze WZC’s. WZC’s worden meer en meer gespecialiseerde zorgcentra. De grote en soms complexe zorgvraag legt zowel een fysieke als mentale druk op het personeel.
Het gevoel er op de werkvloer plots en onverwacht alleen voor te staan, bv. veroorzaakt door de ziekte van een collega, zorgt voor meer werkdruk . Aanhoudende hoge werkdruk kan leiden tot stress en overbelasting wat op zijn beurt ziekte kan veroorzaken. De vicieuze cirkel is vaak moeilijk te doorbreken.
Toch zal ik niet bij de pakken blijven zitten en gaan we met de hele ploeg, directie en personeel de koppen bij elkaar steken om deze vicieuze cirkel te doorbreken en samen te werken om bij al onze gemotiveerde medewerkers een goede balans te vinden tussen verminderen van werkdruk, stress en bevorderen van het werkplezier want gelukkige medewerkers boeken meer succes!
Het OCMW speelt verder in op de grote vraag naar plaatsing in een woon- en zorgcentrum. Op de groene weide aan de Blankenbergse Dijk, tussen de Spoorwegbedding en de Sint-Pietersmolenplaats, rijst binnenkort een modern woonzorgcentrum uit de grond. Ofwel een grote van 120 tot 130 bedden, ofwel een hele grote, met wel 220 tot 240 bedden.
Die laatste geniet onze voorkeur. Als dat niet mogelijk zou blijken, dan kiest het OCMW voor twee kleinere, een aan de Blankenbergse Dijk en nog een ergens anders.
Het plan is een werkinstrument voor het stadsbestuur, het OCMW en de private sector. Hiermee kunnen we proberen investeerders aan te trekken.
D'hauw Marinka
Beste voorzitter, Dirk Defauw
Ik begrijp de bezorgdheid van mensen van wie de ouders of een moeder of vader in een woonzorginstelling verblijven.
Ook ik als vrijwillig animator heb gemerkt dat er minder tijd wordt uitgetrokken om onderbouwde activiteiten te organiseren in wzc.
Op de laatste planning vergadering voor vrijwillige medewerkers hebben sommigen van mijn vrienden ook hun vragen geuit naar het waarom?
Maar ik begrijp de directeur ook wel, de kwaliteit moet in eerste plaats goed blijven, activiteiten die veel voorbereiding nodig hebben kunnen zeker in een tijd waar de werkdruk minder is. Momenteel is dat zeker nog niet het geval en moet elke medewerker helpen waar nodig is.
Maar vergeet niet dat wij; vrijwilliger ook veel meer in onze marge hebben dan enkel bijstaan; begeleiden. Er zijn veel mensen die ik ken die goed zouden kunnen plannen en organiseren en die daarnaast de voorbereiding voor 90% op zich kunnen nemen. Natuurlijk na goedkeuring van de raad en het animatie team en onder supervisie van de hoofdanimatrice.
In een tijd van computer en internet is het zeker mogelijk om ideetjes, voorbereidingen, draaiboeken op te maken, aan te passen en te globaliseren naar andere WZC werkingen toe.
Ik werk nog in enkele andere non profit centra, daardoor weet ik dat vrijwilligers veel meer verantwoordelijkheid krijgen om projecten op te zetten, te begeleiden en te sturen.
Vandaar mijn vraag naar u; kijk rond in het non profit milieu, kijk naar andere werkingen en zie hoe zij het doen met veel vrijwilligers die het zoals u heel goed willen doen en met heel veel energie en goesting werken.
Het kan een eerste stap zijn naar een vollediger werking op animatief vlak in alle WZC.
Als er met de tijd meer kredieten zijn ben ik natuurlijk kandidaat om in dienst te komen, met veel ervaring opgedaan in het vrijwilligerswerk en daarbuiten als creatief mens. Groeten van een vriendin.
geplaatst op zaterdag 05 april 2014 om 06:22