Jongerenprojecten in de Joert
geplaatst op vrijdag 25 april 2014

De Joert huisvest verschillende jongerenprojecten: het project SWITCH, Buurtsport Brugge en de projecten BLINK! en ’t Scharnier (die ondergebracht zijn in de vereniging SPOOR Brugge)
In Assebroek werd het gloednieuwe jongerenpaviljoen ‘De Joert’ plechtig geopend. De naam van het gebouw verwijst naar het uitzonderlijke design. Het ontwerp is namelijk gespiegeld aan een Mongolische traditionele tentsoort of ‘joert’. De architect heeft een cluster van drie joerts ontworpen, die aan elkaar gekoppeld zijn door een centrale ingang. Dit speciale ontwerp wekte trouwens de interesse van de ambassadeur van Mongolië, die ook aanwezig was tijdens de opening.
SWITCH focust op jongeren die geen duidelijk toekomstbeeld hebben en brengt hun mogelijkheden, interesses en verwachtingen in kaart. Maar ook Blink! krijgt hier onderdak. Dat project richt zich tot jongeren die ernstige schoolproblemen hebben, waardoor het schoollopen moeilijk verloopt. De leerlingen kunnen een schoolvervangend time-outprogramma volgen met intensieve begeleiding. ’t Scharnier verzorgt dan weer studieondersteuning aan huis bij maatschappelijk kwetsbare gezinnen in de regio Brugge – Blankenberge. Als laatste in de rij hebben we Buurtsport Brugge, een laagdrempelig sportinitiatief dat al vier jaar tot het Brugse sportlandschap hoort.
Voor de constructie van het paviljoen werd hout gebruikt dat komt uit de eigen OCMW-bossen in Luxemburg. Het jongerenpaviljoen is volledig passief gebouwd. Een fotovoltaïsche zonne-energie-installatie dekt het volledig elektrisch verbruik van de site. Het gebouw wordt niet aangesloten op de openbare riolering. Alle afval- en regenwater zal opgevangen en gezuiverd worden via een rietveld en een bloemenweide. Hierdoor kan het water gebruikt worden voor het spoelen van de toiletten. Door de hoge isolatiewaarde van het gebouw is er niet veel verwarming nodig. Voor de beperkte nodige verwarming zal gewerkt worden met centrale verwarming met pellets. Die zullen gemaakt worden door de OCMW- vereniging WOK (Werkt Ook), een sociaal tewerkstellingsinitiatief.
Ondanks het feit dat dit gebouw een moeilijke constructie is, gaan we de uitdaging aan om het project te bouwen met de eigen Technische Dienst. Het behoort tot de taken van het OCMW om sociaal-economieprojecten zo veel mogelijk te ondersteunen en er ook actief aan mee te werken. De helft van het personeel van de Technische Dienst bestaat uit mensen die tewerkgesteld worden in één of andere vorm van sociale tewerkstelling. De Schakelaar, de OCMW-vereniging die gespecialiseerd is in energiebesparing, stond in voor de isolatie van het gebouw en het plaatsen van de zonnepanelen.
Het OCMW kon voor dit project rekenen op de steun van het Stedenfonds. In het stedenbeleidsplan van 2008-2013 werd een subsidie van 500.000 euro voorzien voor het optrekken van deze jongerensite.