GEBOUWENZORG EN ENERGIEOPTIMALISATIE GAAN SAMEN IN GODSHUIZEN

geplaatst op donderdag 14 augustus 2014

 

Het OCMW Brugge wil op de site ‘De Schipjes’, in de Peterseliestraat, een baanbrekend project realiseren. "Wij willen van dit project een toonvoorbeeld maken voor andere steden in België en Europa. Over de hele wereld vragen architecten, ingenieurs, wetenschappers en beleidsmensen zich af hoe we de energiedoelstellingen voor de toekomst kunnen bereiken. Er wordt ook gedreven naar oplossingen gezocht. Eén van die oplossingen zou misschien wel kunnen liggen in het project van De Schipjes",

 

 

De Schipjes is een woonerf dat bestaat uit twaalf godshuisjes, die gebouwd werden in het jaar 1908. De woningen werden in het verleden al gerenoveerd en gesaneerd en zijn nu aan een nieuwe renovatie toe. "Dat zal gebeuren volgens een unieke methode. Gebouwenzorg en energieoptimalisatie gaan daarbij hand in hand. Deze site is een dierbaar patrimonium, dat wij willen blijven bewaren. Als je hier werken wil uitvoeren, moet je rekening houden met grenzen en beperkingen op het vlak van monumentenzorg en het in stand houden van deze gebouwen. Toch gaan wij de uitdaging aan om hernieuwbare of groene energietechnieken te integreren in bestaande historische gebrouwen", legt voorzitter De fauw uit.

Er werd een methode ontwikkeld om woonerven in historische centra energetisch-ecologisch op te waarderen. De speciale aanpak van dit project wordt ondersteund door het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Op technisch vlak is het is de bedoeling om de woningen zo energievriendelijk mogelijk te maken.

"We willen inzetten op hernieuwbare warmte en het beperken van de uitstoot van verbrandingsgassen. Er zal ook optimaal geïsoleerd worden en de warmte wordt enkel rondgepompt wanneer dat nodig is", aldus De fauw.

Ook het sociale aspect wordt niet uit het oog verloren.

"Deze huisjes worden bewoond door personen met een beperking, in de vorm van ‘beschermd wonen’ en enkele senioren. Het is de bedoeling om bij hen een collectief duurzaamheidsbewustzijn te laten kiemen. Ze zullen tijdens de renovatie begeleid en opgevolgd worden. De manier waarop dit zal gebeuren, is uitvoerig uitgediept in een studie", vertelt de OCMW-voorzitter.

Het OCMW werkt voor dit project samen met verschillende partners. De eigen vereniging De Schakelaar, die rond energiebesparing werkt, zal heel wat werken uitvoeren, zoals het plaatsen van de vacuümpanelen.

"Maar we kunnen ook rekenen op de expertise van professoren van zowel de UGent als de KU Leuven. Ik vind een samenwerking met twee verschillende universiteiten lovenswaardig. Daarnaast heeft studiebureau boydens een grote trekkersrol en kunnen wij ook rekenen op de hulp van Viessmann en Microtherm. Als wij in onze opzet slagen, dan schrijven wij hier geschiedenis en wordt dit revolutionaire project de toekomst van duurzaam wonen", besluit De fauw trots.

Link: http://www.focus-wtv.be/video/100-jaar-oude-huizen-brugge-worden-duurzaam-gerenoveerd
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: