We App To Move

geplaatst op woensdag 01 oktober 2014

Buurtsport Brugge wil kwetsbare jongeren sterker in het leven doen staan via sportactiviteiten. De jongeren worden aangezet tot sporten via de smartphone, het communicatiemiddel bij uitstek om deze doelgroep te bereiken.

"Sporten heeft niet alleen positieve gevolgen voor lichaam en geest. Het kan ook de sociale vaardigheden en integratie bevorderen. Daarom wil Buurtsport jongeren ondersteunen in hun opstap naar meer sport. Er is daarbij speciaal aandacht voor jongeren die opgroeien in een gezin waar weinig belangstelling is voor georganiseerde vrijetijdsactiviteiten. Zij vinden moeilijk de weg naar een sportclub en kunnen hun vrije tijd en sport niet goed inplannen. Het is ook een doelgroep die moeilijk te bereiken is."

Om die doelgroep te bereiken, wordt gebruikgemaakt van een app, een digitaal programmaatje dat gebruikt kan worden op smartphone en tablet. Meer dan 80% van de jongeren heeft een smartphone, waarmee ze dagelijks een zestigtal sms’jes versturen. "Ze hebben hun gsm dus op verschillende momenten in de hand, veel meer dan dat ze achter een laptop zitten en surfen op het internet. Dankzij de app zijn we niet enkel aangewezen op de klassieke communicatiekanalen. We kunnen letterlijk rechtstreeks communiceren met de jongeren, via hun smartphone in hun broekzak."

De app kreeg de toepasselijke naam ‘We App To Move’. Het concept is uniek in Vlaanderen. Niet alleen de app, maar vooral ook de manier hoe die ontwikkeld werd. De doelgroep werd betrokken bij iedere stap in het ontwikkelingsproces. De app is dus volledig op maat gemaakt van de Buurtsportjongeren. Ze hebben samengewerkt met studenten van de Hogeschool West-Vlaanderen (Howest). Bij iedere stap in het proces gaven de Buurtsportjongeren hun feedback. Voorzitter De fauw: "Er was een kruisbestuiving tussen kanszoekende jongeren en studenten hoger onderwijs. Deze diversiteit was voor beide partijen een enorme meerwaarde."

Via de app kunnen de jongeren elkaar contacteren en zich organiseren. Ze krijgen een overzicht van alle activiteiten in de buurt. Maar ze kunnen ook zelf evenementen aanmaken en elkaar motiveren om hieraan deel te nemen. "Dankzij de app kunnen ze elkaar versterken om samen aan het sporten te gaan. ‘We App To Move’ is heel interactief. Iedere gebruiker krijgt een eigen profiel, dat voorzien wordt van een avatar: een figuurtje dat ‘cooler’ wordt naarmate je aan meer activiteiten deelneemt. De jongeren kunnen ook met elkaar chatten en foto’s uploaden."

Buurtsport Brugge is een initiatief van de Lokale Diensten van het OCMW, in samenwerking met de Sportdienst van de Stad. Buurtsport biedt laagdrempelige sportactiviteiten aan. ‘We App To Move’ werd ontwikkeld in samenwerking met studenten van de Howest en het project kreeg een subsidie van 50.000 euro van het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse Overheid.

 

 

 

 

Link: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140930_01296417
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: