Het nieuwe project STAPuit wil vrijetijdsinvulling bieden aan mensen met NAH

geplaatst op dinsdag 28 oktober 2014

Het nieuwe project STAPuit wil vrijetijdsinvulling bieden aan mensen met een niet-aangeboren hersenletsel. Dagelijks worden mensen getroffen door een ernstig hersenletsel. Dat kan zijn door een ongeval, hersenbloeding, herseninfarct, tumor of infectieziekte. Als er blijvende letsels zijn en de persoon niet volledig herstelt, wordt de omschrijving ‘niet-aangeboren hersenletsel’ of NAH gebruikt. "Deze mensen glippen soms door de mazen van het hulpverleningsnet en daar willen wij met STAPuit iets aan doen", verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Er zullen maandelijks bijeenkomsten georganiseerd worden. Tenzij het om een daguitstap gaat, vinden de activiteiten plaats in het Lokaal Dienstencentrum Ter Leyen.

"Elke bijeenkomst wordt georganiseerd en bijgestaan door een geschoolde begeleider. Maar het is ook de bedoeling dat de mensen met NAH zelf aangeven wat hun interesses zijn en initiatief nemen tot uitwisseling", vertelt De fauw.

STAPuit is een initiatief van de OCMW-vereniging Ons Huis, die instaat voor de opvang en begeleiding van volwassen personen met een beperking. De afdeling ‘De Nieuwe Notelaar’ vangt mensen op met een niet-aangeboren hersenletsel. Voor de bewoners van het tehuis en de dagcentrumdeelnemers bestaat een aanbod aan verschillende activiteiten.

"Maar we kwamen tot de vaststelling dat een aantal mensen met NAH in deze bestaande zorgvormen hun weg niet vonden of zelfs afhaakten. Van daaruit groeide het idee om een specifieke, minder intensieve ondersteuningsvorm te organiseren. STAPuit wil activiteiten aanbieden aan mensen met NAH die thuis verblijven. Maar niet alleen de vrijetijdsinvulling is belangrijk, ook het in contact komen met lotgenoten staat voorop. De nadruk ligt vooral op het gezellig samenzijn, meedoen aan een toffe activiteit en het kunnen delen van ervaringen met lotgenoten die een gelijkaardige gebeurtenis hebben meegemaakt", zegt de OCMW-voorzitter.

"STAPuit is trouwens heel uniek" vervolgt De fauw trots. "Ons Huis is de allereerste die met zo’n project op de proppen komt. Mensen die té goed zijn voor een dagcentrum, maar toch aangepaste wensen hebben, kunnen momenteel nergens aankloppen. STAPuit wil deze leegte opvullen. En ons initiatief smaak duidelijk naar meer. In Kortrijk zal onder dezelfde naam een zelfde project opgestart worden. Ik ben heel blij dat wij hier een voortrekker in zijn en als voorbeeld kunnen dienen voor andere organisaties."

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: