10 jaar vereniging SAS

geplaatst op maandag 01 december 2014

 

De vereniging ’t Sas bestaat tien jaar. Die verjaardag ging niet onopgemerkt voorbij. Een hele week lang werden er verschillende activiteiten georganiseerd, met een heus feest en een tentoonstelling als afsluiter. ’t Sas bestaat uit vier deelwerkingen: het Inloophuis, crisishulp, de sociale kruidenier De KABA en de nachtopvang. De vereniging is een samenwerkingsverband tussen het OCMW, de stad Brugge en het CAW.

 

 

Het Inloopcentrum is een ontmoetingsplek. "De deur staat open voor iedereen, maar zeker voor mensen die het wat moeilijker hebben in onze maatschappij. De bezoekers kunnen er terecht voor een kopje koffie en een babbel. Ze kunnen er een douche nemen en hun kleren wassen en drogen", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

De crisishulp bestaat uit twee luiken: preventie van uithuiszetting en crisisopvang. Een preventiewerker probeert te voorkomen dat mensen uit hun huis worden gezet. Mensen die toch thuisloos zijn, kunnen voor een korte periode terecht in het crisisopvangcentrum. Ze worden er begeleid naar een stabiele woonsituatie.

De KABA staat voor ‘Kruidenierswaren Aan Betaalbare Aankoopprijzen’. Het is een sociale kruidenier: mensen met weinig financiële middelen kunnen hier winkelen tegen goedkopere prijzen. Maar de KABA is veel meer dan een winkel. Zo is er het project KABASTA: in samenwerking met Brugse scholen worden kwaliteitsvolle voedseloverschotten verwerkt tot heerlijke artisanale soepen, confituren,… Deze producten zijn voor klanten verkrijgbaar in De KABA.

Voorzitter De fauw: "Momenteel doet De KABA trouwens mee aan een wedstrijd van de Carrefour Foundation. We kunnen 10.000 euro winnen en zouden dat geld heel graag in de wacht slepen. Ik wil dan ook iedereen oproepen om te surfen naar www.solidariteitsklik.be en te stemmen op De KABA!"

De jongste telg van ’t Sas is de nachtopvang, een uitloper van de winteropvang.

"In de nachtopvang willen we mensen een veilige en rustige nacht aanbieden. Niemand moet tegen zijn wil op straat slapen, omdat er geen aangepaste opvang is. In het eerste jaar hebben tweehonderd verschillende mensen gebruikgemaakt van dit initiatief. De tien beschikbare bedden waren zo goed als altijd bezet", vertelt De fauw.

De vier deelwerkingen van ’t Sas werden uitgebreid gevierd tijdens een feestweek. Schaken, een kickertoernooi, pannavoetbal, een workshop djembé, of linedance: er was voor elk wat wils. De week werd afgesloten met een feest met een hapje, drankje en optredens. Als kers op de taart was er een tentoonstelling, die de vele talenten van de bezoekers van ’t Sas toonde. Die zijn heel divers: van schilderwerken tot tekenkunst, pottenbakken en kunstsmeden, borduren en haken, tot het maken van postkaarten en een gedichtenboek.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: