Voorzitter vrijwilliger in nachtopvang

geplaatst op donderdag 12 februari 2015

OCMW-voorzitter Dirk De fauw heeft de handen uit de mouwen gestoken als vrijwilliger in de nachtopvang.

Eind 2013 werd beslist om in Brugge een permanente nachtopvang te organiseren, als logische uitbreiding van de winteropvang. "Wij waren toen de eerste stad in West-Vlaanderen en zijn op dit moment nog altijd de enige. Tijdens de koudste maanden van het jaar voorzagen we sowieso winteropvang. Het aantal mensen dat daar gebruik van maakte, liet niemand van de Brugse beleidsmakers onberoerd. We willen ernaar streven dat niemand tegen zijn wil op straat moet slapen. Op een warme, menselijke manier proberen we te voldoen aan de basisbehoefte van een bed, bad en brood", zegt De fauw.

De nachtopvang richt zich zeven dagen op zeven naar dak- en thuislozen die op zoek zijn naar een veilige en rustige slaapplaats. Mensen die gebruik willen maken van de nachtopvang moeten om 11.00 uur inbellen. Tussen 19.15 en 19.45 uur kunnen zij zich aanmelden in de Calvariebergstraat 82. Om 19.45 uur krijgen ze een kamer toegewezen en kan de avond beginnen. Eerst wordt er broodmaaltijd met verse soep aangeboden, de bezoekers kunnen daarna douche nemen en de avond rustig samen doorbrengen. ’s Morgens kan er nog ontbeten worden en om 8.30 uur worden de deuren gesloten.

"Het aanbod van de nachtopvang is volledig gratis, zo willen we de drempel tot het gebruik ervan laag houden. Voor een goede werking van de nachtopvang zijn vrijwilligers essentieel. Zij zijn het belangrijkste klankbord. De vrijwilligers staan in voor het onthaal, bieden een luisterend oor, realiseren de bed-, bad-, broodfunctie, houden slapende waak en verzorgen het ontbijt"

, vertelt De fauw.

De vrijwilligers staan in voor de ontvangst van de bezoekers en zorgen voor een aantal praktische zaken: koffie schenken, opwarmen van de soep, klaarleggen van de lakens en uitdelen van het wasgerief (van handdoeken tot douchegel). Tot de taken behoort ook het dekken en afruimen van de tafel, samen met de bezoekers. Maar er is ook tijd voor persoonlijk contact. Tot 23.00 uur kunnen bezoekers en vrijwilligers samen in de living zitten. Er worden spelletjes gespeeld en er is ruimte voor een babbel. Heel wat bezoekers hebben hier nood aan. De vrijwilliger is ook een aanspreekpunt bij problemen.

Om het belang van de vrijwilligers extra in de verf te zetten, ontpopte de OCMW-voorzitter zich tot vrijwilliger.

"Voor mij was het een uitgelezen kans om kennis te maken met de mensen achter de dossiers. Mensen die anders anoniem blijven, kregen een concreet gezicht", zegt De fauw.

Momenteel is er een groep van 45 actieve vrijwilligers. Die vrijwilligersgroep ziet er heel gevarieerd uit: werkenden, gepensioneerden, studenten, werklozen, mensen met een invaliditeit, …

"Maar die groep is ook voortdurend in beweging. Nieuwe mensen komen erbij, anderen haken af. Het verder actief op zoek gaan naar vrijwilligers blijft dus een must", vertelt de OCMW-voorzitter.

Dat de nachtopvang beantwoordt aan een grote nood, valt af te lezen uit de cijfers van 2014. In dat jaar hebben 231 verschillende personen zich aangemeld. Er werd in het totaal 3.178 keer gebruikgemaakt van de nachtopvang, met een gemiddelde bezetting van zo’n 9 kamers per nacht. In dat totaal van 231 verschillende personen, zaten er 194 mannen en 37 vrouwen. Het merendeel van die vrouwen maakt deel uit van een koppel. Hieruit valt af te leiden dat er opmerkelijk meer alleenstaande mannen dan vrouwen gebruikmaken van de nachtopvang. In de bezoekersgroep waren er 28 mensen van een andere etnische afkomst, waarvan er 7 illegaal in ons land waren.

De nachtopvang kan een opstapmogelijkheid bieden tot hulpverlening. Mensen met een vragen worden namelijk doorverwezen naar het bestaande hulp- en dienstverleningsaanbod. De nachtopvang maakt deel uit van de vereniging ’t Sas. De vereniging is een samenwerkingsverband tussen het OCMW, de stad Brugge en het CAW.

Oproep voor vrijwilligers: ben je sociaal, heb je een hart voor de meest kwetsbaren, een dosis gezond verstand en de nodige assertiviteit? Kan jij je minstens één keer in een maand vrijmaken? Dan zijn wij misschien op zoek naar jou! Heb je interesse, of wil je meer weten? Aarzel dan niet op contact op te nemen met vereniging ’t Sas. Dit kan via 050 32 76 76 of nachtopvang@sasbrugge.be.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: