Concertgebouw Brugge op weg naar de erkenning als Vlaamse Kunstinstelling

geplaatst op maandag 02 februari 2015


Net op het moment dat Katrien Van Eeckhoutte, algemeen directeur van het Concertgebouw Brugge, uitpakt met prachtige cijfers over het recordjaar 2014 met een bezetting van meer dan 80 %  (Trends 29.01.2015, bz.104-107) heeft de Vlaamse regering een belangrijke beslissing genomen: Het Concertgebouw wordt uitgenodigd om de erkenning als Vlaamse Kunstinstelling te verkrijgen.

Tegen 1 maart 2015 moet het Concertgebouw haar kandidatuur indienen. Een internationale erkenningscommissie beoordeelt de aanvraag en uiterlijk 1 juni 2015 neemt de Vlaamse Regering een beslissing. Een erkenning als Vlaamse Kunstinstelling betekent een duurzaam, langdurig en meer betrokken engagement van de Vlaamse Regering in de werking en het beheer van het Concertgebouw.

Dirk De fauw die van bij de aanvang deel uitmaakt van de Raad van bestuur van het Concertgebouw Brugge, eerst als schepen van Openbare werken, erna als gedeputeerde van de Provincie West-Vlaanderen, is bijzonder opgetogen over deze beslissing :  “ Deze beslissing is een erkenning van de goede werking van het Concertgebouw vanaf de start in 2002 tot op vandaag.  Het Concertgebouw slaagt erin om de beschikbare middelen zeer efficiënt in te zetten voor een bijzonder aantrekkelijke programmatie en heeft zich zo op de Culturele Wereldkaart geplaatst.”

Minou Esquenet is als kabinetssecretaris van vice-minister-president Hilde Crevits fier met deze beslissing die tot stand kwam door het feit dat aanhoudend de aandacht van de opeenvolgende ministers van Cultuur gevestigd werd op het succesverhaal van het Concertgebouw : “ Het Concertgebouw, zeer omstreden bij aanvang, heeft bewezen definitief een plaats te hebben in het landschap van de grote culturele instellingen. CD&V heeft er altijd in geloofd. Patrick Moenaert, bezieler en believer van het eerste uur, heeft als burgemeester elke kans gegrepen om de ministers naar Brugge en het Concertgebouw te brengen. Het dossier werd tijdens de vorige legislatuur vakkundig op de rails gezet door minister Joke Schauvliege. Ook minister Hilde Crevits heeft bij elke bespreking over cultuur binnen de Vlaamse regering de aandacht gevestigd op de klasse van het Concertgebouw Brugge. CD&V heeft voor dit dossier jarenlang de nek uitgestoken, het resultaat mag er zijn.  “

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: