Zorgbib voor wzc Van Zuylen

geplaatst op zaterdag 14 februari 2015

Van Zuylen krijgt als eerste van de Brugse OCMW-woonzorgcentra een Zorgbib. Dat is een dienst binnen het Rode Kruis die een aangepaste bibliotheekwerking biedt voor bewoners en patiënten van alle leeftijden in zorgvoorzieningen.

 

 

 

 

Het gaat om algemene en psychiatrische ziekenhuizen, revalidatiecentra en woonzorgcentra, zoals in Van Zuylen. "Een boek, cd of dvd kan hier wonderen doen. Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan daarom op pad om ter plaatse boeken uit te lenen. Ze trekken met de boekenkar naar de kamers van de bewoners, zodat die in alle rust hun keuze kunnen maken. Ze hebben daarbij niet alleen aandacht voor het uitlenen van de boeken. Het contact met de patiënten en de bewoners is ook van groot belang. De vrijwilligers bieden een luisterend oor en maken tijd voor een praatje met de bewoners. De vrijwilligers doen dit in samenspraak met de dienst animatie of ergo en de medewerkers van de verzorging", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

De ergotherapeuten en animatoren van het woonzorgcentrum kunnen ook aangepast bibliotheekmateriaal inzetten tijdens activiteiten met de bewoners. Het Rode Kruis heeft meer dan 150.000 boeken: klassiekers, romantische boeken, stripverhalen, historische romans, sciencefiction, informatieve boeken, hobbyboeken, historische boeken, en veel meer. In dit uitgebreide en gevarieerde aanbod zit er voor iedereen iets passends. Elk jaar koopt het Rode Kruis 10.000 nieuwe boeken. Zo blijft de collectie actueel en zijn er altijd recente titels in de aanbieding. Er zijn ook boeken in andere talen en meer dan 20.000 boeken met grote letters.

"Dankzij de medewerking van de Luisterpuntbibliotheek kunnen er ook ‘gesproken boeken’ ontleend worden. En dan is er nog een mooi aanbod van cd’s en dvd’s en materiaal voor mensen met dementie. Er is dus voor elk wat wils. Wegdromen met een goed boek, een cd beluisteren of een dvd bekijken kan enorm deugd doen voor onze bewoners. We willen het initiatief van de Zorgbib dan ook uitbreiden naar onze andere woonzorgcentra. Momenteel zijn er al concrete plannen voor Hallenhuis en Sint-Clara", besluit De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: