Sociale kruidenier krijgt cheque van 10.000 euro

geplaatst op woensdag 11 februari 2015

De sociale kruidenier De KABA heeft een cheque van 10.000 euro ontvangen van de Carrefour Foundation. Tussen 17 november en 31 december 2014 liep de actie ‘Solidariteitsklik’ om projecten te steunen van verenigingen die voedselhulp bieden. De KABA nam hieraan deel, gesteund door de Hypermarkt Carrefour van Brugge B-Park.

 

 

 

De KABA maakt deel uit van de vereniging ’t Sas. Het is een letterwoord dat staat voor ‘Kruidenierswaren Aan Billijke Aankoopprijzen’. OCMW-voorzitter en ondervoorzitter van vereniging ’t Sas Dirk De fauw legt uit: "Mensen met weinig financiële middelen kunnen hier winkelen. Er worden voedings- en andere levensmiddelen tegen goedkope prijzen aangeboden. De KABA opende haar deuren in 2011 en sindsdien vindt een groeiend aantal mensen de weg naar deze winkel. Vorig jaar heeft de sociale kruidenier voor het eerst de kaap van 1.000 behoeftigen overschreden: 1.051 mensen werden ondersteund door De KABA. Dat cijfer toont dat Brugge nood heeft aan dit initiatief. De KABA wil tegemoetkomen aan de stijgende groep mensen met financiële problemen."

 

De 10.000 euro van de Carrefour Foundation komen dan ook goed van pas om een aantal investeringen te doen. Het geld zal vooral gebruikt worden voor de uitwerking van de voorraadruimte. Het is de bedoeling om palletrekken aan te kopen, zodat er meer stapelmogelijkheid is. Zo kan De KABA meer voorraad stockeren en aanbieden aan de klanten. Er komt ook een elektrische stapelaar, om de paletten in de hoogte te kunnen stapelen en vlot uit de bestelwagen te halen. Als laatste zal een deel van het geld gebruikt worden om een nieuwe bestelwagen aan te kopen.

Maar de Solidariteitsklik gaat niet alleen om het ontvangen van deze cheque. Het is ook de start van een intensieve samenwerking tussen de Carrefour van B-Park en De KABA. Sinds eind vorig jaar worden er wekelijks voedseloverschotten opgehaald bij deze Carrefour. Voorlopig gaat het om vlees en vis, in de toekomst kan dat misschien uitgebreid worden met groenten, fruit en droge voeding. Vlees- en visproducten worden op de uiterste verbruikersdatum ingevroren door de mensen van Carrefour. Uiteraard verloopt alles volgens strikte regels om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Dit werd ook besproken met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Het ingevroren voedsel mag nog zes weken na invriesdatum verkocht worden.

 De KABA is een van de vier deelwerkingen van de vereniging ’t Sas, naast het inloopcentrum (waar mensen elkaar kunnen ontmoeten), een crisisopvang (om mensen te begeleiden naar een stabiele woonsituatie) en de nachtopvang voor daklozen. Maar de KABA is veel meer dan een winkel. Zo is er het project KABASTA: in samenwerking met twee Brugse scholen worden kwaliteitsvolle voedseloverschotten verwerkt tot heerlijke artisanale soepen, confituren,… Deze producten zijn voor klanten verkrijgbaar in De KABA. Klanten en vrijwilligers van De KABA hebben ook een receptenboek gemaakt, gebaseerd op producten uit het basisaanbod van de sociale kruidenier. "De KABA bruist van energie. Dat is ook te merken aan het aantal stemmen dat we met de Solidariteitsklik behaald hebben. Met dit project van De KABA en de Carrefour van B-Park zijn we in de top 10 geëindigd. Ik wil de hele ijverig klikkende achterban dan ook van harte bedanken: de medewerkers en klanten van Carrefour B-Park, de klanten, medewerkers en vrijwilligers van De KABA, alle medewerkers van het OCMW Brugge, CAW, Stad Brugge en alle sympathisanten", besluit De fauw tevreden.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: