Vakantie voor mannelijke bewoners woonzorgcentrum

geplaatst op donderdag 05 maart 2015

Enkele bewoners van de Brugse OCMW-woonzorgcentra gingen vorige week op driedaagse vakantie naar Nieuwpoort. Ze werden begeleid door leerkrachten en leerlingen van het KTA Brugge. Een eerste groepje van 7 bewoners uit de woonzorgcentra Van Zuylen en Zeventorentjes werd begeleid door 16 studenten. 12 leerlingen stonden in voor een groepje van 6 bewoners uit woonzorgcentrum Hallenhuis. Voor deze groep werd het een speciale reis, het was namelijk een echte manneneditie.

 

"In september vorig jaar kwam de Arteveldehogeschool naar buiten met de resultaten van een onderzoek over de kwaliteit van het leven van de bewoners van woonzorgcentra in Oost- en West-Vlaanderen. Daaruit bleek dat de woonzorgcentra het zeker niet slecht doen en dat de bewoners redelijk tevreden zijn. Toch wordt er een kanttekening gemaakt: de woonzorgcentra voldoen wel aan ‘de grootste gemene deler’, maar de ‘minderheden’ komen soms minder aan bod. En in een woonzorgcentrum vormen mannen nogal eens een minderheid. Zij vinden het aanbod aan activiteiten soms te vrouwelijk. Om die reden organiseerden wij een ‘men only’ vakantie naar Nieuwpoort", verduidelijkt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

De leerlingen van het KTA creëerden een ‘mini woonzorgcentrum aan zee’ in het kader van hun geïntegreerde proef (of GIP). Dat is een soort eindwerk van de studenten in het zevende jaar thuis- en bejaardenzorg. Het is een vakoverschrijdend project: de deelnemende vakken zijn verzorging, huishoudkunde en opvoedkunde. De voorbereidingen van het project gingen al in september van start. De leerlingen stonden 24 uur op 24 in voor de verzorging, het eten (koken), onderhoud en animatie. Ze werden hierin bijgestaan door twee leerkrachten: één leerkracht verzorging (verpleegkundige) en één leerkracht huishoudkunde. Er waren dus geen begeleiders mee van de woonzorgcentra.

"Onze bewoners hebben zich alvast niet verveeld, want er stond heel wat op het programma. Wandelingen langs de dijk en winkelstraten, een tearoom bezoeken en heel wat animatieactiviteiten, zoals gymnastiek en kaartspelen. Maar er was ook een echte quizavond: Trivial Pursuit, op maat van de bewoners. Het spelmateriaal was volledig gemaakt door de leerlingen tijdens de les omgangskunde. Ik wil bij deze ook de leerlingen en leerkrachten van harte bedanken voor hun inzet", besluit De fauw.

 

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: