Primeur in Vlaanderen: luchtzuiverende verf

geplaatst op vrijdag 06 maart 2015

Het OCMW Brugge zorgt voor een primeur in Vlaanderen, door een luchtreinigende verf te gebruiken voor één van haar woonzorgcentra. De verf vangt vervuilde lucht op en zet ze om in propere lucht. De kamers, gangen en leefruimtes van woonzorgcentrum Minnewater vormen het decor voor deze schilderwerken. "De Franse producent van de verf heeft 5 jaar onderzoek gedaan om een verf te ontwikkelen die de binnenlucht zuivert. In Frankrijk wordt de verf al enkele maanden gebruikt, maar in Vlaanderen zijn wij de allereerste", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw trots.

Een woonzorgcentrum is de ideale omgeving om deze verf te gebruiken. Het is een gekend probleem dat de binnenluchtkwaliteit vaak vervuild is in woningen, kantoren of collectieve zorginstellingen zoals woonzorgcentra, scholen en kinderdagverblijven. De vervuiling ontstaat door de lijmen in het plaatmateriaal van meubelen, onderhoudsproducten, kaarsen, ontsmettingsmiddelen, ontgeurders, verf, vloerbekleding, sigaretten, … Doordat sommige ruimtes onvoldoende verlucht worden, krijgen steeds meer mensen last van ademhalingsproblemen en irritaties van de slijmvliezen. Eén van de grote boosdoeners is de formaldehyde die uit de lucht vrijkomt en op lange termijn kankerverwekkend is.

De verf die in woonzorgcentrum Minnewater gebruikt wordt, biedt een oplossing voor dat probleem. De verf vangt de aldehydemoleculen uit de lucht op en zet deze om in waterstofmoleculen. Dat chemisch proces is bewezen door verschillende labotesten. De tests tonen aan dat er gedurende 7 tot 20 jaar tot 80% minder vervuilende stoffen in de lucht aanwezig zijn.

"Maar uiteraard heeft ook onze eigen Technische Dienst deze verf vakkundig getest. Een opvallend feit dat onze medewerkers vastgesteld hebben, is dat de verf geen hinderlijke geur afgeeft. Er werd ook onmiddellijk een verbetering van de luchtkwaliteit vastgesteld door de schilders, bezoekers en directie van het woonzorgcentrum Minnewater. Doordat er geen geurhinder is, is het niet nodig om de bewoners tijdelijk te verhuizen naar een andere kamer. De dag dat hun kamer geschilderd is, kunnen zij ’s avonds gewoon terug in hun eigen vertrouwde omgeving slapen. Dat is veel comfortabeler voor onze bewoners", legt de voorzitter uit.

Het OCMW Brugge is met deze speciale verf niet aan haar proefstuk toe. Voor al haar schilderwerken wil het de meest milieuvriendelijke materialen en technieken toepassen. "We maken dan ook zo veel mogelijk gebruik van watergedragen verven, om de uitstoot van vluchtige organische stoffen te beperken. Dat is beter voor de schilder, maar ook voor de omgeving. Het gebruikte materiaal kan dan ook gereinigd worden met water in plaats van solventen. Al jaren geleden heeft ons OCMW een machine aangekocht om de verfrollen en borstels te reinigen waarbij het afvalwater gereinigd wordt. Een ander mooi voorbeeld is het jongerenpaviljoen De Joert in Assebroek. Voor de schilderwerken werd daar gewerkt met bio-verf, waarvan het bindmiddel bestaat uit zetmeel. Het gebruik van de luchtzuiverende verf past ook perfect binnen het kader van ‘Gezonde Gemeente’. Wij hebben het charter ‘Gezonde Gemeente’ ondertekend om te tonen dat wij echt voor een gezond Brugge willen gaan", vertelt voorzitter De fauw.

 

Link: http://www.zorganderstv.be/reportages/luchtzuiverende-verf-primeur-voor-wzc-minnewater/
plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: