Studenten nemen woonzorgcentrum over

geplaatst op woensdag 18 maart 2015

Drie weken lang heeft een groep studenten een afdeling overgenomen van het OCMW-woonzorgcentrum De Vliedberg. Dit woonzorgcentrum richt zich specifiek tot zorgbehoevende senioren met dementie. "De 17 studenten zitten in het derde jaar verpleegkunde aan het Vesaliusinstituut Brugge-Oostende. Twee studenten werden aangesteld als hoofdverpleegkundige en waarnemend hoofdverpleegkundige. Elke student werkte afwisselend een aantal dagen als verpleegkundige en als zorgkundige. De studenten werkten volledig zelfstandig als een volwaardig team, onder supervisie van mentoren en begeleiding van de school. Die konden ingrijpen als ze dit nodig vonden. De studenten werkten volledige weken, in verschillende shiften en ze kregen ook allemaal een weekend- en een nachtdienst", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

Voordat de studenten aan de ‘overname’ begonnen, liepen ze eerst twee weken stage in De Vliedberg. Ze moesten 68 stage-uren presteren en kregen ook een vormingspakket. Zo konden de studenten goed voorbereid aan het project beginnen. "Natuurlijk werden ook de bewoners en hun familie op de hoogte gebracht van het project. En er werden ook heel wat andere mensen geïnformeerd: de huisartsen, de leden van het team welzijn, technisch beambten, logistiek medewerkers, de kapster, sociale dienst, …", verduidelijkt de voorzitter.

De ‘overname’ kaderde in het project ‘werkplekleren’: een langdurige stage op de werkvloer. Via het werkplekleren komen studenten sneller in contact met het werkveld en doen ze al praktische ervaringen op. Onderwijs en opleidingen willen een efficiëntere afstemming met de verwachtingen die gesteld worden vanuit de samenleving en in het bijzonder de arbeidsmarkt.

"Daarom is het een noodzaak om onderwijs- en opleidingsprogramma’s levensechter te maken. Bij het werkplekleren zijn de leeractiviteiten gericht op het verwerven van algemene en beroepsgerichte competenties, waarbij de arbeidssituatie de leeromgeving is. Ik ben ervan overtuigd dat zowel de studenten als de begeleiders heel wat bijgeleerd hebben in ons woonzorgcentrum. Hopelijk zijn de studenten klaargestoomd voor de arbeidsmarkt en zullen ze die met extra veel bagage en zelfzekerheid betreden", besluit De fauw.

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: