Aangepast vervoer voor rolstoelgebruikers

geplaatst op donderdag 26 maart 2015

Rolstoelgebruikers die aangepast vervoer zoeken, kunnen hiervoor vanaf nu terecht bij de Minder Mobielen Centrale (MMC). De Lokale Dienstencentra van het Brugse OCMW bieden deze dienstverlening aan.


 

 

 

 

De Minder Mobielen Centrale is er voor mensen die over een beperkt inkomen beschikken, minder mobiel zijn, geen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, of niet over een eigen vervoermiddel beschikken. "Het vervoer gebeurt door vrijwilligers, die hiervoor hun eigen wagen gebruiken. Een gewone auto is niet altijd ideaal voor een rolstoelgebruiker. Daarom kan de MMC vanaf nu gebruikmaken van de busjes van het OCMW. Deze worden normaal gebruikt voor vervoer van en naar de dagverzorgingscentra en zijn volledig aangepast aan rolstoelgebruikers, met een lift en kantelbare plaat. Ik ben erg blij dat wij deze dienstverlening nu kunnen aanbieden, want voor rolstoelgebruikers is het niet altijd gemakkelijk om aangepast vervoer te vinden. De tarieven hiervoor liggen ook behoorlijk hoog. Zonder deze hulp zouden sommige mensen genoodzaakt zijn om thuis te blijven, met als gevolg een grotere kans op sociaal isolement", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.

De regels voor het aangepast vervoer blijven dezelfde. Eerst doet een maatschappelijk werker een sociaal onderzoek. Bij goedkeuring ontvangt de aanvrager een erkenningskaart die één jaar geldig is. De gebruiker betaalt een jaarlijks lidgeld van 10 euro, daar is een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid inbegrepen. De gebruiker betaalt 34 eurocent per gereden kilometer en 50 eurocent administratiekosten per rit.

"Met dit nieuwe initiatief komen we ook tegemoet aan een vraag die al lang leeft bij de Brugse Raad voor Personen met een Handicap. De organisaties en verenigingen die deel uitmaken van deze adviesraad, worden namelijk regelmatig geconfronteerd met vervoersproblemen van roelstoelafhankelijke mensen. De voorbije jaren bleven zij dan ook aandringen op een oplossing in het kader van de Minder Mobielen Centrale", legt de voorzitter uit.

Voorzitter De fauw doet ook een warme oproep naar nieuwe vrijwilligers: "De Minder Mobielen Centrale rekent op vrijwilligers voor het vervoer. Wij zijn dus op zoek naar mensen die zich enkele uren of dagen in de week vrij kunnen maken en die een rijbewijs en eigen wagen hebben. De vrijwilliger ontvangt een vergoeding per gereden kilometer en de ritten zijn altijd omnium verzekerd (voor schade aan de wagen en lichamelijke schade). Maar het allerbelangrijkste: er is een aangenaam contact met mensen uit de regio die je een plezier doet met jouw vervoer!"

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: