Nederlands op de werkvloer
geplaatst op woensdag 01 april 2015
‘Nederlands op de werkvloer’ is een project voor mensen met beperkte communicatieve vaardigheden in de Nederlandse taal, maar voor wie tewerkstelling toch aangeraden is. Na een jaar van opleiding en begeleiding hebben 12 deelnemers het project succesvol doorlopen en hiervoor een attest ontvangen.
"Er worden heel wat inspanningen geleverd in het gewone aanbod van Nederlands voor anderstaligen en er zijn ook aanvullende projecten zoals ons OCMW-voortraject ‘Taalent’. Maar toch blijken een aantal cliënten geen vorderingen meer te maken in het Nederlands als contacttaal. Het is weinig zinvol om hen in een wachttijd te zetten voorafgaand aan een tewerkstelling. We kunnen deze mensen beter inschakelen in een begeleide vorm van tewerkstelling, met extra aandacht voor de taalvaardigheid die nodig is op de werkvloer", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.
Dat is precies wat het project ‘Nederlands op de werkvloer’ nastreeft. Het bestaat uit drie luiken: opleiding, begeleiding en individuele opvolging. Tijdens de opleiding wordt er op interactieve wijze vorming geboden. Er wordt in groep gewerkt aan de Nederlandse taalvaardigheid, gericht op de kennis die specifiek nodig is op de werkvloer.
De samenwerking met de tewerkstellingsplaatsen is heel erg belangrijk. Leefloners worden tewerkgesteld binnen wat men in het vakjargon een ‘statuut artikel 60§7’ noemt. Dat is een ‘begeleide vorm van tewerkstelling’. Deze begeleiding staat of valt met de bereidheid van heel wat tewerkstellingsplaatsen om mensen een kans te geven ervaring op te doen op de werkvloer. Het OCMW Brugge doet op dit vlak grote inspanningen. De cijfergegevens van 2014 liegen er niet om: 190 personen werden tewerkgesteld met het statuut artikel 60§7. De deelnemers aan het project krijgen op volgende plaatsen een werkervaringskans: de woonzorgcentra De Zeventorentjes, Sint-Clara, Van Zuylen, De Vliedberg en in het fietsatelier en het kringloopcentrum.
Voor het opleidings- en begeleidingsluik kon het OCMW rekenen op de vzw Mentor als partner. Het project werd mogelijk dankzij de steun vanuit het Europees Sociaal Fonds.
"Het is met grote spijt dat ik moet zeggen dat er voorlopig geen derde project ‘Nederlands op de werkvloer’ zal plaatsvinden. De subsidies van het Europees Sociaal Fonds worden niet verder toegekend. Maar we blijven altijd alert en als er zich nieuwe mogelijkheden voordoen, geven we dit project zeker een vervolg", besluit voorzitter De fauw.