Brugge realiseert meeste sociaal dakisolatieprojecten

geplaatst op vrijdag 03 april 2015

Voor het tweede jaar op rij werden er in Brugge de meeste sociaal dakisolatieprojecten gerealiseerd. Zowel in 2013 als in 2014 stak de West-Vlaamse provinciehoofdstad er met kop en schouders bovenuit in Vlaanderen. "Sinds 2012 maakt de Vlaamse Overheid jaarlijks een budget vrij om daken te helpen isoleren bij kwetsbare huurders. Hiervoor wordt een beroep gedaan op projectpromotoren. De Schakelaar is er één van, voor Brugge en het Brugs Ommeland. De Schakelaar is de OCMW-vereniging die zuinig energieverbruik wil bevorderen", legt OCMW-voorzitter Dirk De fauw uit.

Kwetsbare gezinnen huren soms noodgedwongen een energieverslindende woning op de private huurmarkt. Hoewel investeren in dakisolatie de energiefactuur kan drukken, ligt het voor de huurder niet voor de hand om dat te doen. Ook de huisbaas zelf blijkt vaak niet geneigd om het dak te laten isoleren, aangezien hij de energiefactuur niet betaalt. "Dankzij het sociaal dakisolatieproject komt hier verandering in. De projectpromotor begeleidt de huurder en eigenaar bij de aanvraag en zorgt voor de planning van het project. Als projectpromotor kan De Schakelaar zelf de isolatie plaatsen, maar dit kan ook uitbesteed worden en dan heeft De Schakelaar een coördinerende rol. Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen heeft De Schakelaar zelf de energiescans uitgevoerd en de isolatie geplaatst. De Schakelaar is behoorlijk ijverig geweest in het sociaal dakisolatieproject. In 2013 en 2014 realiseerde de vereniging maar liefst 155 projecten, terwijl het gemiddelde per gemeente op 63 staat", zegt De fauw.

De voorzitter wil ook een warme oproep doen naar verhuurders.

"Binnen enkele jaren zal dakisolatie in alle Vlaamse woningen verplicht zijn. Ook een eigenaar die een woning verhuurt, kan dus best niet langer wachten en laat snel het dak isoleren. Voor huurwoningen bewoond door kwetsbare huurders zorgt de Vlaamse overheid samen met de netbeheerders voor een stevig duwtje in de rug, met een superpremie. Die wordt onmiddellijk in mindering gebracht en is dus meteen zichtbaar op de factuur. Om te weten of verhuurders een beroep kunnen doen op de premie, kunnen ze aankloppen bij De Schakelaar, gehuisvest in het Sociaal Huis Brugge in de Hoogstraat. De vereniging weet welke woningen en bewoners in aanmerking komen. Via dit project kunnen verhuurders hun woning op een kwalitatieve en uiterst betaalbare manier isoleren."

 

plaats een reactie bekijk reacties
mail print
tweet
Naam Email
Surname
 
Bericht
 
 
Er zijn nog geen reacties toegevoegd.

Agenda

    Momenteel geen agendaitems beschikbaar.

archief: