10 jaar NAH-ontmoetingskansen
geplaatst op woensdag 15 april 2015
Het project NAH-ontmoetingskansen bestaat tien jaar. Maandelijks kunnen mensen een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) elkaar ontmoeten en op een informele manier kennismaken met de verschillende ondersteuningsmogelijkheden en hulpverleningskanalen. "Een hersenbloeding, een klap op het hoofd na een val of een verkeersongeluk, een hartstilstand gevolgd door zuurstoftekort in de hersenen, … Het kan iedereen overkomen. Sommige mensen herstellen volledig en kunnen probleemloos het vroeger leven heropnemen. Voor anderen verloopt het herstel minder goed en is de opgelopen beschadiging blijvend. Deze mensen hebben een niet-aangeboren hersenletsel. Het meest specifieke aan het oplopen van een hersenletsel, is dat het zich plots voordoet en een onomkeerbare breuk veroorzaakt in een leven dat zich tot dan toe zo normaal ontwikkelde. Het is voor mensen met NAH niet altijd even gemakkelijk om de draad weer op te nemen. Ook hun familie- en gezinsleden, vrienden en kennissen zitten soms met vragen. Voor hen is er het project NAH-ontmoetingskansen", vertelt OCMW-voorzitter Dirk De fauw.
NAH-ontmoetingskansen is een samenwerking tussen verschillende West-Vlaamse voorzieningen voor mensen met NAH. Elk om beurt zorgen ze maandelijks voor een activiteit voor mensen met NAH en hun familieleden. "Het zijn boeiende en gevarieerde activiteiten, zoals een uitstap in Brugge met gids, een wijndegustatie, casinospelen, … Maar meestal duren de activiteiten niet zo lang, om bewust ruimte te laten voor het samenzijn op zich en de ontmoeting met lotgenoten. Vooral dat heeft een belangrijke meerwaarde voor de deelnemers. De bedoeling van het project is dat mensen voelen dat ze niet alleen staan met hun zorgen en vragen", zegt De fauw.
Verschillende West-Vlaamse voorzieningen voor mensen met NAH slaan hiervoor de handen in elkaar. Het Dominiek Savio Instituut Gits, de vzw Uniek met de afdeling ’t Venster van Emelgem en De Waaiberg uit Gits, Het Havenhuis uit Lo-Reninge, vzw Pamele uit Kortrijk, BZIO Oostende en de vereniging Ons Huis van het OCMW Brugge.
"Deze vereniging staat in voor de opvang en begeleiding van volwassen personen met een beperking. De afdeling ‘De Nieuwe Notelaar’ vangt mensen op met NAH", besluit de voorzitter.